DISTRIBUIȚI

Ce trebuie să știi despre o piesele contrafăcute? Toți șoferii ajung cu mașina in service mai devreme sau mai târziu. Unele piese se repara, dar majoritatea trebuie înlocuite. Câteodată apar mici dificultăți la montaj din cauza unor diferențe între piesa demontată și cea original cumpărată. Atunci începem să realizăm că piesa achiziţionată este contrafăcută după una OE, OEM sau Aftermarket. Dar, diferențe mai apar și în timp, ce se manifestă printr-o uzură accelerată și o durată mai mică de viață/utilizare.

Ce se întâmplă de fapt?

Ajungi la magazin, ceri piesele de schimb “ca la alimentară” și după urmează montarea pe mașina. Cum majoritatea ne dorim un preț cât mai bun iar vânzătorii au tendinţa să recomande “cel mai ieftin este…”, ajungem să achiziționăm produse contrafăcute. Problema este că nici vânzătorul nu poate şti sigur sau garanta de fiecare dată că produsele sunt originale.

Siguranță și implicații legale

Atunci când discuri/plăcuțe de frână, elemente ale casetei de direcție sau cabluri de alimentare sunt contrafăcute, mașina poate însemna un pericol pentru viața noastră. De exemplu plăcuțele de frână contrafăcute se încing mai repede și cresc distanța de frânare cu 10-20 metri de la 100km/h în sus. Introducerea pe piață și/sau vânzarea pieselor falsificate este infracţiune și se pedepseşte cu până la 3 ani de închisoare.

Ce soluții au producătorii?

BREMBO pentru a garanta siguranța că produsul cumpărat este original, include în fiecare pachet un CARD DE ORIGINALITATE răzuibil care ascunde un pin de 6 caractere. Pe www.original.brembo.com puteți verifica cu certitudine autenticitatea produsului. Mai departe atât plăcuțele cât si discul de frână sunt marcate cu codul și logo-ul Brembo. În final pe cutie apare o hologramă care nu poate fi falsificată împreună cu un cod unic QR care garantează – dacă ambalajul este sigilat – că produsul este original.

DENSO publică pe site-ul oficial, comunicate prin care explică
că se află în piață, unele piese falsificate și exemplifică clar care sunt diferențele și cum le putem deosebi.

OSRAM oferă pe produsele lor o etichetă de siguranță cu un cod unic care poate fi verificat pe site-ul www.osram.com/trust. După introducerea celor 7 cifre/caractere putem afla dacă produsul este original.

Ce vă recomandam?

  • Cereți bon fiscal/factură la achizitie
  • Informațivă înainte cum arată piesa originală
  • Căutați pe site-ul producătorului cum să verificați piesele
  • Nu vă lăsați înselați de prețul foarte mic, riscă să fie contrafăcute
  • Cumparați piese doar din magazinele specializate și evitați piețele sau tarabele de piese
  • Cereți ambalajele pieselor achiziționate la service cu piesele uzate în interior, și păstrațile câteva săptămâni “în caz că” apare ceva suspect după revizie la mașină

Pentru mulți dintre voi, magazinele online devin atractive și în materie de achiziție piese și consumabile auto – deci e important să aflați despre aceste metode. De asemenea, puteți oricând apela la un cunoscător mai bun pentru sfaturi.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ