De ce să nu ignorați zgomotele de la kitul de accesorii!

2605
0

Zgomotele de sub capotă, mai ales cele care ţin de cureaua sau curelele de accesorii nu trebuie ignorate. Este deja un prim semn că unele din elementele acestui kit au o problemă care dacă nu o rezolvaţi din timp puteţi să rămâneţi cu maşina în drum!

Rolul acestui kit este de a antrena toate accesoriile – elemente ce ţin de funcţionarea motorului şi de confortul interior kitul fiind mişcat de rotaţia de la arborele cotit (vibrochen). Kitul poate pune în mişcare, Alternator, Compresorul de climă iar la unele modele poate fi şi Servodirecţia sau Pompa de apă.

Kit-ul de accesorii conţine următoarele elemente:

  • Curea de transmisie
  • Întinzător curea
  • Role de ghidaj curea

Nu ignorati zgomotele produse de curelele de accesorii sau distributie

În general zgomotul de fâsâit sau scârţâit pe care îl auziţi provine de unul din elementele kit-ului de accesorii. Aici poate fi vorba despre un rulment care nu mai funcţionează corect, cureaua care alunecă datorită întinzătorului, rola de ghidaj defectă sau chiar un caz de uzură excesivă a curelei.

În cazul în care zgomotul provine de la cureaua de distribuţie atunci este un semn clar de uzură excesivă, mergeţi în primul service astfel riscaţi să distrugeţi motorul!

Când auziţi aceste zgomote de sub capotă vă recomandăm să vă faceţi o programare în service. Poate fi de multe ori vorba despre o montare greşită sau de o rolă de ghidaj care trebuie schimbată. Aici costurile nu sunt mari dar vă pot scăpa de o problemă mai mare pe viitor.

Cum a fost cazul de mai jos în care şoferul a ignorat timp de sute de kilometri zgomotul care se auzea de la motor. Din cauza unei role de ghidaj defecte – cureaua a început să atingă în întinzător. Cureaua a cedat iar în 20 de minute de la incident maşina s-a oprit fix pe autostrada departe de casă!

Nu ignorati zgomotele produse de curelele de accesorii sau distributie

Aici însă putea fi o lucrare ieftină dar pentru că zgomotul a fost ignorat costurile vor fi mult mai mari! Pe lângă costurile de reparaţie care sunt mai mari în regim de urgenţă, mai trebuie să plătiţi şi o platformă pentru tractare până la primul service, să înlocuiţi acum toate elementele kit-ului (întinzător, role, cureaua) şi poate să pierdeţi o zi sau două!

Citiţi şi despre o parte din simptomele pe care este posibil să le simţiţi în cazul în care cureaua cedează:

  • Alternatorul (nu mai încărca bateria, semn în bord şi maşină se opreşte din mers şi nu mai porneşte)
  • Compresorul de clima (Nu mai funcţionează aerul condiţionat)
  • Servodirecţie (volanul se întăreşte, se operează cu dificultate)
  • Pompă de apă (creşte temperatura la motor, martor de bord peste 100 de grade)

Noi nu spunem că dacă se aude prima dată acest zgomot într-o dimineaţă să mergeţi direct în service, ci să vă faceţi o programare cât mai repede. Dar nici să plecaţi la drum fiind conştienţi că o astfel de problema vă poate lăsa cu maşina în drum!

Comparatie costuri: 1500 lei vs. 280 lei

Cazul 1: Platforma 300 lei, înlocuit toate elementele kit-ului + manopera = 1200 lei plus cele 2 zile pierdute. Total 1500 lei
SAU
Cazul 2: Înlocuirea rolei de ghidaj ar fi fost 80 de lei plus manopera încă 200 de lei – Total 280 de lei!

Aici nu am inclus şi alte costuri cum ar fi transportul pasagerilor, cazarea, mâncarea etc.! Dragi şoferi, poate alegeţi corect următoarea dată când auziţi aceste zgomote de sub capotă!

 

 

Comentarii

Articolul precedentUpgrade climatronic full digital pentru LAND ROVER
Articolul următorCe trebuie să faci când se aprinde martorul DPF (filtrul de particule)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.