Șoferii ar trebui să știe despre motocicliști…

7135
0

10 ASPECTE IMPORTANTE LEGATE DE MOTOCICLIȘTI

1. Peste jumătate din accidentele fatale cu motocicliști implică un alt vehicul. De cele mai multe ori, este vina șoferului de camion sau mașină mică, nu a motociclistului. Sunt mult mai multe mașini și camioane pe șosea decât motociclete, și anumiți șoferi „nu recunosc” existența motocicliștilor – o ignoră (de regulă neintenționat).

2. Datorită profilului subțire, o motocicletă se poate ascunde ușor în oglindă în unghiul mort (zona stâlpului din spate, între ușă și lunetă) sau mascată de obiecte sau elemente din natură (tufișuri, garduri, poduri, etc.). Acordați-vă un moment suplimentar pentru a presupune că există o motocicletă în zonă, fie că schimbați banda sau vă modificați direcția de mers într-o intersecție.

3. Pentru că are o mărime mică, o motocicletă poate să pară mai departe decât este de fapt. De asemenea poate fi mai dificil să estimezi viteza unei motociclete. Cel mai bine e să consideri că o motocicleta e mai aproape decât pare de fiecare dată.

4. Motocicliștii adesea încetinesc prin frână de motor sau lăsând accelerația, deci fără să se aprindă becurile de frână. Vă puteți lăsa o distanță mai mare de frânare cu 2-3 secunde, sau la intersecții luați în calcul că pot să încetinească fără avertisment vizual.

5. Motocicliștii ocupă o bandă de mers pentru a fi mai vizibili și pentru a minimiza efectele unor gropi, ale curenților vehiculelor în trecere sau ale vântului. Trebuie înțeles că este un scop pentru care motocicliștii ocupă o bandă, nu trebuie judecați că sunt neglijenți, sau că vor să iasă în evidență dacă nu îți fac ție loc să treci pe aceeași bandă.

6. Semnalizatoarele la motociclete, de regulă nu revin singure la poziția neutră, de aceea unii motocicliști (mai ales începătorii) uită să le oprească după o intersecție sau un schimb de bandă. Te poți asigura ca semnalizarea lor e pe bune, chiar daca ai dreptate în caz de accident – este mai bine să îl eviți.

7. Manevrabilitatea este una din cele mai bune caracteristici ale unei motociclete, în special la viteze mici și în condiții bune de carosabil, dar nu vă așteptați de la motocicliști să se dea la o parte oricând din fața voastră.

8. Distanța de frânare e aproape aceeași ca și la mașini, dar fiind pe 2 roți, dacă carosabilul e alunecos oprirea poate fi mai dificilă – lăsați mai multă distanță față de motocilistul din față in astfel de condiții, pentru că nu te poți opri oricând la fix.

9. Când o motocicletă e în mișcare, vedeți mai mult decât o motocicletă – vedeți omul de sub cască, care ar putea fi prietenul vostru, un vecin sau o rudă.

10. Dacă un șofer accidentează un motociclist, un biciclist sau un pieton provocându-i răni grave, de regulă e foarte probabil să nu poată să își ierte situația, iar o perioadă grea de remușcări este bine să fie evitată.

Sursa: www.msf-usa.org

Cu ce sfaturi autohtone am putea completa lista?

 

Comentarii

Articolul precedentTreaz la volan = ochii deschiși?
Articolul următorMăsor corect presiunea cu anvelopa (de)montată ?
Cu o experienta in domeniul automotive aftermarket din 2004, ne propunem sa impartasim din experienta noastra soferilor si proprietarilor de masini mai putin informati decat noi si sa invatam mai multe impreuna de-a lungul acestui proiect de stiri prin efortul comun cu partenerii nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.