Termostatul defect crește temperatura motorului?

47235
4

De multe ori ajungem cu mașina în service când temperatura motorului, respectiv a lichidului de răcire trece de linia roşie adică depăşeşte temperatura de fierbere. Asta dacă observăm înainte să gripăm motorul și să experimentăm un izvor de aburi de sub capotă. Poate fi de vină termostatul iar mai jos vom discuta despre rolul lui dar și alte cauze.
termostat apa deschis inchis incalzire temperatura schimb

În cele mai multe cazuri este vorba despre blocarea lui în poziție deschisă/închisă a circuitului de răcire de la motor către radiator. Circuitul este închis când pornirea se face la rece deci lichidul circula doar în interiorul motorului până ajunge la temperatura optimă de funcționare. Pe la 85 – 90 de grade se deschide termostatul şi în același timp se deschide circuitul prin radiator pentru răcire.

La mașinile mai noi, inclusiv pe Dacia termostat motor inlocuire antigel sistem racire blocat deschis incalzire problemaLogan II nu mai există indicatorul de temperatură pe bord asa că, dacă vedeți martorul de temperatură aprins trageți pe dreapta. Deci unde pot apărea probleme:

 • Termostatul este o piesă mecanică care se blochează destul de des, în funcție de asta o să apară diferite simptome.
 • Atunci când se blochează pe modul închis, lichidul de răcire nu ajunge în radiator deci nu se răceşte.
 • Există pericolul ca lichidul să fiarbă și să curgă din motor.
 • Dacă lichidul de răcire din motor a curs indicatorul din interior nu mai arată temperatura.
 • În timp motorul se poate gripa deci termostatul trebuie înlocuit cât mai urgent.
 • Atunci când se blochează pe modul deschis, lichidul circula permanent în radiatorul de răcire.
 • Motorul ajunge mai greu la temperatura optimă de funcționare.
 • Încălzirea în interior nu o să mai funcţioneze la fel de eficient.
 • Motorul o să consume mai mult combustibil.
 • Apar mașinile cu carton/paravan în fața radiatorului dar mai bine schimbați termostatul, nu vă riscați.

Este destul de simplu de schimbat termostatul și durează între 20 şi 50 de minute. După schimbare va trebui să completați și cu puțin lichid de răcire. Puteți să puneți temostatul la fiert în apă pentru a vedea dacă într-adevăr este blocat.

Dar există și alte motive pentru care temperatura crește peste cea de fierbere cum ar fi termocupla defectă, ventilatorul de pe radiator ars sau poate chiar o problemă electrică. Important e să verificați întâi și apoi să înlocuiți componente. Dar foarte multe service-uri repară „prin eliminare” – sunt situații și situații.termostat motor inlocuire antigel sistem racire blocat deschis incalzire problemaSursa: http://www.autorepair.ae/dubai/en/car-cooling-system-repair-service-dubai.html

Pe piața aftermarket găsiți destul de multe oferte de la mai mulţi producători aftermarket cum ar fi: STARLINE, VEMO, BGA, BEHR, MAHLE, FEBI, GATES, SWAG, VALEO, FACET. Prețul pentru un termostat este destul de mic, plecând de la 35 lei şi urcând până la câteva sute de lei pentru piesa originală.

Comentarii

Articolul precedentCâte sonde lambda sunt pe mașină?
Articolul următorSemne că garnitura de chiulasă este arsă…

4 COMENTARII

 1. buna dimineata,am si eu o problema la masina mea opel Vectra c 2006 benzina 1.6,mi se ridica temperature un pic peste 90 si mi se aprinde martorul in bord,am incercat prin eliminarea, am desfacut termostatul si am observant ca avea garniture sarita ,la m pus pe direct ptr ca nu am avut de unde sa cumpar in momentu Acela altul,si temperature se ridica in continuare,am verificat si electoventilatorul pornind ac si functioneaza,care ar fi ce ar putea avea ,as vrea sa aflu informativ cand ma voi duce la service sa nu incerce sa ma pacaleasca cu am mai auzit si sa mi dea alt diacnostic,garnitura arsa ,etc(oricum schimb termostatul ).va multumesc….

 2. Am un ford focus 2006 i.am schimbat recent termostatul dar nu se mai ridica apa si radiatorul face destul de urat si pe langa asta mi s.a aprins si martorul ceckengine.
  Ma poate ajuta cineva

 3. Buna seara!o problema am și eu la un Dacia Logan mi sa ridicat temperatura iar ventilatorul nu mai pornește atunci când trebuie.sti cumva care ar fi problema???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.