Viitorul aftermarket într-o lume electrică! Voi ce credeți?

1908
0

Astăzi propunem un subiect de weekend care prinde din ce în ce mai multă notorietate și anume trecerea de la mașina cu ardere internă la o mașină 100% electrică în viitorul apropiat.

Mașina Electrică, Reglementări

Comisia Europeană estimează că până în 2030, jumătate din mașinile din Europa nu vor emite poluanți. Deja obiective pentru dezvoltarea rețelelor de încărcare electrică au fost trasate și bani alocați. Pe harta infrastructurii apare și România unde s-a propus ca până la sfârșitul deceniului să avem peste 1000 de stații de încărcare.

Din 2012 a fost pusă baza competiţiei Formula E, un fel de Formula 1 pentru mașini electrice care împinge dezvoltarea tehnologiilor mai departe. Dacă până acum au fost în competiţie producători ca Renault, Audi, Citroen și Jaguar în sezoanele următoare se vor alătura nume mari ca Mercedes-Benz și Porsche. Un lucru interesant este că anul acesta competiția s-a putut ţine în mijlocul Parisului pentru că motoarele electrice nu poluează și nu aduc nici un fel de disconfort pentru locuitorii capitalei. Mai jos puteți vedea un rezumat:

Deci viitorul este fixat și atunci ne întrebăm ce se întâmpla cu producătorii de piese și care va fi impactul asupra lor ţinând cont că pentru producerea unui motor cu ardere internă sunt necesare peste 200 de piese:

 • Motorul electric este compact și nu necesită întreținere
 • Este alcătuit din câteva piese: bobina, magnet, plăcuțe colectoare, rulmenți, arbore
  Motor Tesla model S
 • Majoritatea pieselor ce țin de un motor cu ardere internă vor fi scoase din producție
 • Producătorii care au deja în portofoliu piese electrice vor avea creșteri foarte bune a vânzărilor: compresor AC, servodirecție sau chiar servofrână electrică
 • Producătorii de piese ce țin de caroserie, suspensie, roți, direcție nu vor fi foarte afectați
 • O mare parte din dezvoltarea lor va fi axată pe reducerea greutății utilizând materiale compozite(fibra de sticlă, fibra de carbon sau chiar plastic ranforsat)
 • Ceilalţi vor încerca să dezvolte noi tehnologii pentru a fi competitivi cum ar fi motoare electrice integrate în roţimotoare electrice integrate in roti
 • O să vedem baterii aftermarket cu capacitate de încarcare mai mare și cu autonomie crescută
 • Motoare electrice mai puternice sau mai economice

Deci ne aşteaptă un viitor interesant în care vom vedea din ce în ce mai multe inovații. Important este să urmărim cine reuşeşte să se adapteze mai repede într-un viitor în continuă schimbare.

Și ajungem la întrebarea: îmi cumpăr mașină electrică în România ca un moft pentru că staţii de încărcare oricum nu sunt sau un motor diesel care are din ce în ce mai multe interdicţii de acces în marile orașe?
Mai rămâne motorul pe benzină care în câţiva ani va fi și el trecut în istorie… Grea alegere?

Comentarii

Articolul precedentCompetiție la sfârșitul săptămânii – Klausenburg Retro Racing
Articolul următorFinal de competiție – Klausenburg Retro Racing

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.