În ultimii 25 de ani majoritatea maşinilor au fost galvanizate pentru a fi protejate de rugină, astfel sunt mult mai bine protejate, putem vedea pe străzi maşini foarte vechi care nu au rugină pe caroserie.
Aceasta galvanizare înseamnă că producătorii de autoturisme scufunda o parte sau chiar tot ansamblul maşinii într-o baie caldă care aplică pe caroserie un strat subţire de zinc. Acest strat are rolul de a proteja oţelul de acţiunile exterioare cum ar fi sarea şi umiditatea pentru a împiedica oxidarea. Peste acest strat de zinc se aplică grund, vopsea şi lac, toate asigurând o protecţie suplimentară.
Desigur în tot acest proces o maşină care a primit tratament doar pentru o anumită parte este mai expusă la rugina. Trebuie să luăm în considerare şi grosimea oţelului dar şi protecţiile de plastic pe care tot mai mulţi producători le folosesc astfel metalul nu este expus direct interperiilor.
Materiale noi in procesul de fabricație
O altă modalitate prin care producătorii proiectează maşinile să nu mai ruginească este alegerea materialelor. Astfel de materiale care nu sunt afectate sunt: plasticul, fibra de sticlă, fibra de carbon, aluminiul etc. Deja multe piese cum ar fi aripile fata se fac din plastic, capota şi haionul din aluminiu cu unele elemente din plastic.
Producătorii premium deja folosesc aluminiu aproape în întregime pentru caroserie fiind un material rezistent şi uşor dar mai costisitor faţă de oţel. Acest compromis îl accepta producătorul deoarece trebuie respectate normele de poluare iar o maşină mai uşoară va consuma şi va polua mai puţin.
De ce ruginesc?
Şi cu aceste straturi anti-coroziune maşinile tot ajung să prindă rugină în anumite locuri cheie cum ar fi pragurile, aripile, în partea de jos a portierelor, etc. Aceste sunt zone expuse la toate elementele de pe carosabil iar în climatul rece la sare sau la soluţii pentru dezgheţat. Aceste elemente grăbesc procesul de oxidare, în locurile în care acest strat anticoroziv a sărit sau a căzut de la un şoc.
Astfel o mașina fabricată în acelaşi condiţii poate rezista şi 30 de ani fără o pată de rugină într-un mediu cald cu clima uscată şi 5 ani într-o zonă cu clima rece unde este nevoie permanent de dezăpezire și de alte elemente pe carosabil pentru aderentă.
Disputa dintre şoferi este ca Japonezii sunt mai buni pe tablă sau poate Nemţii. Într-adevăr există diferenţe de aceea am căutat exemple în care unele branduri au ruginit mai repede decât altele şi din acest motiv dorim să auzim exemplele proprii ale şoferilor!
Desigur, depinde și de mediu, dar la noi în țară maşinile care ruginesc repede din observațiile noastre sunt:
- DACIA LOGAN 1
- MAZDA 3
- MAZDA 6
- SUZUKI VITARA
- FORD FIESTA 2
- FORD KA
- LAND ROVER Range Rover Sport
- OPEL CORSA
- VW GOLF 4
- MINI Hatchback
- Vă rugăm completați lista în comentarii dacă ați avut probleme.
Mai jos aveţi câteva sfaturi pentru a opri sau a întârzia cât mai mult apariţia ruginiei:
- Înainte de sezonul rece spălaţi maşina şi aplicaţi un strat consistent de ceară
- Evitaţi să conduceţi pe drumuri pline de zăpadă unde există sare sau nisip pentru aderentă
- Spălaţi sau clătiţi frecvent maşina insistând pe praguri, tren rulare, dedesubt
- Parcaţi maşina mai departe de stradă circulată deoarece se murdăreşte repede
- Dacă maşina este parcată pe strada luaţi în considerare să o acoperiţi cu o husă
- Reparaţi şi acoperiți zgârieturile vizibile care sunt expuse imediat ce le vedeți
- Menţineţi interiorul maşinii permanent curat şi uscat mai ales în zona covoraşelor
Mare parte din mașinile care au fost rulate în țari ca Spania, Portugalia, Italia posibil să aibă o caroserie mai bine păstrată faţă de maşini rulate în nordul Europei unde vremea este rece. De aceea, poate luați în considerare să achiziţionaţi o maşină din aceea zonă chiar dacă transportul poate costa mai mult.