Astăzi discutăm despre cutiile de viteză automate cu ambreiaj dublu cu frecare uscată versus ambreiaj dublu cu frecare umedă! Care este mai bun, care este mai fiabil? Dar care este cel mai ieftin de întreţinut? Haideţi să începem iar la final vrem să ştim de la voi, dacă aţi avea opţiunea pentru care aţi opta!
Cutia de viteze automată cu dublu ambreiaj este cel mai bună evoluţie când vine vorba de viteză cu care schimbă treptele dar şi din punct de vedere al fiabilităţii. Un ambreiaj este folosit pentru treptele de viteze pare (2-4-6-8) iar celălalt ambreiaj este folosit pentru treptele de viteză impare (1-3-5-7).
Principiul de funcţionare este simplu: Puterea motorului este transmisă prin cutia de viteze la ambreiaj care apoi cuplează puterea către rotile maşinii. În varianta simplă ambreiajul trebuie decuplat până se schimbă treaptă de viteze iar apoi recuplat (durează mai mult).
În varianta cu dublu ambreiaj se decuplează doar ambreiajul unei trepte şi se cuplează aproape instant ambreiajul celeilalte trepte de viteze. În acest timp cutia pregăteşte cealaltă treaptă pe celălalt ambreiaj care este decuplat şi doar schimbă transmiterea puterii pe celălalt ambreiaj.
Transmiterea puterii de la cutie se face prin ambreiaj iar aceasta poate fi prin frecare uscată ca la cutiile de viteze clasice sau prin frecare umedă, adică scufundate în ulei. Haideţi să vedem diferenţele dintre cele două tehnologii!
Ambreiajul uscat
Pe scurt înseamnă că trimiterea cuplului se realizează prin frecarea uscată a discurilor de ambreiaj. Este similar cu ambreiajele de pe o cutie de viteze manuală. Astfel acest tip nu are nici un pic de lubrifiere cu ulei deci nici posibilitatea de răcire. Ambreiajul uscat este tinde să se încălzească din cauza fricţiunii. Unii zic că un astfel de sistem este mai zgomotos, dar nu este ceva sesizabil decât atunci când apare uzura excesivă.
Alte lucruri de ţinut minte:
- Fără lubrifiere ambreiajul uscat transmite cuplul mai repede
- Consumul de combustibil este mai mic (fără pierderi în cazul celui umed)
- Este utilizat în general în situaţii de cuplu mai mic (motoare mici)
- Cerinţele de întreţinere sunt mai mici (nu ai ulei de înlocuit sau filtru)
- Uzura este mai rapidă deci ciclul de viaţă este mai scăzut vs. Ambreiajul umed
- Particulele de praf rezultate în urma frecării rămân în capacul carcasei
Ambreiajul umed
În cazul celui umed discurile de ambreiaj sunt scufundate în ulei, care pe lângă rolul de lubrifiere, păstrează curate toate suprafeţele de contact. Acest aspect face utilizarea mai lina şi prelungeşte durata de funcţionare a ambreiajelor. Un dezavantaj ar fi ca prin transmiterea puterii într-un mediu lichid prin alunecare, se pierde o parte din cuplu motorului, consumul de combustibil poate fi puţin mai mare.
Pentru că sunt scufundate în ulei, răcirea ambreiajelor se face mai repede astfel sunt potrivite pentru motoare puternice şi în acelaşi timp oferă performante mai line şi rezistă mai mult în timp.
Alte lucruri de ţinut minte:
- Sunt utilizate în situaţii de cuplu ridicat în care nivelurile de frecare sunt foarte mari
- Uzura este mult mai mică faţă de ambreiajul uscat (rezistă mai mult)
- Particulele de praf sunt îndepărtate de filtrul de ulei (este curat)
- Nivelul de zgomot este mai mic şi funcţionarea este mai lina
- Consumul de combustibil poate fi puţin mai mare (se pierde o parte din cuplu)
- Ciclul de viaţă este mai ridicat (dacă este servisat la timp)
- Costurile de servisare sunt mai mari (se schimbă uleiul + filtrul (500 lei – 1000 lei)
Sunt producători care aleg doar un tip de cutie de viteze automată pentru toate motoarele indiferent de câtă putere au. Dar sunt şi producători care oferă cutii cu tehnologii diferite în funcţie de puterea motorului. De exemplu grupul VAG oferă 2 cutii DGS cu dublul ambreiaj. Pe motoarele de sub 1800 CC se oferă o cutie cu 7 rapoarte cu ambreiaje uscate iar pe cele de peste 2000 CC oferă o cutie cu 6 rapoarte cu ambreiaje umede.
Primele semne că aveți o problemă cu cutia sunt:
- Vibrații accentuate în caroserie/schimbător
- Smucituri la plecarea de pe loc sau la schimbarea vitezelor
- Se aud bătăi (zgomote) atât la relanti cât și în sarcină
- Patineaza la plecarea de pe loc
Pe piata aftermarket producatorii deja ofera alternative la piesele originale iar cel mai importanti producatori sunt: VALEO, LUK, SACHS, STARCO, EXEDY, COMLINE, ACT!
Ca şi recomandări la achiziţia unei maşini second verificaţi funcţionalitatea cutiei de viteze, schimbările trebuie să fie line, fără zgomote puternice. Pentru cutia cu ambreiaj umed verificaţi că toate schimburile de ulei să fie făcute la timp. Aceste cutii sunt foarte fiabile dacă au fost servisate la timp. Dacă nu aveţi un istoric în acest sens mai bine alegeţi altă maşină!
În concluzie, ambele tehnologii au avantaje şi dezavantaje! Dacă ar fi să alegeţi pe care tehnologie aţi merge, cu ambreiaj uscat sau cu ambreiaj umed?
Stiați că, pentru prima dată în istorie o cutie cu dublu ambreiaj a fost folosită pe o maşină sport de către Porsche iar ulterior de către Ferrari? Pe maşinile de producţie aceasta cutia a fost instalată pe VW Golf 4 (R32). Încet tehnologia a fost înglobata pe mai multe modele de serie iar producătorii au dat acestei tehnologii mai multe denumiri: VW – DSG, Porche – PDK, Kia – DCT, Mercedes – DCT, Renault – EDC şi aşa mai departe.
Citește aici – CUM PRELUNGIM DURATA DE VIAȚĂ A AMBREIAJULUI!