Se pot repara jantele atinse? – Rectificare Jante

136
0

Oricât de bun şofer eşti inevitabil ajungi să atingi jantele, dacă nu din vina ta atunci o piatră sărită de pe drumurile noastre o să le zgârie. Acum, astfel de lucruri se întâmplă la toate casele – haideţi să vedem care sunt soluţiile disponibile pentru aţi restaura jantele de aliaj ca atunci când erau noi.

Jantele din aliaj faţă de cele din „tabla” (oţel) sunt bazate pe o construcţie din magneziu sau aluminiu amestecat cu un alt metal denumit nichel. Astfel procesul de fabricaţie se face prin turnarea aliajelor într-o matriţă pregătită. Jantele din aliaj sunt mai uşoare şi pot fi modelate în diferite forme şi finisaje care te fac să „întorci capul pe stradă” şi care îi oferă maşinii un aspect deosebit.

Cat costa rectificarea, repararea, slefuirea, stungul, diamond cut

Dezavantajul este că faţă de o jantă de oţel care se îndoaie, jantele de aliaj sunt mai dure iar la impactul puternic tind să crape. Înainte de orice procedură ce ţine de estetică janta trebuie inspectata, îndreptată, astfel încât toate buzele jantei să fie perfect rotunde. După acest punct jante ori este sablata ori scufundată în acid pentru a îndepărta orice mizerie sau urmă de vopsea. Apoi dacă sunt puncte unde au apărut fisuri trebuie sudata, apoi polisata.

Din acest punct sunt mai multe opţiune pe care să mergi dar asta depinde foarte mult de cât de adânci sunt zgârieturile de pe janta.

Recondiţionare prin şlefuire

Această metodă se aplică în general pentru zgârieturi superficiale, zgârieturi la suprafaţă. Recondiţionarea jantelor se face şlefuind zonele afectate cu mai multe niveluri de abraziune până când aceste zgârieturi dispar. După se curăţa janta şi se pregăteşte pentru vopsire.

Aici, în funcţie de atelier vopsirea se face clasic, cu pistol de vopsea sau vopsire electrostatică care este puţin mai scumpă dar rezultatele sunt mai bune. După tratamentul termic la cuptor urmează un adăugarea unui strat de lac care protejează şi împotriva razelor UV. Aceste procese de vopsire se aplică la toate variantele de recondiţionare ale jantelor.

Recondiţionare prin sudare şi şlefuire

În caz că zgârieturile sau urmele de pe janta sunt profunde – se observă canale care au apărut datorită impactului – atunci aceste jante trebuie recondiţionate prin sudare. Astfel acel spaţiu este umplut cu sudură în argon până când ajunge la acelaşi nivel cu restul jantei. După acest punct şlefuirea trebuie să se facă preponderent pe aceea sudură până când janta arata perfect din toate punctele de vedere. Apoi se respectă aceeaşi paşi de mai sus, respectiv vopsire şi lăcuire

Recondiţionare la strung – denumit „Diamont Cut”

Procedura se realizează cu ajutorului unui strug computerizat, dedicat special jantelor auto-moto. După ce janta este scanată cu ajutorul unor senzori iar calculatorul mapează dimensiunile poate începe rectificare jantei. În funcţie de indicaţiile introduse strungul preia un strat foarte subţire de metal de pe suprafaţa jantei.

Cat costa rectificarea, repararea, slefuirea, stungul, diamond cut

Pentru un efect inedit janta este vopsită – de obicei în culoarea neagră – iar strungul îndepărtează doar de pe exteriorul jantei un strat astfel combinaţia de negru cu argintiul metalului arata senzaţional. După acest pas se aplică un strat de lac pentru protecţie.

De asemenea, pe piaţa există mai multe tipuri de lac, de la transparent până la un lac colorat care în final poate avea un aspect foarte lucios sau un aspect mat în funcţie de preferinţe.

Cat costa rectificarea, repararea, slefuirea, stungul, diamond cut
Sursa – Fabook group Reparat, vopsit jante cu Diamond Cut – Cluj

Alte sugestii pe final:

  • Recomandarea ar fi să duceţi toate cele 4 jante la rectificat chiar dacă doar 3 au zgârieturi deoarece se pot vedea diferenţe de culoare şi aspect între ele
  • După rectificare jantele trebuie din nou echilibrate, dar în general acest cost este inclus în lucrarea finală
  • Procedura de slefuire sau „diamont cut” poate fi făcută de mai multe ori în funcţie de recomandarea specialiştilor
  • Tratamentul „diamant cut” poate fi aplicat pe mai multe tipuri de janta chiar dacă nu au fost proiectate aşa din fabrică
  • Folosiţi produsele de curăţare recomandate de tehnician pentru a menţine cât mai mult aspectul glossy (lucios) sau mat
  • Service-urile serioase oferă garanţie pentru lucrarea făcută, nu plecaţi fără să întrebaţi pe ce perioadă
  • Curăţaţi jantele bine la spălătorie şi pe interior deoarece praful lăsat de pe plăcuţele de frână la temperatură ridicată este coroziv pentru jantele din aliaj

Voi v-ați făcut o astfel de rectificare a jantelor? Spuneți-ne cât de mulțumiți ați fost și cât va costat?

Comentarii

Articolul precedentAvantajele colaborarii cu Automotive Aftermarket News!
Articolul următorPregătirea mașinii pentru sezonul concediilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.