Supapa PCV – o piesă mică cu implicații urâte dacă se defectează

306
0

Foarte mulți şoferi poate nu aţi auzit de această valvă PCV dar ea are rolul de ventilaţie e emisiilor carterului din motor fără a da voie uleiului de acolo să iasă. Aceste gaze sunt evacuate din carter în galeria de admisie a maşinii după care sunt arse. Prin ardere şi emisiile poluante sunt reduse şi în acest fel şi mediul înconjurător este protejat.

supapa PCV masina, supapa infundata, valva infundata pcv, Infundata pcv, gaze pcv, cost pcv, VW pcv, probleme motor pcv

Supapa PCV (Positive Crankcase Ventilation) este poziţionată în general vertical iar ca şi poziţionare depinde de la caz la caz. Pentru maşinile fără supraalimentare supapa poate fi poziţionată undeva pe lângă buşonul de ulei. În cazul altor maşini poate fi localizată între două furtunuri de cauciuc.

supapa PCV masina, supapa infundata, valva infundata pcv, Infundata pcv, gaze pcv, cost pcv, VW pcv, probleme motor pcv

Supapa poate fi cu acţionare mecanică adică se deschide sau se închide când există vid sau presiune sau poate fi la maşinile mai noi acţionată electronic. Cele electronice sunt mai exacte şi indică cod de eroare dacă se defectează.

Valva mecanică se declanşează de fiecare dată când se crează un vid în galeria de admisie, la turaţii joase care evacuează gazele din carter încet şi constant. La accelerare sau la turaţii ridicate valva se deschide aproape complet în permanenţă eliminând presiunea şi gazele din carter. Poate un exemplu asemănător de funcţionare ar fi supapa EGR care recircula gazele pentru o ardere mai bună!

 

Cum puteţi indentifică simptomele unei valve defecte?

Fiind o piesă relativ ieftină de obicei confecţionată din plastic riscul să se defecteze este destul de ridicat mai ales că este poziţionată lângă elemente ale motorului care funcţionează la temperaturi ridicate.

supapa PCV masina, supapa infundata, valva infundata pcv, Infundata pcv, gaze pcv, cost pcv, VW pcv, probleme motor pcv

Există riscul să se topească, ori se înfundă cu ulei sau pur şi simplu se blochează într-o poziţie, pe deschis sau închis. Asta poate pune presiune pe unele piese ale motorului sau alte elemente cum ar fi supapele.

Au fost şi cazuri în care supapa a permis uleiului să ajungă în galeria de admisie astfel încât se poate observa vizual dacă sunt contaminate de ulei. Piesa se poate demonstra şi inspectă pentru a vedea dacă sunt semne că ar fi defectă.

Supapa PCV - o piesă mică cu implicații urâte dacă se defectează

Alte semne pe care le puteţi observa dacă supapa PCV este defectă:

  • Oscilaţii ale acului la relanti sau relanti ridicat
  • Amestec aer-combustibil incorect
  • Check Engine Aprins
  • Rateuri ale motorului în mers sau la relanti
  • Accelerare lentă la turaţii mici sau mări
  • Consum crescut de ulei
  • Scurgeţi de ulei
  • Fum negru, albastru la eşapament

Cele mai comune coduri de eroare care pot indica o problemă cu supapa PCV sunt:

PO171 – amestec sărac aer combustibil
PO52E – probleme cu funcţionarea supapei de ventilaţie a carterului
PO 300 – ratări accidentale/aprindere
PO53A – încălzitor ventilaţie carter – circuit deschis

Cât costă şi când trebuie înlocuită supapa PCV?

Supapa PCV are un preţ scăzut în comparaţie cu alte piese ale motorului. Preţul ei poate pleca de la câţiva zeci de lei şi poate ajunge până la câteva sute de lei pentru varianta electronică. În ceea ce priveşte intervalul de timp în care trebuie schimbat nu prea este specificat nicăieri. Unii mecanici înlocuiesc valva odată cu distribuţia la 60-80.000 de km iar alţii doar când s-a defectat.

În orice caz, deoarece are un preţ mic noi zicem că merită să o înlocuiţi preventiv odată cu distribuţia. Dacă nu o înlocuiţi măcar să o demontaţi şi să o curăţaţi astfel încât să fiţi siguri că funcţionează şi va funcţiona de aici înainte.

supapa PCV masina, supapa infundata, valva infundata pcv, Infundata pcv, gaze pcv, cost pcv, VW pcv, probleme motor pcv

Pentru cei mai pasionaţi şi care vor să îşi bage mâinile şi să verifice dacă supapa PCV funcţionează mai jos sunt câteva variante. În primul rând să aveţi grijă să folosiţi mănuşi de protecţie deoarece lucraţi cu temperaturi ridicate şi să aveţi grijă şi la gazele care vor fi emanate în timpul testării.

Cu motorul pornit încercaţi să deschideţi capacul sau buşonul de alimentare cu ulei. Ar trebui să se ridice uşor fără să simţiţi că ar ar fi aspirat. Dacă totuşi ridicarea lui se face cu efort şi se simte vid pe instalaţie atunci cel mai probabil supapa PCV este defectă.

Dacă totuşi atunci când îndepărtaţi buşonul de ulei simţiţi presiune sau acesta este împins în sus aici poate fi vorba tot de supapă defectă dar şi alţi factori cum ar garnitură de chiulasa arsă sau probleme cu segmenţii.

Concluzie

Dacă maşina consuma ulei şi în interiorul furtunurilor există condens, umiditate sau alte lichide atunci poate fi vorba despre supapa PCV care este înfundată. Acest lucru duce la presiune mărita în carter, scurgeri de ulei şi la alte probleme de etanşeitate.

Mai bine faci un efort să o înlocuieşti odată cu distribuţia, astfel există o siguranţă că această problemă nu va apărea în timp. O investiţie mică acum te poate salva mai târziu de o cheltuială mult mai mare.

Comentarii

Articolul precedentCe sunt cuzineții și de ce bat?
Articolul următorMerită să faci upgrade la un intercooler mai mare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.