De ce se aburește parbrizul în interior?

787
0

Acest articol intră la categoria – pregătiri pentru iarnă – deoarece pe lângă vremea capricioasă, ploaie, vânt, lapoviţa şi ninsoare se mai abureşte şi parbrizul. Este o problema generală care persistă şi orice aţi face nu puteţi scăpa de acest condens, poate doar când se încălzeşte motorul şi merge căldura blană pe parbriz.

De ce apar aburi/ apă pe geamuri?

Principiul este simplu – diferenţa dintre temperatura interioară şi temperatura exterioară este foarte mare şi apare acest condens care nu are cum să fie evacuat, astfel se formează sub formă de aburi/apă pe geamuri. Vedem acelaşi principiu la ochelarii de vedere când trecem dintr-un mediu rece într-un mediu cald. Instant se aburesc până când temperatura lentilei ajunge la temperatura mediului ambiental.

De unde apare umiditatea în habitaclu?

La maşina este vorba de umiditatea foarte ridicată din habitaclu care apare din mai multe motive despre care o să discutăm mai jos. Primul pas pentru a scăpa de umiditate este să identificăm sursa şi să o înlăturăm. Verificaţi la mână fiecare parte a maşinii pentru a vedea dacă apar suprafeţe umede şi de acolo identificaţi cauza. Ce trebuie verificat?

 • Chederele pentru a vedea dacă există infiltrări
 • Închiderea corectă a uşilor
 • Fetele uşilor
 • Etanşeitatea trapei
 • Spaţiile de lângă portbagaj
 • Plafonul maşinii
 • Sub scaune sau banchete

Dacă aţi găsit sursa de umiditate în maşină, trebuie să rezolvaţi problema. Normal că o altă sursă de umiditate ar putea fi covorașele de mașină sau lipsa lor. De fiecare dată când vă urcaţi cu încălţămintea udă sau plină de zăpadă totul ajunge în interiorul maşinii. Încercaţi să uscaţi covoraşele fabricate din material sau se le goliţi pe cele de cauciuc.

Verificări suplimentare

Din acest punct, dacă tot nu reuşiţi să găsiti de unde apare sursa de umiditate este timpul să verificaţi mai detaliat:

 • scurgerile maşinii de lângă capota unde se adună frunze/mizerie
 • scurgerile de la trapa să fie desfundate (sunt furtunașe care evacuează lichidul sub maşină)
 • portierele sau portbagajul să aibă capacele care împiedică pătrunderea umidităţii
 • scurgerile de la parbriz/luneta (unde se aduna frunze)
 • scurgerea de la radiatorul de climă
 • infiltraţii de apă pe lângă parbriz sau geamuri în caz că le-ați schimbat

desfundare scurgere padale

Reglarea aerului din habitaclu

Următorul pas firesc este reglajul instalaţiei de clima. Verificaţi să nu aveţi aerul setat pe recirculare pentru că o să recirculaţi umiditatea. Porniţi aerul condiţionat indiferent de anotimp, deoarece umiditatea din exterior condensează pe radiatorul de clima care apoi se scurge prin nişte furtunaşe în exteriorul maşinii. Aerul care intră în habitaclu este uscat şi dezabureşte mai repede geamurile.
Atentie!!! Dacă problema persistă verifica ca radiatorul de climă să nu fie murdar/înfundat.

Înlocuirea filtrelor pentru habitaclu

Dacă şi după pornirea aerului condiţionat dezaburirea se face greoi este timpul să verificaţi cele 2 filtre pentru habitaclu. Acestea se schimbă odată cu schimbul de ulei. Dacă nu sunt înlocuite acestea se înfundă de mizerie iar în timp se şi umezesc. Este obligatoriu să le schimbaţi pentru că aeroterma să tragă aer mai uşor din exterior. Imediat după aceea o să observaţi că dezaburirea se face corect şi foarte repede.

Alte sfaturi pe care le puteți urma ar fi să lăsaţi puţin geamurile deschise să se aerisească interiorul mașinii şi să se regleze diferenţa dintre temperatura exterioară şi cea interioară. De asemenea, în mers puteţi deschide puţin geamurile pentru a evacua mai repede vaporii de apă din interior. Unii şoferi apelează la granule care absorb umiditatea în timp sau chiar instalează un dezumificator pentru cateva zile.

rugina umiditate sub presuri

Recapitulare

 1. Opriţi intrarea apei în maşină
 2. Desfundaţi scurgerile cheie
 3. Verificați radiatorul de climă
 4. Uscaţi covoraşele sau tapiţeria
 5. Înlocuiţi filtrele de aer
 6. Porniţi aerul condiţionat
 7. Dezumificati maşina cu soluţii externe

Unii şoferi apelează la soluţii profesionale de dezaburire care se aplică pe geam, unii sugerând chiar şi aplicarea spumei de ras pe geamuri. Noi vă sfătuim să bifaţi fiecare pas din articol şi nu o să aveţi nevoie de altceva pentru a scăpa de aburirea geamurilor.

Voi cum aţi scăpat de această problemă?

Comentarii

Articolul precedentCe costuri ai în plus cu AdBlue la mașină?
Articolul următorNEO TOOLS – profil de brand

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.