Antigelul: important iarna dar și VARA

6531
0

Cu toții avem grijă ca înainte de perioada rece să ne pregătim mașina, ceea ce implică să verificăm nivelul antigelului. Totuși puțini dintre noi ne-am pus întrebarea dacă în restul anului este nevoie să punem antigel sau e suficient ca în sistemul de răcire să fie apă distilată.

Ei bine, există două considerente foarte importante pentru care să folosim antigelul pe tot parcursul anului:
1. Temperatura de fierbere a apei distilate este atinsă la 100 grade Celsius, în timp ce antigelul are temperatura de fierbere cuprinsă între 110 și 120 de grade în funcție de tipul utilizat. Folosirea îndelungată a mașinii cu motorul încins duce la apariția fenomenului de călire a componentelor, fapt care reduce viața motorului. Prin urmare, pe lângă faptul că împiedică înghețarea lichidului de răcire, amână momentul în care se atinge temperatura de fierbere prelungind viața motorului.

2. Există riscul ca apa distilată din comerț să nu fie conformă și să băgăm în sistemul de răcire, fără voia noastră, minerale și impurități. În acest caz, utilizarea apei neconforme fără antigel, va duce la griparea motorului.

*Nu este recomandat să punem antigel pur în sistemul de răcire, indiferent de perioada anului. Antigelul concentrat are punctul de coagulare între -12 și -16 grade Celsius, prin urmare în special în perioada rece, trebuie diluat cu apă distilată pentru a nu bloca sistemul de răcire cu pasta rezultată în urma coagulării.

În momentul de față există 5 tipuri originale de antigel pe care le recunoaștem după culoare și indicativ.

Tip D – antigel recomandat de Renault – culoare verde;
Tip G11 – antigel recomandat de BMW – culoare albastră;
Tip G12 și tip G12+ – antigel recomandat de Volkswagen – culoare roz, respectiv mov;
Tip G13 – antigel recomandat de Citroen – culoare mov intens.

* Important: există antigel la care indicativul corespunde cu cel recomandat de producători, însă prezintă o culoare diferită. Acesta de obicei nu este un produs original, însă nu există o certitudine privind calitatea slabă.

Prin urmare, indiferent de perioada anului, este recomandat să avem în sistemul de răcire antigel diluat cu apă distilată pentru a prelungi viața motorului. Totodată, este bine să ținem cont și de recomandările producătorilor cu toate că prețul nu este întotdeauna cel mai mic. Vedeți ofertele de antigel.

Cum pregatim mașina de iarnă – CITIȚI AICI!

Comentarii

Articolul precedentDe ce plătim impozit auto diferit?
Articolul următorProtejat: Soluții aftermarket de la Pirelli

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.