Ce se întâmplă dacă nu schimb uleiul la timp?

17538
1
DISTRIBUIȚI

Uleiul este absolut vital pentru motorul mașinii. Acesta elimină sau reduce frecările ce apar între suprafețele componentelor în mișcare. De exemplu, uleiul asigură lubrifierea pistoanelor cât timp acesta se deplasează în interiorul cilindrilor. Fără ulei, frecarea dintre componente ar produce atât de multă căldură încât acestea ar ajunge să se sudeze între ele. De aceea, pentru a păstra motorul în cea mai bună condiție, uleiul trebuie schimbat la intervale regulate.

Ce se întâmplă însă daca nu respectăm intervalele de schimb?

Praful, funinginea și alte reziduuri produse prin funcționarea motorului se acumulează în mod normal în ulei. Aceste reziduuri sunt în mare parte reținute de filtrul de ulei, însă la un moment dat filtrul se va înfunda și uleiul murdar va începe să fie recirculat în motor prin valva de siguranță. Uleiul murdar este gros și abraziv, deci va produce uzură rapid între componentele motorului. În imaginile de mai jos, avem ulei care nu a fost schimbat după aproximativ 300.000 km:gif-baie-ulei

Aditivii din ulei, cum ar fi cei anti-rugină și anti-fricțiune sau detergenții ce au rol de a curăța componentele motorului se vor deteriora, ceea ce înseamnă că uleiul nu-și va mai putea îndeplini rolul în totalitate.

În final, uleiul va deveni din ce în ce mai murdar și mai gros, până când își va pierde complet proprietățile de lubrifiere și va deveni gelatinos, caz în care motorul se va supraîncălzi și în final se va gripa. Evident, acest lucru e un caz extrem și nu se va întâmpla dacă depășim cu 1000 km intervalul de schimb, ci după sute de mii de km cu același ulei. Însă, cu cât amânăm mai mult schimbul de ulei, motorul va începe să se uzeze fără să știm, încet dar sigur.
ulei-intarit

Prin urmare, dacă vreți să evitați astfel de situații, în care reparațiile pot deveni foarte costisitoare, ar fi bine să respectați intervalul de schimb de ulei menționat de producător. Unii șoferi schimbă chiar și mai repede uleiul decât solicită producătorul. Acest lucru nu este neapărat necesar, însă asigură un motor curat și în stare bună de funcționare.

Vezi, de asemenea, și când se schimbă uleiul din cutia de viteze
Cum alegem uleiul de motor
De ce consuma ulei motoarele

Sursa imagini: OceanStateTuning – youtube.com

epiesa.ro

Comentarii

1 COMENTARIU

  1. buna seara am si eu un citroen nu mai porneste aseara a pornit dar foarte greu dar cu ajutor pedalei de accelerație, si in acelasi timp a iesit motorina nu stiu sigur de unde din motor sa fie filtru de motorina ca nu lam schimbat de ceva niciodata si am facut vrei 7 mii de km de cand am luato voi ce părere aveti acum nu mai porneste de niciun fel.

LĂSAȚI UN MESAJ