Tehnologie noua – Sistemul de directie electrică prin cablu (by wire)

940
0

După sistemul de direcţie asistat electric care în prima fază a fost primit cu multă reţinere şi a sistemului de frânare prin cablu fără legătură directă cu pedala de frână urmează o nouă revoluţie – STEER BY WIRE.

Desigur tehnologiile menționate mai sus au venit cu avantaje clare când vine vorba despre fiabilitate sau eficientă. În ambele cazuri complexitatea a scăzut şi odată cu ea posibilitatea ca acestea să se defecteze.

În plus au adus şi funcţii noi cum ar fi uşurinţă la parcare cu un volan mai uşor de învârtit sau întărirea lui la viteze ridicate. În cazul sistemelor de frânare electronice nu mai pot apărea scurgeri care să lase şoferul fără capacitatea de a mai frâna!

Următorul pas firesc este Sistem de direcţie electrică prin cablu (by wire) care renunţă la ax volan și coloană de direcţie care făcea legătura cu caseta de direcţie. Tot inputul şoferului este interpretat prin semnale electrice şi transmis prin cablul de legătura la caseta asistată electronic.

volan cu coloana electrica, steer by wire, coloana de directie electrica, sistem electric de directie fara coloana de directie, caseta de directie complet electrica

O astfel de tehnologie au lansat recent şi cei de la ZF – fiind următorul pas în electrizarea întregii flote de maşini. Mai jos puteţi urmări o declaraţie a Directorului Executiv General ZF – Wolf-Henning Scheiden:

„Sistemele by-wire inteligente oferite de ZF marchează sfârșitul erei conexiunilor mecanice și deschid o nouă eră în domeniul controlului vehiculelor. Tehnologia de direcție by-wire oferită de ZF permite noi caracteristici de siguranță și confort, precum manevrele autonome în caz de urgență sau de situații complicate, ori parcarea în locuri foarte înguste. Marchează o premieră în domeniul mașinilor și camioanelor autonome, oferind o nouă libertate de proiectare și inginerie.”

volan cu coloana electrica, steer by wire, coloana de directie electrica, sistem electric de directie fara coloana de directie, caseta de directie complet electrica

Pe lângă avantajele legate de eficiență acest sistem Steer-by-wire va permite un control complet autonom la vehiculelor. Sistemul îmbunătăţeşte şi siguranţă în caz de accident fiind fără coloana de direcţie care poate accidenta pasagerii in caz de impact frontal.

Ca și funcționalități in plus acest sistem poate reduce mişcările volanului în locuri stâmte. De exemplu cu o singură mişcare rotile pot fi deja virate la maxim fără să fie necesar să învârtiţi mai mult de volan. Acum poate are mai mult sens un volan tip manșă ca la maşinile de Formula 1. Noua varianta facelift Tesla Model S vine cu acest volan.

volan cu coloana electrica, steer by wire, coloana de directie electrica, sistem electric de directie fara coloana de directie, caseta de directie complet electrica

Sistemul celor de la ZF va fi integrat din 2023 de un producător global de maşini la unele modele fără să ştim despre cine este vorba. Cel mai probabil acest sistem va fi integrat pe o maşină de serie electrică, posibil chiar un VW!

ZF dezvolta și fabrica deja o gamă completă de sisteme by-wire care nu necesită o conexiune fizică directă, precum:
 • Sistem de direcție by-wire ce include şi direcția roților din spate.
 • Sistem de frânare by-wire cu control integrat al frânei.
 • Suspensie activă controlată electronic.

Alte avantaje ale acestui sistem au fost făcute publice de către Toyota – sistemul Steer by wire fiind disponibil pe modelul electric RZ. Aceste sunt:

 • Învârtirea volanului Lock-to-lock este la 150 de grade vs 360 în cazul altor mașini
 • Elimină nevoia de a repoziţionă mâinile pe volan
 • Reduce foarte mult sarcina la întoarcerea în U
 • Uşurează parcarea în garaj sau locuri strâmte
 • Îmbunătăţeşte senzația de direcție prin controlul independent al cuplului de direcție pe care îl simte șoferul
 • Îmbunătăţeşte unghiului de virare al anvelopelor
 • Caracteristicile de direcție pot fi modificate prin selectarea modului de conducere.
 • Blochează vibrațiile inutile ale anvelopelor și transmite doar vibrațiile necesare, cum ar fi informațiile rutiere
 • Sistemul controlează mișcarea anvelopelor pentru a asigura stabilitatea vehiculului atunci când conduceți pe suprafețe denivelate
 • Lipsa coloanei de direcţie oferă mai mult spațiu pentru picioare, îmbunătățind libertatea poziției de conducere și ușurința de intrare și ieșire.

Să revenim… totul pare frumos pe hârtie, avantaje clar există, dar cum vor reacţiona şoferii la aceste schimbări. În caz de pericol vei avea posibilitatea să eviţi un accident prin reacţia ta sau maşina va luat propria decizie… aici trebuie văzut.

Mai sunt şi şoferii care spun că se pierde din plăcerea condusului, vibraţiile, gropile, unghiul roţilor totul era transmis în volan prin intermediul coloanei de direcţie. Este de înţeles că o parte din senzaţii nu vor mai fi la fel dar până la urmă de câte ori duci maşina la limita ca să ai nevoie de toate aceste impulsuri atunci când conduci…

Voi aveţi încredere într-un astfel de sistem? Plăcerea condusului sau confortul condusului?

SPUNEȚI-VĂ PĂREREA MAI JOS ÎN COMENTARII!

 

Comentarii

Articolul precedentMerită să faci upgrade la un intercooler mai mare?
Articolul următorPompa de vacuum și problemele care pot apărea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.