Ce se întâmplă dacă circuli cu pneuri de iarnă, vara?

5222
0

NIMIC? Aşa răspund majoritatea şoferilor care nu și-au schimbat cauciucurile. Aşa par lucrurile și legea nu ne obligă să le schimbăm cu unele de vară când vine sezonul cald. Lucrurile sunt cu adevărat ceva mai serioase.

Din anul 2013 legea din România îi obliga pe şoferi să îşi echipeze mașina cu anvelope de iarnă de câte ori circula pe o șosea acoperită cu polei sau zăpadă. De atunci majoritatea şoferilor și-au cumpărat/montat anvelope de iarnă și au rămas să circule cu ele și vara.     CE SPUN ŞOFERII?

„Circul cu aceleaşi anvelope de iarnă de 2 ani indiferent de anotimp și totul este în regulă.”

Și nu eşti singurul. Situația este întâlnită peste tot în ţară. Principalul motiv este că de multe ori nu ne permitem să achiziţionăm două seturi diferite. Anvelopele de iarnă sunt proiectate să ofere siguranţa sporită în sezonul rece. În sezonul cald o anvelopă de iarnă creşte distanta de frânare și nu evacuează apa la fel de eficient ca una de vară, deci reprezintă un pericol.

„Economisesc bani dacă rămân cu același set şi vara şi iarna.”

Aici este vorba despre mentalitate periculoasă – de a pune economiile mai presus decât siguranța ta și a celor din jur -. Astfel uzura este mult mai pronunţată în sezonul cald. O să observați că nu o să faceți nici o economie deoarece în foarte scurt timp trebuie să cumpăraţi un set nou.

„Nu văd nici o diferență, legea nu mă obligă, din cauza asta nici nu o să cumpăr alt set pentru vara.”

Într-adevăr legea nu te obligă, dar în același timp legea nu te obligă să porți geacă groasă iarna dar totuși o faci. Sunt mai multe diferențe și sunt sigur că dacă analizezi detaliile o să fii surprins:

  • pneurile de iarnă sunt mai grele din cauza profilelor mai pronunţate care ajută la aderența iarna deci crește consumul
  • pneurile de iarnă cresc şansele acvaplanării vara pentru că profilul devine foarte rigid și nu aderă suficient pe asfalt
  • pneurile de iarnă cresc riscul de explozie vara deoarece în mers de la frecarea cu aerul şi asfaltul crește temperatura la peste 50 de grade și astfel apar crăpaturi pe pereții laterali
  • cel mai important aspect este că se uzează mult mai repede, în special marginile zimțate, care acaparează zăpada și iți oferă tracțiune; se rotunjesc astfel pierzi aderenţa uşor iarna.

Recomandarea noastră este să vă achiziţionaţi două seturi bune de anvelope astfel încât puteți fi în siguranță indiferent de anotimp și în timp veți face cel mai probabil și o economie reală în special dacă folosiţi două seturi de jante pentru fiecare tip de anvelopă.

Anvelopele expiră deci ai grijă la data fabricaţie când le achiziționezi. Într-un comunicat Goodyear Corporation (Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica) despre vârsta anvelopelor, distribuitorii sunt sfătuiți să livreze produsele către utilizatorii finali în termin de maxim 5 ani. Recomandat ar fi, indiferent de gradul de uzură al anvelopelor, să le schimbi dacă sunt mai vechi de 10 ani.

Vedeți ofertele de anvelope.

 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.