Ce este intercoolerul si care pot fi problemele?

1291
0

Intercoolerul este un radiator suplimentar prezent pe maşinile supraalimentate turbocharge sau supercharge care are rolul de raci aerul comprimat înainte de a ajunge în galeria de admisie. Supraalimentarea sau compresia aerului prin una din cele două mijloace face că aerul să se încălzească şi să se dilate pierzându-şi din proprietăţi.

intercooler, radiator racire aer, radiator intercooler, Intercooler spart, Probleme motor, nu mai trage, futrun turbo, intercooler racit cu apa, intercooler racit cu aer, upgrade intercooler

Astfel ca să îi crească eficienţa aerul care iese fierbinte după faza de compresie este răcit de acest radiator înainte de a ajunge în cilindri. Aerul mai rece este mai dens, conţine mai mult oxigen astfel arderile sunt mai puternice şi mai eficiente. Un alt motiv pentru care aerul trebuie răcit este pentru a reduce şansele de detonare sau pre-aprindere a amestecului aer-combustibil.

Ca să înţelegeţi mai uşor unde este situat intercoolerul o să facem o listă cu toate componentele sistemului de admisie:

  • Tub de admisie aer din exterior
  • Filtrul de aer al motorului
  • Debitmetru pentru stabilirea amestecului aer/combustibil
  • Turbo sau supercharger pentru compresie
  • Intercooler (radiator) pentru răcirea gazelor
  • Galerie de admisie motor şi gura de admisie
  • Supape de admisie care lasă aerul în cilindri
intercooler, radiator racire aer, radiator intercooler, Intercooler spart, Probleme motor, nu mai trage, futrun turbo, intercooler racit cu apa, intercooler racit cu aer, upgrade intercooler
https://www.researchgate.net/figure/Air-intake-of-a-turbocharged-SI-engine_fig1_258176906

Intercoolerul este răcit de fluxul de aer exterior de aceea este important să aibă aerisire permanentă pentru răcire. De obicei este poziţionat în faţa motorului în faţa tuturor celorlalte radiatoare.

Unii producători au oferit pe modelele mai sportive şi varianta injecţiei de apă pe suprafata sau direct in interior pentru al raci şi mai eficient. Astfel pe piaţa au apărut şi sisteme aftermarket – tunning care automat sau manual injectează spray-uri de apă pentru a crește capacitatea de răcire.

Pe piaţa aftermarket upgrade-ul intercoolerului este considerată o soluție prin care se poate creşte puterea sau cuplul motorului. Un intercooler mai mare are putere de răcire crescută şi astfel deja se observă o diferenţă de putere. Aici o să venim cu un articol dedicat pe această temă să vedem care upgrade-urile aftermarket.

Care sunt problemele şi simptomele unui intercooler defect?

Fiind o piesă poziţionată de obicei în faţă în partea de jos a maşinii este uşor ca mizeria, pietrele sau alte elemente de pe drum să îl distrugă. De asemenea, au fost cazuri când unii proprietari au dat cu el de bordura, fiind prima piesă cu care face contact.

intercooler, radiator racire aer, radiator intercooler, Intercooler spart, Probleme motor, nu mai trage, futrun turbo, intercooler racit cu apa, intercooler racit cu aer, upgrade intercooler

De astfel mizeria acumulată între elementele de răcire îi scade eficienţa de aceea noi vă recomandăm să insistaţi la spălătorie dacă observaţi că este murdar.

Dacă este spart, de obicei acesta este înlocuit fiind dificil de reparat. Totuşi mai sunt pe piaţă şi soluţii care sudează radiatoarele, pentru cei interesaţi de o astfel de soluţie!

Atenţie! Poate fi vorba şi despre un tub de admisie care este spart sau de o conexiune/colier slabit astfel încât să simţiţi pierderi de putere în funcţionare. Nu vă aruncaţi să înlocuiţi intercoolerul până nu verificaţi toate elementele sistemului de admisie pentru a nu exista scăpări!

intercooler, radiator racire aer, radiator intercooler, Intercooler spart, Probleme motor, nu mai trage, futrun turbo, intercooler racit cu apa, intercooler racit cu aer, upgrade intercooler

Preţul unui intercoler pleacă de la 300 de lei şi poate urca până la 3000 de lei pentru unele modele premium. Pe piaţa mai găsiţi radiatoare universale care au un preţ mai scăzut dar aici trebuie să fiţi atenţi să achiziţionaţi o dimensiune similară. Aici mai apar şi probleme de prindere, de obicei fiind nevoie de unele improvizaţii.

Cei mai cunoscuţi producători de pe piaţa sunt: THERMOTEC, NRF, VALEO, ASAM, NISSENS, MAHLE, FMIC, RIDEX, GARRETT.

Cele mai întâlnite simptome în caz de intercooler defect:

  • Pierderi de putere
  • Accelerare lentă
  • Fum negru la eşapament
  • Supraîncălzirea motorului
  • Check Engine aprins
  • Zgomote sub formă de şuierat
  • Emisii poluante la eşapament
  • Creştere consum combustibil
  • Pre-apinderi la motor

Au fost cazuri în care intercoolerul a fost înfundat cu ulei sau alte depuneri (aici problema poate fi turbină) astfel încât furtunul de la intercooler a cedat din cauza presiunii ridicate. Înainte de înlocuirea furtunului verificaţi şi curăţaţi circuitul de admisie.

Concluzie şi sfaturi pentru prelungirea duratei de viaţă

Majoritatea maşinilor de pe drumuri sunt supraalimentate pentru a creşte eficienţa şi pentru a scădea consumul şi emisiile poluante. Astfel încât o mare parte din flota din ţara noastră au acest sistem intercooler vă lăsăm cu câteva recomandări pentru a prelungi durata de viaţă a componenţei şi a sistemului de admisie:

  • Dacă observaţi scurgeri de ulei oriunde pe galeria de admisie mergeţi cu maşina într-un service înainte să se înfunde intercoolerul
  • Curăţaţi intercoolerul de uleiul acumulat pentru a nu ajunge în camera de ardere – scoate fum albastru
  • Verificaţi conductele şi coliere pe circuitul de admisie de la turbo – intercooler – galerie să nu există scăpări
  • Curăţaţi periodic fagurele intercoolerului pentru a preveni acumularea dar şi pentru a îmbunătăţi eficienta sistemului supraalimentare
  • Înlocuiţi permanent uleiul şi antigelul la timp, deoarece lichidele curate vor dispersa căldura mai eficient
  • Verificaţi după fiecare înlocuire sau reparaţie presiune în galeria de admisie cu o diagnoză pentru a vedea să nu existe scăpări

Comentarii

Articolul precedentSimptomele unui catalizator înfundat și soluțiile disponibile!
Articolul următorCare sunt cauzele jocului la volan?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.