Tracțiunea integrală – avantaje și dezavantaje

9143
0

Tracțiunea integrală, pe care mulți o cunoaștem ca și 4WD, AWD, 4×4, xDrive sau Quattro, oferă cel mai bun comportament al mașinii în orice condiții. Deși unii dintre noi am fi tentați să credem că tracțiunea 4×4 e utilă doar pentru utilitare, SUV-uri și off-road, realitatea este că de fapt aduce un mare plus de manevrabilitate oricărui tip de mașină, pe orice tip de carosabil.

Manevrabilitate și siguranță

Asta pentru că tracțiunea 4×4 reduce considerabil atât supravirarea caracteristică tracțiunii spate, cât și subvirarea caracteristică celor cu tracțiune față. Practic, tracțiunea integrală oferă siguranță și manevrabilitate maximă chiar și în condiții de condus extreme, în cazul manevrelor bruște sau a frânărilor puternice, pe carosabil uscad, ud, sau acoperit cu gheață.

Aderență pe zăpadă și gheață

Dat fiind faptul că puterea motorului este transmisă către toate cele 4 roți, aderența pe suprafețe alunecoase este considerabil îmbunătățită. Asta te poate scoate din situații urâte, de exemplu te-ar ajuta să treci pe un drum de munte înzăpezit, unde o mașină cu tracțiune pe două roți n-ar avea nicio șansă, chiar și cu anvelope bune de iarnă.

Deși toate aspectele de mai sus sună bine, tracțiunea integrală are și dezavantaje:

Greutate suplimentară – Pentru a transmite puterea de la motor pe ambele punți, e nevoie de mecanisme suplimentare care cresc greutatea mașinii, deci, implicit, vor crește și consumul.

Costuri mari de întreținere – tracțiunea integrală înseamnă sisteme mai complexe, cu mai multe piese care se uzează și trebuie înlocuite, deci costuri mai mari de întreținere.

Pierderi de putere – în cazul mașinilor cu tracțiune față, puterea motorului este transmisă direct către roți prin cutia de viteze și planetare. La o mașină cu transmisie integrală sau pe spate, între 5 și 10% din puterea motorului se pierde doar pe „traseu”. De exemplu, energia se transmite din motor în cutie, după care în cardan, din cardan in diferențial și de aici în planetare și apoi la roți. Dat fiind faptul că între toate aceste componente există frecare, o parte din energia motorului se pierde.

Preț mare de achiziție – ca să punem capac, dacă alegem tracțiunea integrală ca și opțiune, automat și prețul mașinii va fi unul pe măsură.

În concluzie, totul se rezumă la costuri versus un plus de siguranță. Dacă sunteți dispuși să plătiți simțitor mai mult pentru tracțiunea integrală, atunci vă recomandăm să o faceți. Tracțiunea integrală va face diferența în situațiile-limită. Dacă nu vă permiteți, însă, puteți merge cu încredere și pe varianta unei mașini cu tracțiune față, de exemplu. Mașinile moderne sunt oricum dotate cu o mulțime de sisteme de stabilitate și siguranță care fac condusul la fel de sigur în condiții normale.

Voi ați alege o mașină cu transmisie integrală?

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.