DISTRIBUIȚI

Nu se întâmplă toată ziua să rămânem fără frâne – din fericire – dar ne-am decis să tratăm în acest articol câteva simptome care ar trebui să te facă să alergi rapid la un service şi să îţi verifici sistemul de frânare.

Din experienţa şoferilor şi recomandările mecanicilor, facem o listă mai jos pe care fiecare dintre voi o puteţi parcurge şi puteţi decide apoi ce verificări ar mai trebui să faceţi, și cum veți schimba data viitoare componente ale sistemului de frânare. Ca de obicei, dacă considerați că sunt elemente importante ce nu apar în lista, lăsaţi-ne un mesaj și putem completa lista ulterior. Deci, bine de știut sunt următoarele aspecte:

 • E normal când apeşi pedala să meargă până la un sfert de cursa uşor şi apoi să devină tare, nu trebuie să faceţi nimic dacă frânarea este eficientă
 • Dacă vrei să ai frâne bune faci o aerisire completă a sistemului de frânare sau dacă au trecut 3-4 ani de când ai înlocuit lichidul de frână e bine să îl schimbi.
 • Poate ai făcut aerisirea dar poate nu s-a procedat corect, uneori poți băga aer în instalaţie în loc să-l scoţi.
 • Un service serios va avea pompa de vacuum pentru tras lichidul de frână din aerisitoare. Se va completa pe sus, în borcan cu lichid nou iar pe jos, la fiecare roată se va trage lichidul afară, pe la ventile. Aşa se şi aeriseşte şi ştii că schimbi tot lichidul.
 • Grijă mare şi la completarea lichidului de frână. Să foloseşti lichid de frână compatibil cu cel care e acum în instalaţie, nu completezi cu orice
 • În general scrie pe capac, tipul de lichid.Capac lichid de frana recomandare schimb unde scrie cat ce cantitate
 • Pedala elastică(moale cu efect de burete) se referă la faptul că pedala ajunge până la podea înainte ca maşina să frâneze.
 • Acest lucru înseamnă că există aer în instalaţia de frânare datorită unei aerisiri necorespunzătoare, pierdere a lichidului de frână sau a nivelului scăzut al acestuia.
 • Dacă servo-ul este dus atunci pedala e tare. Dacă pompa de frână e dusă atunci se duce până în podea.
 • Când maşina e oprită nu ai nici servo frana deoarece nu se învârte pompa de servo şi nu se crează presiune pe circuit ca să fie pedala moale.
 • Sunt cazuri când după ce schimbă o componentă defectă din sistemul de frânare dar nu dispar neapărat simptomele pentru că nu s-au găsit şi cauzele defecţiunii, se înlocuieşte doar piesa iar eficiența frânării nu e rezolvată.

Dacă nu aţi avut niciodată aceste probleme – foarte bine. Dacă aveţi alte aspecte legate de sistemul de frânare, ce nu au fost tratate aici, mai puteţi citi Despre discurile ovalizate şi De ce apar zgomote la frânare.

Comentarii

2 COMENTARII

 1. Buna seara am un passat b6 din 2006 iar astăzi din senin fără a umbla și schima nimic la sistemul de frânare pedala a devenit moale ajungea în podea și frâna foarte prost și se aude un fasâit puternic de aer, am mers la service miau verificat scurgeri de lichid dar nimic borcanul era plin au verificat supapa de la servo dar era ok , după care la sugestia unui client au aerisito iar pedala să întărit și frâna foarte bine .. dar in timpul constatări au văzut că plăcuțele față erau uzate uzate,după ce le-ai schimbat , miau recomandat să merg încet pînă se calibreaza plăcuțele, dar după 50 de km pedala să inmuiat și mai mult ajungeam cu ea in podea ( menționez că uleiul și plăcuțele pe spate au fost schimbate acum 8 luni ) ei in prima faza au spus că e servofrana de schimbat
  Vă rog dacă mă puteți ajuta

 2. Buna ziua daca mă poate ajuta cineva la un t4 erau blocate etrierele pe spate nu culisau deloc. Le-am scos în final le-am înlocuit dar acum ori nu am făcut aerisirea corect ori așa e pedala cînd o calc se frineaza aproape de finalul cursei e foarte moale pedala și ajunge in podea dar cînd ajunge in podea parca are un gol. Am completat și cu lichid și parcă nu are pierderi dar pedala este foarte moale.

LĂSAȚI UN MESAJ