Piese auto care necesita certificare RAR

110
1

Într-un articol anterior am discutat despre omologarea E-MARK pentru unele produse/piese auto care pot fi comercializate şi produse în România. Majoritatea pieselor pot fi importate, vândute şi montate neavând nevoie de o altă certificare fiind piese care nu intra în categoria celor care privesc sigurata rutieră.

Astfel astăzi ne-am propus să discutăm despre piesele care necesită certificare separată de la Registrul Auto Roman(RAR) pentru a fi importate şi comercializate la noi în ţară. Pe lângă normele E-MARK sau alte norme de conformitate cu standarde europene de siguranţă unele piese auto necesita şi certificarea de la R.A.R.

Certificarea R.A.R.

Acesta certificare se obţine în urma unui proces complet de verificare si poate fi obţinut de către producătorul, importatorul sau vânzătorul. După ce se constituie un dosar cu toate informaţiile care sunt solicitate de R.A.R se trimite împreună cu produsul pentru care se doreşte certificarea.

După ce sunt analizate şi testate aspectele tehnice ale produsului R.A.R acorda certificare pe o perioadă determinată de timp. De obicei perioada de certificare poate fi de 2-3 ani, perioadă în care produsul este supravegheat. Înainte de expirarea certificării se poate face cerere de menţinere a certificării dacă nu se trece la suspendarea/retragerea certificării de către R.A.R.

Pe linkul de mai jos găsiţi schemă logică a procesului de certificare pe site-ul Registrului Auto Roman:
https://www.rarom.ro/cs-uploads/schema_logica.pdf

De ce unele piese trebuie certificate iar altele nu?

Unele componente sunt încadrate diferit şi este normal, nu putem compara bară spate a unei maşini care are mai mult rol estetic cu discurile de frână care trebuie să reziste în siguranţă la frânari repetate şi care dacă se defectează ne poate pune viaţa în pericol. De aceea tot sistemul de frânare plus multe alte componente necesita certificare separată.

Pistele auto care trebuie certificare se încadrează în lista produselor şi materiale de explorare utilizate la vehiculele rutiere, din categoria celor care privesc:

  • Siguranţa circulaţiei rutiere
  • Protecţia mediului
  • Eficienta energetică
  • Protecţia împotriva furturilor

De asemenea, multe din aceste norme de certificare se referă la substanţele chimice care sunt necesare funcţionării motorului cum ar fi combustibilii, uleiul, antigelul, freon etc… iar dacă aceste materiale nu sunt fabricaţi după nişte norme standarde pot polua mediul înconjurător sau ne pot afecta autovehiculul.

Care sunt produsele care necesită certificare?

Haideţi să le luăm pe categoriile menţionate mai sus şi să dăm câteva exemple pentru a înţelege cât mai bine care sunt aceste componente!

Produsele şi materialele care privesc siguranţa circulaţiei rutiere se împarte în 5 categorii:
1. Produse şi materiale de exploatare utilizate în cadrul instalaţilor de frânare iar aici găsim: instalaţii hidraulice de frânare, discuri, tamburi, furtunuri/cabluri sau lichid de frână etc.
2. Produse şi materiale de exploatare utilizate în cadrul sistemelor de direcţie, transmisie, rulare sau suspensie iar aici găsim: articulaţii, bielete, pivoţi, roţi, arcuri, amortizoare, ulei şi lichid hidraulic etc.
3. Produse utilizate în cadrul instalaţiei de luminare-semnalizare sau instalatiei electrice iar aici găsim doar siguranţele electrice
4. Produse şi materiale de exploatare utilizate în cadrul caroseriilor sau ca elemente ale acestora iar aici găsim: unele elemente de tunning exterior, trepte/rampe, scări de acces vehicul, portbagaje exterioare, folii pentru geamuri, ştergătoare, lichide de spălare a parbrizului etc.
5. Alte produse utilizate la vehiculele rutiere din categoria iar aici intră: Trusa sanitară, bară metalică şi legătura flexibilă pentru remorcare şi stingător auto

Discuri frana omologare certificare rar Certificare RAR piese auto produse combustibili este

Produse şi materiale de exploatare din categoria celor care privesc protecţia mediului şi care se împart în 3 categorii:
1. Combustibili iar aici avem: Benzină, Motorina, Biocarburanti, GPL, gaz natural comprimat şi gaz natural lichefiat
2. Produse şi materiale de exploatare utilizate în cadrul motorului. Sistemelor anexe la motor sau în cadrul transmisie iar aici avem: Pompe de injecţie, injectoare, pompa alimentare combustibil, filtre, kituri de conversie, bujii, supapa EGR, Ulei motor, ulei transmitere etc..
3. Produse utilizate în cadrul instalaţiilor electrice iar aici se referă la baterii de acumulatori.

Discuri frana omologare certificare rar Certificare RAR piese auto produse combustibili este

Produse şi materiale de exploatare din categoria celor care privesc eficienta energeticã a vehiculelor rutiere iar aici găsim:
Produse şi materiale de exploatare utilizate în cadrul sistemelor anexe la motor cum ar fi – pompe de apă, radiatoare, curele.

Certificare RAR piese auto produse combustibili este

Produse şi materiale de exploatare din categoria celor care privesc protecţia împotriva furturilor vehiculelor rutiere iar aici găsim alarme auto, sisteme electronice de imobilizare auto şi dispozitive pentru blocarea distribuţiei/transmisiei.

Certificare RAR piese auto produse combustibili esteLISTA COMPLETĂ DE PRODUSE ȘI MATERIALE CARE TREBUIE CERTIFICATE R.A.R – CLICK AICI

Cum ştiu dacă produsele sunt certificate de R.A.R.

Legea spune clar că toate produsele care se încadrează în lista produselor şi materiale de explorare utilizate la vehiculele rutiere trebuie să fie certificare pentru a fi comercializate. De aceea cei de la R.A.R. pun la dispoziţia şoferilor pe site-ul lor Lista produselor cu certificate de conformitate RAR-OCP care sunt în termen de valabilitate.

Astfel oricine poate verifica pe această listă nu doar produsul care a fost certificat dar şi titularul certificatului (societatea), numărul certificatului împreună cu dată în care a primit certificarea şi valabilitatea.

De asemenea, aici găsiţi şi Lista certificatelor de conformitate RAR-OCP retrase/suspendate în caz că doriţi să aflaţi de ce nu mai găsiţi un anumit produs pe piaţă!

Concluzie

Cu toate aceste surse pe care le aveţi la dispoziţie puteţi să vă informaţi/să verificate anumite informaţii despre un anumit produs şi de asemenea să aflaţi cine este titularul unui produs certificat astfel încât aceştia pot fi contactaţi.

De asemenea, dacă presupuneţi că un produs achiziţionat din România poate fi contrafăcut puteţi să verificaţi acest lucru nu doar cu cei de la R.A.R dar şi cu importatorul sau vânzătorul care a făcut certificarea. Pe link-ul de mai jos găsiţi toate informaţiile de care aveţi nevoie cu trimitere directă la secţiunea CERTIFICARE PRODUSE pe site-ul Registrului Auto Roman.
https://www.rarom.ro/?page_id=925

Ce este omologarea pieselor E-MARK?

Comentarii

Articolul precedentResurse online utile oricărui șofer!
Articolul următorProbleme Mercedes ML generatia 3 (W166)

1 COMENTARIU

  1. This is the perfect blog for anyone who wishes to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been discussed for many years. Excellent stuff, just great!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.