Filtru combustibil: ce se intamplă dacă nu e schimbat la timp?

98217
6
Nu auzim prea multe discuții despre schimbarea filtrului de combustibil. De asta vreau să clarificăm câteva aspecte ca apoi când ajungem în service să cerem și schimbarea lui odată cu schimbul de ulei.
La finalul articolului vă zic ce am pățit eu să nu ajungeți și voi în situația asta. Împărţim în 4 categorii discuția despre filtre:

Rolul filtrului și perioada de schimb

Funcția lui este să filtreze combustibilul înainte de a ajunge în motor, respectiv în injectoare sau carburator astfel încât să nu existe impurități care să afecteze modul de funcționare.

Mai există un filtru chiar la gura de alimentare dar este pentru impurităţile mai mari. Apoi pompa de transfer mai conține o sită care opreşte particulele mari, dar filtrul are rolul de a reține particulele mai mici de 3-5 microni. Sistemul de injecție necesită acest sistem de filtrare la nivel micrometru pentru a evita înfundarea lor, respectiv blocarea lor. TOȚI ŞTIM CÂT DE SCUMP ESTE UN INJECTOR!

Perioada de schimb este specificată în cartea tehnică a mașinii. Cel mai indicat ar fi să îl înlocuiți o dată pe an sau în maxim 30.000 Km. Atenție la unele mașini nu trebuie înlocuit filtrul complet ci doar inserţia din carcasa filtrului.

pompa benzina motorina filtru

Probleme care pot apărea de la un filtru înfundat

Dacă filtrul este înfundat debitul de combustibil care ajunge la motor este mai mic, cantitatea care este injectata este mai mică deci aprinderea nu mai este la fel de eficientă. În același timp pompa de transfer combustibil are de suferit, lucrează greu și în final poate ceda. Mai jos puteți citi câteva sintome care pot fi de la un filtru înfundat:

  • Motorul nu porneşte sau porneşte mai greu
  • Relantiul la mașină oscilează
  • Dintr-o dată motorul pierde din putere
  • Câteodată motorul dă rateuri sau chiar se oprește

Mai jos puteți observa o schiţă a sistemului de alimentare la maşina:pompa benzina motorina combustibil

Cât costă schimbul și cine sunt producătorii

Schimbarea filtrului în majoritatea cazurilor durează maxim 30 de minute și este destul de simplu. Mai sunt și cazuri excepționale în care filtrul este între caroserie şi rezervor şi atunci durează mai mult pentru că trebuie demontat rezervorul. Prețul unui filtru de combustibil pleacă de la 25 lei și în general nu depăşeşte 100 lei. Peste asta mai adaugăm preţul manoperei.

Cei mai cunoscuți producători aftermaret sunt: MANN, UFI, BOSCH, CHAMPION, VALEO, FILTRON, DELPHI, MHALE şi KNECHT.

Experientă personală

Câteva semne s-au simţit în timp, cum ar fi motorul care pierde din putere și fluctuații la relanti. Recomandarea celor din service a fost să schimb clapeta de acceleraţie. Nu am apucat să fac asta şi maşina nu mai pornea. În acelaşi timp pompa de benzină funcţiona dar scotea un sunet înfundat.

La service am aflat că între timp pompa de benzină s-a ars şi a pompa filtru urmat întrebarea: aţi schimbat vreodată filtrul de combustibil? Nu a fost răspunsul şi ulterior am aflat de la vechiul proprietar ca de la 120.000 km nu a mai fost schimbat filtrul, motivul fiind poziționarea inaccesibilă. Mai jos puteți observa poziționarea filtrului, iar pentru schimb a trebuit coborâtă evacuarea împreuna cu scutul termic, apoi rezervorul a trebuit desfăcut pentru a oferi acces mecanicului pentru schimb. Pe scurt, pompa+filtru+manopera 700 lei!

Câteva efecte pe care le-am observat imediat după schimb a fost pornirea instanţă, turaţia la relanti a crescut de la 700RPM la 900RPM, motorul merge mult mai rotund şi accelerează mult mai repede.

Voi când v-aţi schimbat ultima dată filtrul de combustibil şi cât de dificil a fost?

Comentarii

Articolul precedentROMBAT – profil de brand aftermarket
Articolul următorCe zic șoferii? Merită să iei o Dacia?

6 COMENTARII

  1. Am un opel astra f 1.7 an 95 si am cam aceeasi problema dar am observat ca nu are nici o pompita nimic pentru preaiune dupa ce schimb filtrul cum procedez .. multumesc

  2. Sallut am un opel astra f an 95 si am cam aceeasi problema intrebarea daca schimb filtrul cum ai fac presiune ca nu am vazut nici o pompita nimic de amorsare

  3. Salut am un Ford Focus 1.6 benzina din 2007 am fost la mecanic sa schimb filtru de benzina si cică ” masina mea nu ar avea filtru de benzina” infine nu l-am crezut eu stiu ca orice masina trebuie sa aibe… Cer si eu parerea voastra.. Mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.