Față de motoarele pe benzină, unde bujiile dau scânteie pentru aprindere, la diesel totul se face prin compresia aerului și a combustibilului. Dacă presiunea este ridicată, crește și temperatura, așa încât aprinderea se face mai ușor. Deci, unde intervine bujia incandescentă?
Simplu spus – Iarna și pentru pornirea rece! Bujia incandescentă încălzește camera de ardere pentru a nu consuma curent excesiv încercând să pornești motorul. Este extrem de eficientă și din punct de vedere al timpului în care se încălzește – sub 4 secunde, dar și a temperaturii care depăsește 800 grade.
Durata lor de viață poate merge și până la 100.000 km, dar aici ne lovim de condițiile de exploatare. Cum poți să aproximezi asta, odată ce o mașină este folosită în oraș pe distanțe scurte și cu multe porniri, iar alta merge extern mulți kilometri cu puține porniri?
Este greu să ne dăm seama când o bujie nu mai fucționează. La două bujii arse deja se pot observa unele semne, cum ar fi mașina care pornește mai greu și scoate fum de culoare închisă, rezultat din motorina nearsă din motor. Motorul poate să pornească și cu toate bujiile arse. Pe modelele mai noi, martorul pentru bujii stă aprins/palpâie pentru a semnaliza o defectiune în sistem.

Indiferent de situație, recomandarea noastră este să schimbați bujiile după maxim 60.000 kilometri parcurși și asta nu din cauză că s-au ars, ci pentru că, din cauza oxidării, bujia se blochează și nu mai poate fi scoasă ușor. Au fost cazuri în care bujia s-a rupt făcând dificila înlocuierea ei. De aici, ori se desface chiuloasa, lucru care costa bani/timp ori, apelați la un specialist care are experiența și ustensilele necesare pentru a extrage bujia.

Odată ce costurile unei bujii pleacă de la 50 de lei și manopera pentru toate 4 nu implică costuri foarte mari, nu cred că merită să riscăm. Deja majoritatea șoferilor stiu câte ceva despre bujii și atunci când ajung în service merg pe Bosch, Beru, NGK sau Denso.