Care sunt cauzele jocului la volan?

4819
0

Ce înseamnă totuşi când spui că volanul are joc? Înseamnă că la rotirea fină a volanului nu este transmisă deloc sau în proporţie foarte mică la roțile din față. Pe scurt volanul are cursă moartă!!! Ar trebuie ca fiecare mişcare a volanului să aibă o reacţie exactă şi imediată care să se vadă la roata maşinii. De asemenea, roțile față nu trebuie să aibă joc ca în exemplul de mai jos:

joc bataie la directie, joc la volan, joc in volan, probleme coloana de directie, Probleme bileta, problema capat de bara, schimb cap de bara

Sistemul de direcţie al maşinii este compus din mai multe piese care fac parte din categoria elementelor cu risc crescut – toate lucrările trebuie făcute cu piese omologate şi de RAR iar reparaţiile se fac doar în service-uri specializate.

Sunt şi multe elemente care împreună alcătuiesc sistemul de direcţie de aceea noi credem că trebuie să acordăm o atenţie suplimentară dacă aveţi ceva defecţiune.

Care sunt elementele sistemului de direcţie?

 • Volanul care face legătura cu coloana volanului
 • Coloana volanului care face legătura la mecanismul de acţionare a direcţiei (caseta)
 • Caseta de direcţie care poate fi clasică – fără asistare
 • Caseta de direcţie cu servodirecţie – asistata hidraulic, electric sau electrohidraulic
 • Bieletele care fac legătura dintre caseta de direcţie şi cametele de bara
 • Capetele de bara care fac legătura dintre bieleta şi fuzeta
 • Fuzeta care face legătura cu roata maşinii

Oricare din aceste piese poate să cedeze dar trebuie să ştiţi că în majoritatea timpului problemele apar la capetele de bara şi la bielete fiind piese care au amortizare din cauciuc şi elemente mobile care în timp se uzează. De la aceste două componente apare şi acel joc la roata sau la volan iar de aici ar trebui să începeţi diagnosticarea.

joc bataie la directie, joc la volan, joc in volan, probleme coloana de directie, Probleme bileta, problema capat de bara, schimb cap de bara

Atunci când aceste piese sunt înlocuite o să vedeţi că rotirea valonului se face mai uşor, el revenind în poziţie printr-o mişcare mai intuitivă. De asemenea, mişcările fine ale volanului imprima maşinii un curs mai exact şi mai multă stabilitate şi siguranţă în curbe.

Au fost cazuri în care şi fuzeta a fost îndoită datorită gropilor sau se datorează unui impact mai puternic cu o bordură sau o piatră. Aici recomandarea noastră este să o înlocuiţi, fiind o piesă esenţială care este greu de îndreptat sau sudat!

joc bataie la directie, joc la volan, joc in volan, probleme coloana de directie, Probleme bileta, problema capat de bara, schimb cap de bara

Principalele simptome când ai o defecţiune

 • Volanul se învârte mai greu
 • Există scurgeri de ulei sau lichid hidraulic
 • Maşina trage într-o parte
 • Şocurile se simt puternic în volan
 • Zgomot la acţionarea volanului sau la gropi
 • Joc la volan, direcţie imprecisă
 • Joc la roţile din faţă
  Volanul “agață sau se roteşte în trepte
 • Cauciucuri uzate inegal

Atenţie! O parte din aceste simptome pot fi cauzate din cauza jantelor strâmbe sau a anvelopelor uzate care au deformări sau umflături şi nu calca corect pe asfalt. De aceea vă recomandăm ca înainte de orice intervenţie la sistemul de direcţie să verificaţi la orice vulcanizare aceste două elemente.

De ce se roteşte greu volanul?

Aici sunt mai multe cauze dar în general este vorba despre frecări mari în articulaţii care îngreunează mişcările volanului. Mai sunt cazuri în care apar deformări ale axului volanului la maşina dar sunt situaţii mai rare.

În prima fază ar trebui să verificaţi nivelului lichidului servodirecţiei dar şi calitatea lichidului, trebuie sa fie curat fara impuritati. În orice caz dacă aveţi dubii ar trebui sistemul golit, curăţat şi reumplut cu lichidul curat!

joc bataie la directie, joc la volan, joc in volan, probleme coloana de directie, Probleme bileta, problema capat de bara, schimb cap de bara

Dacă totuşi mişcarea volanului pe loc este dificilă poate fi vorba despre probleme la sistemul de asistare hidraulică (scăpări/scurgeri) presiune scăzută pompa servo, cureaua de accesorii ruptă sau poate s-a ars motorul electric.

În toate aceste cazuri lucrările de reparaţie sau de schimbare sunt foarte dificile, pe coloana există şi sistemul de blocare, contactul in unele cazuri şi senzori pentru sistemul de ESP de unde se iau informaţii despre poziţia volanului atunci când sistemul se activează. De aceea, noi vă recomandăm să mergeţi într-un service bun, astfel de lucrări trebuie executate corect.

Pe final de articol va recomandăm ca după toate lucrările care se vor face la maşină să efectuaţi geometria care presupune reglarea unghiurilor de poziționare ale roților astfel încât acestea să păstreze paralelismul și să maximizeze contactul cu carosabilul.

De asemenea, noi vă recomandăm să mergeți și să faceți aceste reparații doar în service-uri specializate, deoarece orice greseală vă poate pune viața voastră și a altora în pericol!

Mai multe informații despre GEOMETRIA DIRECȚIEI puteți sa citiți in articolul urmator: https://automotive-am.com/geometria-directiei/

Comentarii

Articolul precedentCe este intercoolerul si care pot fi problemele?
Articolul următorDe ce stă aprins în bord martorul ABS?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.