DISTRIBUIȚI

Despre frânare am mai scris – dar aici ne-am propus să reamintim motivele principale care trebuie să te determine să îți planifici o vizită la service pentru înlocuirea plăcuțelor de frână. Nu uitați – plăcuțele se schimbă doar în set, pe aceeași punte, nu doar pentru o roată:

 • Când schimbi anvelopele, încearcă să arunci o privire de fiecare dată la plăcuțe, să vezi dacă  s-au apropiat de semnul de uzură (unghiul inclinat/ șantul de pe mijlocul plăcuțelor)
 • Dacă suprafața de frecare/contact este mai mică de 2 mm, nu mai e mult.
 • Dacă ai început să auzi altfel de sunet la frânare decât cel obișnuit, un hâșâit mai metalic – ești aproape. Poți avea și ceva piatră între plăcuță și disc, sau uneori o plăcuță defectă.
 • Simțiți vibrații în volan atunci când frânați.
 • Uneori mașina trage într-o parte atunci când frânați, iar dacă nu e sistemul de direcție, sigur plăcuțele s-au tocit neuniform – trebuie schimbate
 • Se mai aude un scârţâit după schimbarea plăcuțelor – poate durează până se aşează perfect pe disc
 • Pedala de frână coboară mai jos decât este normal – aici verifică și lichidul de frână
 • Frânarea se face pe o distanță mai lungă decât de obicei, dar asta poate fi și de la amortizoare foarte uzate
 • În timp apar urme/deformări pe discuri care indică că plăcuțele sunt terminate. Uneori urmele de pe discuri, provenite de la plăcuțe schimbate deja – pot deteriora și plăcuțele noi daca nu sunt schimbate.
 • Dacă ignori toate semnele, după ceva timp se poate bloca roata din cauza căldurii degajate de uzură metal-metal
 • Pe unele mașini există senzori de avertizare care te semnalizează despre uzura plăcuțelor de frână

În mod normal, un set de plăcuțe îl schimbi abia după 30.000 km , dar totul de pinde de stilul de condus, regimul de exploatare, greutate mașină, ruta zilnică – pentru asta, la fiecare revizie, un service de calitate îți recomandă înlocuirea la data reviziei sau te previne că e posibil să fie nevoie să le schimbi in următoarea perioadă.

Recordul cunoscut de noi, aparține unui fost coleg pensionar care făcea ruta Cluj Napoca Bistrița și la care abia după 90.000 km i-am înlocuit plăcuțele deși poate ar mai fi mers încă până la următoare revizie. Toți ceilalți le-au înlocuit la 45.000km sau 60.000 km – aspectul asta poate fi luat în calcul și de cei interesați de condusul economic.

Frana pe disc masina schimb plaute km numar cost
Frana pe disc

În cazul mașinilor mai vechi este posibil să avem sistem de frânare pe tambur. Ambele sisteme de frânare sunt eficiente, diferența apare în ceea ce privește răcirea – de aceea pe modelele sport se foloseşte frânarea pe disc. Aici durata de utilizare poate ajunge mai des la 100.000 km, desigur dacă nu ați mers cu frâna de mână trasă, cum se mai întâmplă unora.

Cei mai importanți producători sunt TEXTAR, ATE, BREMBO, BOSCH, FERODO, TRW, HELLA și DELPHI. Schimbarea plăcuțelor de frână la toate cele 4 roți durează aproximativ o oră și se poate efectua în orice service auto autorizat. Aici dacă frâna de pe spate este pe tambur este posibil să dureze mai mai mult de o oră.

Important! După fiecare intervenție la sistemul de frânare trebuie efectuat și un test de frâne – dacă ați primit la recepție și testul de frână printat alături de factură, ați ales un service ok.

Citiți alte subiecte despre frânare aici:

De ce apar zgomote la frânare

Pedala de frână se duce la podea….

Vibrații la frânare? Discuri ovalizate… sau nu?

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ