Parbrizul aftermarket sau original – cum alegem?

31732
1

Piatra este cuvântul cheie în acest articol pentru ca nu ține cont de siglă, de șofer, de experientă. Piatra lovește o zonă din parbriz cu o anumită viteză și la un anumit unghi. Mai intervin diferențele de temperatură și apare fisura inițială care imediat se extinde. Ce facem?

Începem articolul azi pornind de la o discuție despre soluțiile oferite de Pilkington, cea mai mare companie din Marea Britanie producătoare de sticlă. În România este prezentă prin rețeaua de centre de parbrize și asigură echipament original(OE) de prim montaj în 25 de locații propri. Aceasta înseamnă parbrize, geamuri laterale și lunete aproape în fiecare județ din țară. Am început discuția cu ei pentru că în categoria aftermarket, ei sunt probabil cei mai cunoscuți și de regulă oferă produse aftermarket mai scumpe.

Ce inseamnă calitate OE la parbrize?

  • Înseamnă aceeași linie de producție
  • Exact acceași oameni
  • Același material de calitate
  • Același control al calitații

Spre deosebire de alti producători parbrizele Pilkington vin din fabrică cu exact aceeași echipare ca și parbrizul de prim montaj, cu suportul de oglindă și aceleași chedere. Astfel, nu mai trebuie montatorul să improvizeze un sistem de prindere sau chiar să refolosescă chederele vechi.

Calitatea de primă echipare se extinde și la adezivul utilizat în cantitatea și calitatea necesară fiind vorba despre o componentă care ține de siguranță și în același timp oprește infiltrațiile în mașină.

TIPURI DE SOLUȚII OFERITE DE PILKINGTON

Am cerut detalii pentru schimbarea parbrizului la o Dacia Duster și am aflat că sunt două variante: cel cu tentă verde și cel cu tentă verde cu parasolar gri ambele de marca Pilkington. Pentru echiparea Duster OE parbrizul vine fara parasolar dar puteți să alegeti in varianta OEM Pilkington pe cel cu parasolar. Ceea ce este foarte atractiv pentru șoferi este stocul permanent de parbrize, montajul cu adeziv OE și cele 25 de centre de parbriz personale disponibile pentru aceștia.

Pilkington, și nu numai el, oferă, de asemenea, parbrize atermice sau heliomate, fiind opțiunea de prim montaj pentru mai multe mărci premium cum ar fi Mercedes, BMW sau Volvo. Astfel, atunci când afară sunt 40 de grade parbrizul nu permite supraîncalzirea interiorului mașinii astfel crește gradul de confort și reduce consumul de aer condiționat, dar în același timp cele cu filtru UV oferă și o anumită protecție pielii umane.

Parbrize Heliomate

Probabil cel mai important lucru de știut sunt însă efectele suportate de șoferi în situațiile în care aleg un parbriz ieftin și/sau montat necorespunzător. Cu siguranță ați remarcat și voi unele din aceste efecte și poate ne completați lista cu experiența voastră:

  • Poate cel mai important rol al parbrizului este din punct de vedere structural și este testat doar în situații limită – atunci când airbag-urile se folosesc de parbriz ca piedică pentru a rămâne umflate. Parbrizul sare în cateva fracțiuni de secundă dacă nu este prins de caroserie în mod corespunzator (adeziv, manoperă), dar din fericire acest lucru nu se întâmplă des sau tuturor, iar șoferii tind să ignore această situție în decizia de achiziție.
  • Protecție termică slabă, ceea ce se traduce prin ușurința cu care se aburește parbrizul la diferențele de temperatură între interior și exterior.
  • Rezistență mai slabă a unui parbriz slab/ieftin/de slabă calitate – șocul la un nou impact poate avea consecințe mai consistente, chiar te poate readuce la service pentru o nouă înlocuire
  • În caz de montaj necorespunzător puteți înregistra zgomote de vânt la anumite viteze sau chiar infiltrații de apă
  • În România, drumurile denivelate transferă un stres mai mare parbrizelor, astfel că este foarte important pe lângă selecția unui parbriz de calitate și a unui montator serios, ce oferă garanție, folosește adezivi corespunzători, etc.

Pe scurt, orice proprietar de mașină ar trebui să fie interesat de tipul de parbriz montat pe mașină, atât din motive de siguranță, cât și din motive de confort. Nu forțați mâna montatorilor să vă dea mașina mai repede la schimbarea parbrizului, deoarece siguranța voastră este în joc, chiar dacă vi se spune că folosesc anumiți adezivi speciali care se usucă în doar 15′, mașina ar trebui să rămână nemișcată minim 2 ore.

Desigur, pentru situațiile în care parbrizul se schimbă înainte de vânzarea mașinii, putem completa doar cu… „Cumpărători, atenție la cele menționate mai sus!”

Comentarii

Articolul precedentNIGHT BREAKER® – 10 ani de performanță în iluminatul auto
Articolul următorBucșe de pe bara stabilizatoare- Ce, Cum, De ce?
Cu o experienta in domeniul automotive aftermarket din 2004, ne propunem sa impartasim din experienta noastra soferilor si proprietarilor de masini mai putin informati decat noi si sa invatam mai multe impreuna de-a lungul acestui proiect de stiri prin efortul comun cu partenerii nostri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.