Ce costuri ai în plus cu AdBlue la mașină?

4252
0

Şi noi ne-am întrebat ce costuri ai în plus cu AdBlue la maşină? Asta pentru că tot mai multe mărci care oferă motoare diesel pentru a respecta norma de poluare EURO 6 sau EURO 7 montează sisteme de reducere a noxelor care injectează acest lichid în gazele de evacuare.

Cum funcționează?

Am auzit prima dată despre AdBlue la vehiculele de tonaj ridicat cum ar fi camioane, autobuze, etc…  Încet au început sa fie adoptate și pe autovehiculele mici. Producătorii au înţeles repede că este este o soluţie perfectă pentru a respecta normale de poluare tot mai stricte. Printre primii producători care au adoptat acest sistem se număra Mercedes, VW şi Hyundai.

Despre AdBlue

Pe lângă rezervorul de combustibil a mai apărut în acelaşi spaţiu un alt rezervor cu capac albastru pentru alimentarea cu AdBlue SCR (reducţie catalitică selectivă). În funcţie de producător, acest rezervor poate fi de la 10 de litri în sus şi în general este poziţionat lângă rezervorul de combustibil. La unele mărci am văzut rezervorul poziţionat în partea din faţă a maşinii iar alimentarea se făcea deschizând capota maşinii.

Alimentare aditiv adblue masina

Atenţie! Nu poţi să fentezi sistemul. Producătorii au instalat sisteme de monitorizare şi de control în ceea ce priveşte alimentarea cu acest lichid. Unele sistemele au monitorizare permanentă a nivelului lichidului AdBlue iar altele te avertizează cu 1000 de km înainte de a se termina pentru a alimenta.

Când nivelul este aproape de minim motorul intra în „mod protecţie” limitând puterea şi viteza, iar după acest punct dacă rămâneţi fără AdBlue motorul se opreşte. Abia după ce alimentaţi ve-ți putea porni maşina.

Dacă vedeţi cristalizare pe traseul de injecţie a aditivului, neapărat trebuie să mergeţi în service deoarece aveţi o scurgere. Vedeţi mai jos un exemplu.

Cristalizare adblue pe componente motor

Nu alimentaţi niciodată cu apă sau alte substanţe pentru a păcăli sistemul, ve-ți produceţi alte daune care pe termen lung vă vor costa scump. De asemenea, să nu alimentaţi cu pâlnii murdare de motorină sau praf deoarece la multe maşini există şi senzor de calitate AdBlue, de asemenea, să vă coste după aceea.

Exemplu concret

Să luăm un exemplu – Skoda Octavia 2.0 TDI care în 2016 oferea acest motor fără acest sistem de injecţie AdBlue. Cei de la Skoda ne-au transmis ca aproximativ din 2017 a început să fie montat pe motoarele diesel mari. Rezervorul are în dotare standard capacitatea de 13 litri, deci recomandat ar fi să achiziţionaţi bidoane de 10 litri.

Autonomia pe care maşina o indică cu un rezervor plin de AdBlue este de 10.000 – 12.000 Km asta înseamnă un consum de 1.1 şi 1.3 litri pentru 1000 de KM parcurşi. Consumul poate să difere în funcţie de capacitatea motorului, puterea, cutia de viteze şi regimul de condus.

Pentru a ne face o idee despre costul pe care îl avem în plus la maşina cu un sistem AdBlue am luat media consumului de la mai mulţi şoferi (consum real nu cel afisat pe bordul mașinii). Calculul va fi făcut pentru 120.000 km sau cam cât este media garanţiei la o maşină iar media consumului real despre care unii şoferi vorbesc pe forumuri este de 1.8 litri la 1000 de km.

Creşterea preţului la energie în ultima perioadă a determinat ca şi preţul de producţie a aditivului să crească. În decurs de câteva luni preţul aproape că s-a dublat. Preţul pleacă de la 90 de lei şi urcă până la 150 lei. La reprezentanțe preţul poate fi mai mare poate chiar dublu.

Cât ne costă?

Dacă facem media pe 1000 de Km cu un consum de 1.8 litri de AdBlue la preţul de 12 lei per litru ajungem la suma de 22.8 lei. Luăm suma aceasta şi o înmulţim cu media de km a maşinilor până ies din garanţie şi ajungem la suma de 2736 lei.

Dacă facem calculul pentru 200.000 Km atunci avem de scos din buzunar pe lângă costul motorinei şi suma de 4560 lei sau 923 de Euro la cursul de 4.94 lei.

Acum pentru mulți dintre voi costul poate fi nesemnificativ, pentru alții poate e vorba doar de un disconfort, încă un bec în bord care atenționează. Progresul vine și cu astfel de consecințe.

Vouă cum vi se pare acest cost?

Recomandări de iarnă pentru mașinile diesel

 

 

Comentarii

Articolul precedentS-a dus pompa de apă la motor?
Articolul următorDe ce se aburește parbrizul în interior?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.