Fiecare îşi doreşte altceva când vine vorba despre performanţele sistemului audio din maşină. Unii preferă o fidelitate înaltă, sunetul clar şi echilibrat iar alţii îşi doresc un sistem audio care să impresioneze cu volumul foarte ridicat păstrând în acelaşi timp claritatea; Mai sunt şi cei care au o problemă, sunetul se aude înfundat, tremura difuzorul în incintă sau gâjâie la orice volum.
Din acest motiv este foarte greu de spus care ar fi ordinea corectă când vine vorba despre un upgrade şi cu care pas să începi. De aceea recomandarea noastra este sa citesti articolul iar dupa aceea sa iei o decizie cu privire la primii pași pentru un upgrade al sistemului.
Trebuie să reţineţi neapărat că orice modificare a sistemului audio poate fi sancţionată de producători cu pierderea garanţiei de care beneficiază în primii ani, deci, atenţie!
Identificarea problemei în cadrul sistemului audio şi reglarea corectă a casetofonului sau a player-ului
De fiecare dacă când portiera este trântita puternic există întotdeauna riscul ca membrana, magnetul sau chiar tot difuzorul să se desfacă din suportul lui. Aici recomandăm înlocuirea difuzorului cu unul asemănător sau schimbarea lor în pereche cu unele aftermarket care de obicei sunt mai calitative şi livrează mai bine sunetul.
Reglarea opţiunilor casetofonului poate îmbunătăţi experienţa audio. În primul rând ar trebui ca opţiunile egalizatorului să fie setate la 0 iar orice setare, cum este funcţia LOUD să fie oprită (OFF) deoarece de cele mai multe ori reprezintă o amplificare digitală care la volum ridicat va distorsiona sunetul. Pornind de la aceste setări puteţi să reglaţi din egalizator frecvenţele astfel încât dacă creşti într-o parte să scazi în partea cealaltă altfel încât să menţineţi un nivel 0 pentru a beneficia de cea mai curata amplificare.
Înlocuirea difuzoarelor standard cu unele aftermarket mai calitative şi mai puternice
Este primul pas cu care încep majoritatea când vor un upgrade de la sistemul audio. Pe piaţa aftermarket sunt foarte mulţi producători consacraţi care oferă soluţii de la entry level până la high end(performanta). Aceștia oferă preţuri pentru orice buzunar iar înlocuirea durează relativ puţin.
Aveţi grijă la următoarele lucruri dacă alegeţi să le schimbaţi
- Verificaţi să corespundă dimensiunile noilor difuzoare pentru a fi instalate în acelaşi spaţiu
- Dimensiunea nu este acelaşi lucru cu diametru difuzorului, dimensiunea trebuie să fie la fel dar difuzorul poate fi mai mare
- Cumpăraţi difuzoare cu aceeaşi rezistenţa în Ohmi (vedeţi pe spatele difuzoarelor vechi)
- Pe difuzoarele originale este instalat un filtru care taie din frecvenţele nedorite, astfel noile difuzoare necesită un crossover sau filtru care face separarea pe canale (LOW – MID – HIGH)
- Dacă nu aveţi tweetere în maşină puteţi opta pentru difuzoare care le au deja integrate astfel te scutește de alte adaptări
Înlocuirea playerului original al maşinii cu unul aftermarket care să integreze mai multe funcţii
În prezent toate maşinile au integrat player-ul în bordul maşinii dar asta nu înseamnă că trebuie să apelaţi la soluţii învechite şi să instalaţi un player clasic. Există soluţii pentru aproape toate mărcile şi modelele şi de obicei vin cu adaptări deja pregătite ca instalarea şi estetica să fie perfectă cu bordul maşinii.
Aceste soluţii pe lângă că vin cu un ecran mare, soluţii multimedia complexe, navigaţie şi multe altele au şi ieşiri pentru 4-6-9-13 boxe şi diverse adaptări pentru a putea facilita amplificarea separată. De asemenea, vine şi cu funcţie bluetooth şi apeluri hands-free direct integrate la sistemul audio al maşinii. Puteți vedea mai multe variante pentru orice mașină pe Edotec.ro.
Adăugarea unei staţii auto pentru amplificarea sistemului OE sau AM al maşinii
Această variantă oferă putere mai multă sistemului audio şi îţi dă posibilitatea să instalezi şi un subwoofer (tun de bass) în portbagajul maşinii.
La achiziţia unui amplificator trebuie să iei în considerare următoarele aspecte:
- Alege un amplificator cu numărul corect de canale corelat cu câte difuzoare ai sau vrei să montezi
- Amplificatorul trebuie alimentat separat de la bateria maşinii deci ai nevoie de un cablu special cu siguranţă pe fir
- Poţi să foloseşti amplificatorul doar pentru partea de subwoofer pentru un plus de bass în interior
- Staţia de amplificare trebuie să fie într-un spaţiu deschis deoarece majoritatea au răcire pasivă
- Dacă amplifici sistemul OE al maşinii este foarte important să foloseşti crossovere pentru difuzoare deoarece există riscul să se ardă, în special tweetere-le
Adăugarea de crossovere sau filtre audio
Cum am spus şi mai sus este absolut obligatoriu că semnalul amplificat să treacă prin crossovere sau filtre care împarte semnalul audio pe canale diferite.
În general difuzoarele de pe maşina se împart în 4 categorii:
- Sw (subwoofer) reda gamă de jos cu frecvenţe 16 – 250 Hz1
- Mw (midwoofer) reda gamă de mijloc joasă de frecvente 250 – 2000 Hz
- Wf (midrange) reda gamă de mijloc de frecvente 2000 Hz – 6000 Hz
- Tw (tweeter) reda gama înaltă de sunete de frecvente 6000 kHz – 16000 kHz
Semnalul de la playerul audio este compus din toată gama de frecvenţe iar acest sunet trebuie împărţit cu aceste crossovere pasive sau active astfel încât fiecare să primească frecvenţa pentru care a fost proiectat. Astfel sunetul este mai curat, mai clar iar fiecare parte a sistemului audio îşi face partea sa.
Antifonare şi reglarea corespunzătoare a sistemului audio după amplificare
Un sistem audio foarte bine modificat şi foarte puternic poate face că anumite elemente de pe portiera sau din interior să bârâie, să deranjeze inclusiv în exteriorul maşinii de aceea vă recomandăm clar să antifonaţi maşina. Acest pas se poate face cel mai uşor când înlocuiţi difuzoarele pentru portierele laterale. Se foloseşte un material insonorizant care se lipseşte pe toate suprafeţe predispuse la vibraţii şi astfel eliminam sunete nedorite.
Desigur pentru cel mai bun reglaj al sistemului audio puteţi apela la profesionişti care cu ajutorul unor microfoane pot să regleze cel mai bine sistemul audio. Aceasta masterizare reglează toate difuzoarele sistemului audio astfel încât să aveţi cel mai bun sunet.
Pe final vă lăsăm câteva sugestii. Documenteaza-te înainte să faci achiziţii, întreba-i pe cei de la care doriţi să achiziţionaţi echipamente orice informație şi nu în ultimul rând apelează la profesionişti, care aleg cele mai bune soluţii, realizează montarea şi în acelaşi timp îți oferă garanţie pentru toată lucrarea.