Compresor AC 711 lei / 1782 lei
Radiator(condensator) 200 lei / 484 lei
Conductă(1 bucată) înaltă presiune 115 lei / 535 lei
Comutator presiune AC 50 lei / 231 lei
Supape Expansiune 59 lei / 219 lei
TOTAL 1.135 lei / 3.251 lei
Aşa poate să arate o factură de la service fără să includem manopera. Sper că nu v-am speriat, dar aici aveți un exemplu simplu de piese aftermarket ale sistemului AC care ar trebui înlocuite în cazul unei defecţiuni. Avem preţul cel mai mic și cel mai mare luat de pe un site online de piese. Pentru exemplu am luat o Skoda Octavia 1.9 TDI din 2008, o platformă întâlnită pe mai multe modele din grupul VAG(VW, SEAT ,AUDI)
Răspunsul: Da, există servisare pentru sistemul de AC pentru a funcționa corespunzător și a preveni golirea portofelului.
Aerul condiționat sau „clima” cum îi mai zicem noi popular, ne asigura confortul în maşină în două moduri: asigura un flux de aer rece în interiorul mașinii și în același timp ne scapa de aburirea parbrizului. Vara, fără A/C și cu 5 persoane în mașină este un chin să mergi mai mult de 100 de km iar când plouă este periculos pentru că nu vedem prin parbriz.
Să vedem ce zic „bătrânii” și ce anunțuri găsim în piața şi pe internet pe care nu ar trebui să le luăm în seamă:
– Încărcare cu freon – Aer condiţionat, Frigidere, Mașini non-stop (50 lei) : au o butelie cu care încarcă tot ce vrei tu. GREȘIT– trebuie folosit freon special pt maşina.
– Uleiul se adaugă în instalație doar dacă se schimbă compresorul. GREŞIT – tu schimbi uleiul în motor doar când schimbi motorul?
– Cantitatea de freon nu contează, bagi până răcește. GREŞIT – există o plăcută pe mașina și un catalog care indică în grame ce cantitate de freon trebuie introdusă.
– Completare cu freon după iarnă (30-50 lei). GREŞIT – trebuie filtrat uleiul şi freonul apoi reintrodus în sistem.
Sunt doar câteva exemple de aceea eu zic să vedem care sunt pașii corecţi pentru o servisare corectă folosind echipament special:
- Se conectează la cele două conducte care fac legătura între compresor, radiator etc.
- Se scoate din sistem freonul rămas unde se filtrează și purifică în butelia aparatului de reîncărcare.
- Se scoate din instalație și uleiul uzat.
- Se fac testele de presiune și vid în instalație pentru a vedea dacă există scăpări.
- Dacă există scăpări se introduce o substanţă de contrast (UV) care indică exact unde există scăpări pentru reparaţii.
- Abia după acest pas se introduce în sistem freon (R134a) filtrat și purificat împreună cu uleiul nou care asigură lubrifierea.
- Cantitatea exactă este verificată și introdusă de pe cataloage care vin împreuna cu aparatul de reîncărcare.
Totul durează maxim 40 de minute și costul mediu pentru o astfel de servisare este de 150 lei. NIMIC, dacă ne raportăm la cât costă să schimbăm/reparăm ceva la sistemul de climatizare. Apelați la specialişti dacă vreți eficiența pe termen lung!
Pentru alte informații puteți citi articolul Despre aerul conditionat la mașina unde puteți afla cum să protejați instalația sau chiar să improvizați un sistem de AC, acasă.
Dacă totuși servisarea este făcută recent dar în mașină nu prea ajuge aerul rece, puteți afla mai multe in articolul Filtrul pentru interior -INFUNDAT-.
Summer is comming!
Sal un service unde as putea face revizia la clima , mașina în cauza este o Skoda Superb din 2017.