Conversie volan de pe dreapta pe stanga

66495
34
DISTRIBUIȚI

Am încercat să aflu care sunt condițiile să înmatriculezi în România o mașină cu volan pe dreapta și dacă este legal. Informațiile pe care le-am găsit sunt un pic amestecate și povestite de oameni care au trecut prin aşa ceva. De asta, pentru a fi siguri, am discutat cu directorul RAR Cluj, care ne-a ajutat să lămurim pentru şoferi unele aspecte importante legate de această conversie.

Ce-am gasim pe site-ul RAR-uluiWeb site

Deci înţelegem că se poate înmatricula și ca farurile trebuie modificate/schimbate ca fasciculul de lumină să fie orientat pe partea dreaptă specifice circulației pe partea dreaptă.

Ce-am aflat în plus pe lângă informația de pe site

Este deasemenea necesar ca și lampa de ceață să fie mutată de pe partea dreaptă pe partea stânga. Acestea sunt modificările minime dar în funcție de caz este posibil ca RAR-ul să mai ceară şi altele. Ca și exemplu unele automobile din import afişează viteza în mile și obligatoriu ar fi să fie schimbat cu un indicator care să indice viteza în kilometri. Dar în general la mașinile mai noi vitezometrul afişează în paralel viteza și în mile și în kilometri.

Absolut toate modificările trebuie efectuate în ateliere de reparații care au în domeniul de activitate posibilitatea de a efectua lucrări la sistemul de frânare, direcție, rurale, electric, caroserie.

În rest lucrurile sunt destul de simple. Dacă totul este ok din punct de vedere tehnic și aveți dovada că lucrările s-au făcut într-un service autorizat, RAR-ul va aproba înmatricularea în România a unei mașini fabricate pentru piața din Anglia.

Este important de reţinut că dacă aveți ceva de modificat după înmatriculare pe cartea tehnică(c sunteți obligați să faceți conversia pentru circulația pe partea dreaptă(coloana de direcție, padalier, volan etc.)

De aceea recomandarea celor de la RAR ar fi să faceți conversia înainte de a începe procesul de înmatriculare pentru ca apoi să nu mai fiți nevoiți să reveniți pentru modificarea din cartea tehnică.

Ce zic unii şoferi

Cu toții ştim că din piaţa auto din Anglia se pot cumpăra mașini cu mult sub preţul pieţei de la noi. Asta poate să fie un avantaj mai ales pentru cei care aduc mașini doar pentru a le dezmembra dar și pentru cei care aduc vehicule comerciale, utilizate în special în zone rurale. Aproximativ 2% din totalul automobilelor înmatriculate în România sunt cu volanul pe partea dreaptă.

O metodă de siguranță când vine vorba despre aprobarea de la RAR pe care o fac şoferii este să monteze oglinda periscopica pentru a fi siguri că vor primi cartea tehnica. Nu este un montaj obligatoriu și majoritatea o demontează imediat după montaj.

volan dreapta

Cât costă și cât durează această conversie

Schimbarea postului de conducere poate să dureze între una şi două săptămâni în funcţie de service şi de dificultate. În urma unor discuții telefonice am aflat că prețul pentru o conversie pleacă de la 150 euro și urcă până la 800 euro. Apoi trebuie să mai adăugăm și prețul pieselor și dacă faceți un total aflați exact dacă se merită sau nu să importați o mașină cu volanul pe partea dreaptă.

Aşteptam să ne povestiți experiența voastră și alte păreri în secțiunea de comentarii a articolului sau pe pagina de facebook.

Ați făcut această conversie?

 

 

Comentarii

34 COMENTARII

  1. Bună seara !
    Îmi puteți spune cât m-ar costa conversia la un Passat si unde se face în România pentru că fiind în Anglia vreau să-mi aduc un Passat sau un Audi pe care să-l modific .
    Vă mulțumesc respectuos !!

  2. Am luat un opel vectra b care a fost schimbat volanul….și să stricat caseta de direcție…..dar caseta de direcție pe care o am nu corespunde cu cea care se gaseste….va rog spuneti de care model trebuie să pot să o schimb….tel….0728377219

  3. Bună ziua as avea si eu o intrebare,am o mașină jaguar xe 2016 diesel si e de anglia si as dori sa schimb volanul cat mar costa sa fac toată manopera asta multumesc frumos aștept ras.

LĂSAȚI UN MESAJ