De ce se recomandă înlocuirea becurilor auto în pereche?

3329
0

Unii conducători auto consideră că recomandarea de a înlocui becurile auto în perechi este o investiție inutilă. Cu toate acestea, sănătatea și chiar viața tuturor participanților la trafic pot fi în joc în cazul în care se fac mici economii de bani.

Farurile auto moderne sunt concepute pentru a îmbunătăți vizibilitatea pe șosele. Brevetul revoluționar a fost ideea mărcii Philips, care a introdus becurile xenon pentru producție în serie (la modelele BMW seria 7 din 1991). În prezent, din ce în ce mai multe mașini noi sunt echipate cu becuri care se bazează pe tehnologia LED și chiar pe diodele laser (mai multe privind dezvoltarea surselor de lumină: link).

Cu toate acestea, mașinile care utilizează modelele vechi de faruri și becurile cu halogen sunt în continuare majoritare pe șosele. Șoferii acestora se confruntă deseori cu o dilemă: să înlocuiască un singur bec ars sau ambele, incluzând becul care încă funcționează. Răspunsul este întotdeauna același: becurile pentru farurile auto trebuie înlocuite întotdeauna în perechi. De ce?

Fiecare articol este caracterizat de o anumită durată de viață tehnică. Aceasta nu este întotdeauna identică, însă în cazul unei perechi de becuri, se poate presupune că atunci când unul se arde, celălalt se apropie, de asemenea, de sfârșitul duratei de viață. În această situație, șoferul trebuie să restabilească eficiența becurilor auto, ceea ce la modelele actuale nu este o sarcină prea simplă. În plus, înlocuirea becurilor poate impune demontarea capacelor de protecție de la compartimentul motorului și chiar capacele arcurilor roților. Eforturile depuse pentru această sarcină vor trebui să fie repetate în curând. Și asta nu este tot.

„Pe măsura funcționării, becurile cu halogen își pierd parametrii de iluminare. În consecință, nu doar intensitatea iluminării scade, ci și lungimea fasciculului de lumină care cade pe șosea” – afirmă Wioletta Pasionek, Manager de Marketing pentru Europa Centrală în cadrul Lumileds Poland, producătorul și distribuitorul licențiat exclusiv de becuri auto de la Philips.

Atunci când înlocuiți becurile, reamintiți-vă câteva principii importante. În primul rând, sticla becului nu trebuie atinsă cu degetele goale. Urmele de pe sticlă pot conduce la distorsionarea fasciculului de lumină. În al doilea rând, becurile noi trebuie instalate corect. Inversarea poziției filamentului poate conduce la reflectarea incorectă a luminii în direcția drumului, spre marginea drumului sau chiar spre cer, lăsând zonele cheie în întuneric. În al treilea rând, structura farului este adaptată la traficul de pe partea stângă sau dreaptă, ceea ce înseamnă asimetria fasciculului de lumină – mai scurt la axul drumului și mai lung la acostament. Această distribuție permite conducătorului auto să obțină un câmp vizual optim și, pe de altă parte, nu îi orbește pe ceilalți participanți la trafic. Înlocuirea unui singur bec nu permite respectarea acestor cerințe. Altceva?

„După înlocuirea becurilor, farurile trebuie să fie ajustate corespunzător. Chiar și o abatere mică poate conduce la orbirea celorlalți participanți la trafic” – adaugă Wioletta Pasionek de la Lumileds Poland – „Trebuie reamintit faptul că vederea se deteriorează cu înaintarea în vârstă. Conform cercetărilor specialiștilor, la fiecare 12 ani, capacitatea noastră de a face față luminii orbitoare scade cu până la 50%”.

Ultimul argument pentru înlocuirea becurilor în perechi îl constituite versiunea și producătorul acestora. Nu ne amintim întotdeauna dacă ultima oară am montat un bec tradițional sau o versiune cu un fascicul de lumină mai lung sau mai intens. Utilizarea unor produse diferite cu specificații diferite va spori și mai mult disproporția proprietăților de iluminare și, prin urmare, va reduce nivelul de siguranță rutieră.

Se recomandă alegerea unor producători de becuri auto recunoscuți. Aceștia garantează utilizarea unor materiale de înaltă calitate și precizia performanței specificate în standardele și aprobările aplicabile. În plus, afectează durata de viață a becurilor și, prin urmare, frecvența de înlocuire a acestora.

Comentarii

Articolul precedentNoutatile Night Breaker Laser de la OSRAM
Articolul următorGăsește singur becurile care se potrivesc pe mașina ta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.