Ce riscuri presupun amortizoarele uzate

74563
14

Nu ignora amortizoarele uzate!

Amortizoarele sunt componentele-cheie ale sistemului de suspensie și direcție a mașinii, asigurând contactul permanent al roților cu carosabilul, stabilitatea în viraje și absorbția șocurilor provocate de denivelări. Mulți șoferi, însă, nu verifică și nu înlocuiesc niciodată amortizoarele, decât în cazul în care acestea cedează complet sau sunt deteriorate într-un accident. Auzim des afirmații de tipul „Cât timp nu bat sau nu curg, de ce să le schimb?” sau „Mașina funcționează foarte bine și după 200000 km cu amortizoarele originale.”

Nimic mai fals. Deși mașina pare să funcționeze corect și nu dă semne evidente de „oboseală” a amortizoarelor, acestea se pot manifestă tocmai atunci când avem mai mare nevoie de ele: în situații-limită. Despre motivele pentru care e importantă verificarea și înlocuirea amortizoarelor la momentul potrivit, vorbim în continuare:

1. Comfort scăzut

Amortizoarele, împreună cu arcurile elicoidale, au rolul de a atenua șocurile produse de denivelările de pe carosabil, ținând în același timp roțile „lipite” de asfalt. Amortizoarele uzate, însă, vor lăsa, în primă fază, roata să „sară” după impactul cu o denivelare, permițând mai apoi ca întreaga caroserie să se balanseze necontrolat pe arcuri. Acest lucru se traduce într-o călătorie neconfortabilă, zgomot și uzură mai mare a componentelor suspensiei.

amortizoarele uzate reduc confortul

2. Manevrabilitate și stabilitate scăzută în manevre de evitare

Mai jos putem observa, într-un test comparativ, cum se comportă două mașini identice în testul cu jaloane, una fiind echipată cu amortizoare noi și cealaltă cu amortizoare uzate la 50%.

amortizoare uzate testul jaloanelor

Mașina cu amortizoare noi reușește să păstreze traiectoria dictată de șofer, în timp ce cealaltă devine instabilă, are tendințe de subvirare și puntea din spate pierde aderența și intră în derapaj. În termeni populari, s-ar spune că mașina are comportament „de barcă”.

3. Distanța crescută de frânare

Deși pare de necrezut, da, amortizoarele uzate cresc distanța de frânare a mașinii cu până la 5m. Dovada în testul de mai jos.

amortizoarele uzate cresc distanta de franare

Explicația? Amortizoarele uzate „rup aderența” la frânarea bruscă (permit roții să se ridice milimetric de la sol în mod repetat) și, astfel, forța de frânare nu este transmisă integral către carosabil.

4. Stabilitate scăzută în viraje strânse

Ieșiri de pe autostradă, serpentine sau curbe strânse: fiecare dintre acestea ne pot pune în pericol dacă circulăm cu amortizoarele uzate. După cum se poate observa în animația de mai jos, amortizoarele uzate nu sunt capabile să mențină roata dinspre exteriorul virajului în permanență pe asfalt, ceea ce duce la instabilitate, roțile încep să „tragă” de volan și există riscul de derapaj.

amortizoare uzate viraje stranse

5. Stabilitate scăzută cu vânt lateral puternic

În situații de vânt puternic sau în momentul în care trecem pe lângă un TIR sau alt vehicul mare la viteze crescute, presiunea aerului creată de acesta ne poate devia sau chiar scoate de pe carosabil dacă amortizoarele nu funcționează la potențial maxim. Acest lucru se datorează faptului că amortizoarele uzate permit mașinii să se încline spre lateral mult mai mult decât ar trebui, ceea ce face ca autoturismul să vireze ușor în direcția opusă.

amortizoare uzate vant lateral

6. Iluminare defectuoasă

Balansul suspensiei creat de amortizoarele slăbite poate pune probleme pe timp de noapte atât șoferului în cauză cât și celorlalți participanți la trafic, datorită faptului că direcția luminii farurilor variază constant sus-jos, chiar și în cazul unor denivelări minore pe carosabil.

amortizoare uzate iluminare defectuoasa

Sursă imagini: studiu realizat de Tenneco, producător al amortizoarelor Monroe,  detalii mai multe pe Monroe.com sau Tenneco TV.

banner reduceri piese auto

Comentarii

Articolul precedentMonroe – profil de brand aftermarket
Articolul următorRomanian Drift Community

14 COMENTARII

 1. După inlocuirea unor amortizoare uzate ~70% pe un Golf IV cu unele noi de calitate medie-înaltă diferența a fost uimitoare. Primul lucru observabil este frânarea, mașina se stabilizeaza pe puntea față și controlul este foarte ridicat. La condus normal diferența în confort nu este atât de mult sesizabilă sau importantă dar intr-o situație neașteptată de evitare a unui obstacol pe drum sau intr-o intersecție, atunci veți fi bucuros pentru investiția făcută. Mașina nu “se arunca” in directia opusa in urma unui viraj brusc, distanta de frânare redusă, anvelopele nu se uzeaza prematur, și redescoperi manevrabilitatea mașinii, poate chiar mai bună ca cea de fabrică datorită tehnologiilor noi ale amortizoarelor. E o investiție care nu pare importantă pentru că uzura telescoapelor are loc lent, timp în care vă acomodați cu acestea. Recomand cu drag verificarea, rectificarea sau inlocuirea amortizoarelor pentru siguranta dvs. Lucru uitat și neluat in considerare in România, unde au loc un număr enorm de accidente anual.

  • Foarte bine Paul! Mai bine nici noi nu puteam descrie situatia amortizoarelor uzate pentru soferi, care se obisnuiesc cu ele uzate, conduc poate mai preventiv dar in situatii limita care nu depind de tine ca sofer…atunci iti dai seama cat conteaza.

 2. Articolul de fata m-a facut sa schimb amortizoarele. Observasem de la un timp ca atunci cand mergeam in spatele unui TIR curentul de aer facea sa balanseze autoturismul. Initial am crezut ca este de la cauciucurile cu talon mai mare. Daca nu cunosti masina zici ca e normal, mai ales la viteza, dar daca stii masina de mult timp si mai ales comportamentul acesteia, atunci iti dai seama cand ceva nu e normal.
  Foarte bun articolul.

 3. Buna ziua.
  Mi se pare cam exagerata simularea de la punctul 4. Daca anvelopele au aceeasi presiune in ambele cazuri de ce atunci cand amortizoarele sunt uzate, anvelopa arata ca si cum ar avea presiune scazuta?

  • Animația e exagerată cu scop explicativ, pentru a demonstra cum și anvelopa flexează mai mult decât în mod normal atunci când amortizorul nu „lucrează” la parametri optimi.

  • Depinde de la masina la masina. In viraj, trenul de rulare trebuie sa tina masina paralel cu asfaltul iar presiunea mai mare asupra asfaltului o exercita partea opusa virarii ( virezi la dreapta…..presiunea mare e pe partea stanga ), iar un sistem de suspensie uzat permite masinii sa se incline in curba ( masina se inclina spre stanga in cazul aceluiasi viraj ) marind excesiv presiunea pe acele roti, si o simulare a acestui fapt mai buna decat defirmarea excesiva a anvelopei probabil ca nu se putea exemplifica. Eu din nefericire a. Observat lucrul asta in realitate pe un drum national…eu viram la stanga si din contrasens un renault megane imi creea senzatia ca roata lui de pe stanga o are lasata, masina era inclinata, roata era inclinata spre stanga si aveam senzatia ca urmeaza sa atinga bara de carosabil. Eu ma deplasam cu 90-100 km-
   /h, el cam la fel. Curba se putea strabate in conditii de siguranta cu asemenea viteza in anumite conditii inclusiv dtarea tehnica a masinii. Spre exemplu tot acea curba, cu multi ani in urma , cu dacia 1310 in timp ce transportam cam 100 kg pe masina, era sa derapez de pe sosea tot in acea curba doar pentru simplul fapt ca am schimbat centrul de greutate al dacioarei punand o presiune mult prea mare pe partea dreapta ( in acel caz ) efectuand curba spre stanga. Acum detin 2 opeluri, cu unul din ele iau curba chiar si cu 120 /h, cu celalalt maxim 100 ( incepe sa derapeze ).

 4. Foarte bun articolul si imi pare rău ca nu am ținut cont de el, într-adevăr telescoapele uzate fie si parțial pun mari probleme controlului mașinii. Caz concret la viteze mici in curbe am avut control asupra masinii deși simteam o ușoară balansare dar la o serie de curbe in forma de s nu foarte strânse la viteza considerabil de mare am pierdut controlul mașinii derapandumi spatele. De luat aminte dacă aveți telescoape uzate ori le schimbări ori mergeți mosnegeste.

 5. Am pus amortizoare noi pe mașină, Monroe original, dar masina o apeși cu un deget și se mișcă ca o barca, deci suspensia nouă este mai barca decât cu amortizoarele vechi.

 6. Pe un Bora Variant am inlocuit arcurile si amortizoarele (gaz), toate marca KYB. La viteze mari, masina a devenit instabila, ca si cum merge prin făgașele lasate in asfalt de catre camioane, fara sa am senzatie de ruliu, cum ar fi vant lateral puternic, cand din stanga, cand din dreapta. Nu am avut aceasta problema inainte, nici la viteza maxima! Care ar fi cauza?… Mtumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here