Martorul de la filtrul de particule reprezintă exact ca orice alt martor un semnal de avertizare. Pentru a stinge martorul unii recomanda să mergi cu 60 de km pe oră şi 3000 de rotaţii până se stinge, alţii zic că poţi să stai şi cu maşina pe loc cu pedala apăsată până se regenerează iar alţii pur şi simplu ignora această problemă până când indicatorul de particule îşi schimbă culoarea din galben în roşu. De aici lucrurile devin mai complicate…
Haideţi să lămurim lucrurile şi să vedem ce trebuie să faci când se aprinde indicatorul de la filtrul de particule şi ce înseamnă acest lucru pentru că pe viitor să fim mai bine pregătiţi sau chiar să evităm să se aprindă.
De ce s-a aprins filtrul de particule în bord?
De obicei când filtrul de particule se aprinde la bord atunci maşina ne avertizează că DPF-ul (diesel particulate filter) este plin – aproape de capacitatea maximă de particule iar din cauza condiţiilor nu a reuşit să facă o regenerare pasivă sau activa şi te avertizează că trebuie să ieşi cu maşina din oraş pentru a duce la final aceasta regenerare!
Asta este primul semn că maşina este condusă preponderent în zonele de oraş şi că datorită acestui regim maşina nu reuşeşte eficient să se regenereze. Ca să nu ajungeţi în astfel de situaţii este bine că uneori să schimbaţi ruta spre serviciu pe o variantă ocolitoare pentru a permite alte tipuri de regenerări pasive sau active fără să fiţi forţaţi să regeneraţi atunci când martorul este aprins.
Care este procedura pentru o regenerare corectă?
În primul rând ca să pornească regenerarea motorul trebuie să funcţioneze corect adică fără EGR înfundat, fără bujii incandescente arse, fără senzori defecţi. Din acest punct ar trebui să încercaţi să conduceţi în afara oraşului la o viteză constantă timp de 15 minute.
Turometrul să fie menţinut între 2000 şi 2600 rotaţii pe minut fiind necesar pentru a urca temperatura filtrului la peste 300 de grade moment în care particulele se ard! Asta este recomandarea celor de la VW, Ford, Opel dar în general recomandările sunt similare şi pentru ceilalţi producători.
Această regenerare înseamnă că temperatura filtrului de particule a depăşit temperatura de 300 de grade iar toate particulele nocive se ard fiind ulterior eliminate astfel filtrul rămâne curat iar motorul funcţionează în parametri. Puteți urări mai jos principiul de funcționare printr-o animație simplă de înțeles:
ATENȚIE!
După aceste 15 minute maxim 20, dacă becul nu s-a stins atunci cel mai probabil filtrul este prea înfundat iar următorul pas ar fi să mergeţi într-un service unde se programează o regenerare forţată care ar trebui să rezolve problema.
Dacă ignoraţi acest martor – în timp filtrul se va înfunda şi mai tare iar în loc de un martor de avertizare de culoare galbenă o să vă treziţi ca martorul se aprinde roşu (problemă critică) şi maşina intra în mod de protecţie limitând puterea motorului.
Și aici problema poate fi rezolvată cu o regenerare Forţată dar dacă aceasta nu da rezultate cel mai probabil trebuie să apelaţi la specialişti care ori cu ajutorul unor solvenţi desfunda filtrul ori este dat jos de pe maşina – curăţat sub presiune şi apoi remontat.
Câte tipuri de regenerări există?
- Regenerare PASIVĂ (în condiţii normale de trafic când temperatura trece de 300 de grade Celsius)
- Regenerare ACTIVĂ (este declanşată de calculatorul maşinii când depunerile depăşesc un anumit nivel şi se fac automat cu injectare de combustibil in filtrul de particule)
- Regenerare FORŢATĂ (acesta este declanşată de service din tester dacă celelalte metode au eşuat)
Care este durata de viaţă a unui filtru de particule?
În general durata de viaţă a unui filtru este de 200.000 de km dar dacă regenerările sunt dese şi pasive datorită drumurilor lungi au fost cazuri în care au rezistat şi 500.000 de km cu filtrul original! În general o maşină cu filtrul DPF ON (activ) are tobele de eşapament finale curate fără depuneri iar o maşină care are DPF OFF (inactiv) prezintă depuneri de funingine.
Concluzionăm
Dacă în ultima perioadă ai avut acest martor aprins la bord este un semn clar că filtrul acumulează particule iar din cauza mediului de explorare în oraş motorul nu reuşeşte nici cu regenerare Pasivă nici cu regenerare Activa să ardă depunerile.
În acest caz ar fi de preferat odată pe lună să ieşiţi voi preventiv cu maşina din oraş făcând o regenerare fără să mai fie nevoie să fiţi semnalizat de martorul din bord. În acest mod prelungiţi şi durata de viaţă a filtrului şi eliminaţi posibilele blocaja declanşate de încărcarea prea mare a filtrului.
De asemenea, trebuie să vă spunem că nu suntem de acord cu metodele practicate de unele service-uri care anulează la cererea clientului filtrul DPF deoarece ne pune viaţa în pericol poluând mediul în care trăim! De asemenea, aici trebuie menționate și stațiile ITP care închid un ochi când vine vorba despre aceste probleme!
Aceste micro particule ajung în plămâni unde se fixează iar în timp cresc riscul de cancer pulmonar, pot produce astm, bronsita și boli respiratorii! Din acest motiv în multe țări europene mașinile diesel sunt interzise intre anumite ore in orașe!