Mulţi şoferi s-au confruntat cu o problemă similară în care o bujie sau mai multe au rămas blocate în chiulasă sau mai rău acestea s-au rupt. Asta se aplică şi la bujiile cu scânteie pentru motoarele pe benzină dar şi pentru bujiile incandescente pentru motoarele diesel.
Înlocuirea lor este o operaţiune destul de simplă, se desfiletează vechile bujii, se curăţa canalul apoi se înfiletează nouă bujie. Dar totuşi mulţi mecanici se feresc sau nu vor să îşi asume acest schimb deoarece dacă bujia se rupe ea trebuie extrasă. Asta înseamnă timp pierdut pentru mecanic iar dacă nu reuşeşte poate fi nevoit să desfacă chiulasă de pe maşina ca să o scoată.
Au fost cazuri când o simplă operaţiune de schimbare a bujiilor s-a transformat în câteva ore de muncă pe care clientul nu le achita pentru a extrage bujia ruptă. Am auzit şi cazuri în care au spus că bujiile merg perfect – de ce să le schimbaţi? În acest caz amânarea nu ajută ci în timp agravează şi mai mult situaţia!
Că şoferi ar trebui să ne asumăm aceste costurile dacă o bujie se rupe? Nu cred că vrea nimeni asta, de aceea am zis să vedem care este problema şi ce recomandări dau producătorii acestor bujii pentru înlocuirea lor în siguranţă.
De ce se blochează bujiile?
Bujiile au un rol activ în funcţionarea motorului, fiind poziţionate în camera de ardere/explozie astfel fiind expuse permanent la solvenţi, combustibil, ulei, presiune, temperaturi ridicate, şocuri termice, şocuri fizice permanente ca rezultat al exploziilor repetate.
Din cauza şocurilor repetate în timp la care este supusă bujia metalul este slăbit iar acumulările de cabon blochează/sudează bujia de chiulasa. Când este aplicată prea multă forţă pentru desfacere metalul cedează iar bujia rămâne blocată.
Când se schimbă bujiile?
Aici toţi factorii contribuie la acest blocaj inclusiv faptul că bujiile nu au fost înlocuite la timp sau datorită faptului că canalul bujiei nu a fost curăţat înainte de instalarea noilor bujii.
În general bujiile cu scânteie se înlocuiesc între 60.000 km şi 100.000 de km. Pentru bujiile cu incandescenta termenul este mai mic la unele modele cum ar fi Opel (30.000 – 40.000 Km) sau mai mult pentru alte modele! Normal că un mecanic când aude că maşina are 200.000 de km şi nu a avut niciodată un schimb de bujii îşi pune semne de întrebare dacă să accepte sau nu înlocuirea lor.
De asemenea, fiecare producători recomanda un anumit cuplu care se măsoară în NM pentru strângerea sau desfacerea unei bujii. Dacă fiecare mecanic ar respecta valorile date de producători atunci riscul ca o bujie să se rupă ar fi mult redus.
Ce recomanda producătorii?
Pe lângă recomandările legate de perioada de schimbare a bujiilor dar şi de cuplul cu care sunt strânse sau desfăcute, am găsit un video făcut de cei de la NGK (producător bujii) în care prezintă paşii care ar trebui făcuţi înainte de înlocuirea bujiilor şi cum se face această procedură în mod corect!
1.Cu o săptămână înainte de înlocuirea lor se picura puţin ulei de motor pe locul unde sunt înfiletate bujiile astfel încât tot filetul să fie acoperit.
2. Folosiţi maşina în acest timp pentru a da posibilitatea uleiului să se prelingă pe filet şi să ajunge pe corpului bujiei astfel încât să nu mai opună rezistenţă atunci când se desface.
3. Folosind o cheie dinamometrică setaţi cuplu de desfacere la recomandările producătorului dată şi de diametrul filetului (între 8,5 şi 30 NM) şi desfaceţi bujiile.
4. Desfacerea bujiilor se face cu motorul cald (la temperatura normală de funcţionare 90 grade) pentru cele mai bune rezultate Dacă tot nu se desface repetaţi încă o dată primul punct
5. După scoaterea bujiei trebuie curăţate toate depunerile canalul şi filetul interior cu ajutorul unor alezoare acoperite de vaselină pe care se prinde mizeria, depunerile, etc…
6. Se înfiletează nouă bujie cu ajutorul cheii dinamometrica setată la valoare de cuplu indicată pe cutia bujiei sau pe site-ul producătorului.
Dacă aţi urmărit toţi aceşti pasi ar trebui să nu aveţi nici un fel de problemă când vine vorba despre înlocuirea bujiilor. Dacă totuşi bujia a cedat trebuie să ştiţi că sunt diferiţi specialişti care contra unei sume de bani – între 150 şi 300 de lei şi cu ajutorul unor instrumente de extracţie pot să desfacă şi să scoată şi restul bujiei. Vezi cât costă un set completă extractoare si burghie la Automotive-Shop.
Într-adevăr este vorba de multă muncă dar şi de pricepere în acest caz. Dar şi de bani şi de timp pierdut pe care noi că şoferi trebuie să le suportăm. Aşa că vă dorim să nu aveţi nevoie de astfel de soluţii de extragere şi astfel poate luaţi în considerare să înlocuiţi bujiile din timp mai ales pentru maşinile care sunt rulate în oraş unde sunt mai predispuse la depuneri pe bujii.
SPUNEȚI-NE VOI CE PROBLEME AȚI AVUT CU BUJIILE RUPTE ȘI CUM AȚI REZOLVAT PROBLEMA?
O parte din informații au fost preluate de la NGK SPARK PLUG EUROPE GmbH.