La voi e dubla sau tripla creșterea RCA?

1703
0

Anul trecut, în 2021, două mari companii au dispărut de pe piaţa RCA. Este vorba despre City Insurance – în insolvență iar Uniqa Asigurări care s-a retras de pe piaţă. Au rămas destul de mulţi care să acopere cererea de pe piaţă dar totuşi preţurile au crescut într-un ritm atât de accelerat încât tarifele creșteau vizibil de la o zi la alta.

Clar asta ne-a afectat pe toţi. Deodată preţul poliţelor de asigurare a explodat iar singura variantă a rămas (pentru că toţi avem nevoie de maşină) să plătim. Preţurile s-au mai stabilizat şi în sfârşit putem să facem un calcul pentru mai multe maşini luând în considerare capacitatea cilindrică şi vârsta proprietarului ca să vedem unde ne situăm.

polita de asigurare obligatorie RCA

 

Care sunt factorii care influenţează preţul final?

Primul factor este categoria de vârsta la care va încadraţi. Astfel avem următoarele categorii: sub 30 de ani, între 31 şi 40 de ani, între 41 şi 50 de ani, între 51 şi 60 de ani şi peste 60 de ani.

Următorul factor este puterea motorului, respectiv mărimea motorului exprimată în centimetri cubi: sub 1000, 1500, 2000, 3000 şi peste 3000.

Următorii factori sunt şi ei importanţi dar nu au un impact atât de mare la calculul final: localitatea, modelul maşinii, calitatea de părinte, etc.

Ultimul factor reprezintă istoricul de accidente pe care îl are fiecare șofer. Dacă nu sunt incidente se aplică reduceri din valoarea totală iar ulterior la fiecare incident se aplică o creştere în procente. Dar degeaba ai bonus de reducere pentru un istoric perfect pentru că oricum tariful s-a dublat din cauza unui singur incident cauzat de o singură companie.

Am întrebat cât costă asigurarea in 2022 pentru 3 modele auto destul de populare la noi în ţară şi o să luăm ca şi exemplu motoare care se regăsesc pe mai multe modele astfel încât să acoperim o gamă mai largă de şoferi. O să alegem grupa de şoferi de peste 30 de ani deoarece după această vârstă până la 60 de ani, variaţiile de preţ sunt relativ mici, de ordinul zecilor de lei. Şoferii sub 30 de ani plătesc cu aproximativ 400 de lei în plus pe toate categoriile de motoare aşa că un calcul se poate face super simplu.


Skoda Octavia cu motor de 2.0 TDI (2000 CC) – mașină pe firmă

Am ales un motor foarte apreciat de romani pe care îl întâlnim pe mai multe modele din grupul VAG respectiv: VW Golf, Seat Leon, Audi a4.

2021 – aproximativ 600 lei cu B2
2022 – aproximativ 1150 lei cu B3
Creştere de aproape 100% sau de 2 ori mai scump


Dacia Duster cu motor de 1.5 DCI (1500 CC)

Este alegerea cea mai frecventă pentru majoritatea şoferilor care aleg un model de maşini din grupul RENAULT. Găsim acelaşi motor pe brandul autohton Dacia, pe Nissan şi doar pe câteva modele de la Mercedes şi Suzuki.
Clasicul motor produs de Renault care este preferat pentru consumul mic de combustibil dar şi pentru fiabilitatea lui în timp este atât de întâlnit la noi în ţară încât era aproape imposibil să nu facem o estimare.

2021 – aproximativ 300 de lei
2022 – aproximativ 840 de lei
Creştere de 180% sau de 2,8 ori mai scump


Ford Focus cu motor de 1.0 Ecoboost (1000 CC)

Am ales un motor prezent nu doar pe mai multe modele de la Ford cum ar fi Fiesta, Ecosport, Puma, Focus, Mondeo etc. De asemenea, aproape orice producător are ca şi opţiune un motor de 1000CC pentru că are avantaje clare din punct de vedere al costurilor, al taxelor dar şi al poluării.

2021 – aproximativ 250 de lei
2022 – aproximativ 710 de lei
Creştere de 184% sau de 2,84 ori mai scump


După acest punct, preţul este influenţat de istoricul fiecăruia şi de nivelul de bonus. Există 8 nivele Bonus (B0 = Preţ 100%) iar ele pot atrage o reducere de maxim 50% un nivel reprezintand scăderi între 5% şi 10%. Apoi pentru cei cu incidente există 8 nivele denumite Malus, care pot duce la creşteri de 80%, fiecare nivel având o creştere de 10%. Deci şoferii care nu au provocat daune au o reducere iar cei care au provocat daune au o creştere a preţului poliţei de asigurare.

Concluzia ar fi că degeaba ai bonus de reducere pentru un istoric perfect pentru că oricum plăteşti tarif dublu sau triplu din cauza unei singure companii care a eşuat. Totuşi, cine îşi asumă chestia asta? Șoferii n-au greșit cu nimic!

Dacă vrei o ofertă de asigurare de la brokerul nostru de asigurari lasați-ne la adresa contact@automotive-am.com o poză cu buletinul și una după talon și un număr de telefon. O sa revenim pe e-mail sau pe telefon cu ce oferte sunt disponibile!

Voi cât ati plătit asigurarea și la ce motor?

 

Îmi ajunge doar RCA-ul în vacanță? – CITEȘTE AICI

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.