BMW N47: Atentie la distributie!

85729
3
DISTRIBUIȚI

Acest articol este recomandat şoferilor care posedă un BMW cu motor N47 sau caută un BMW şi e posibil să le atragă atenția unul cu motor N47. Este important – zicem noi – să fie cunoscute particularitățile acestui motor pentru că nepăsarea poate avea costuri mari.

Totul pleacă de la o proiectare diferită a celor de la BMW, şi anume – au poziţionat distribuția în spatele motorului, între cutie și motor și în plus, proiectarea n-a mers “nemţeşte”, iar în cazul acestui motor, avem probabil cea mai slabă fiabilitate la componentele kitului de distribuție.

Pe scurt:
1. Dacă ai un BMW N47, ar trebui să fii mai prevăzător decât de obicei. Are el o distribuție pe lanţ, dar dotarea din fabrică nu este cea mai fiabilă și este recomandată înlocuirea ei până în 150.000km pentru ca piesele de schimb sunt mai fiabile decât dotarea originală. Eviți astfel situația unor pagube majore, în cazul unei defecțiuni.

2. Dacă ești pe punctul să cumperi un BMW cu motor N47, ar trebui să iei în calcul faptul că service-ul la distribuție este mai scump decât la alte motoare, poate ajunge de la 8-900 euro în sus și ar trebui să iei în calcul o înlocuire imediată – sumă ce poate fi mai mare de 2-3 ori decât valoarea service-ului la înlocuirea distribuției la alte motoare.

Ambele tipuri de şoferi ar trebui să știe că o defecțiune datorată componentelor distribuției, la acest motor, te poate duce în reparații de peste 4000 euro și, din punct de vedere economic, uneori, nu mai este justificată o astfel de reparație.

Dar să intram putin în detalii – care modele de BMW au acest motor?

Discutăm despre probleme la motorul N47 al celor de la BMW, produs între 2007 și 2011 și folosit pe mai multe modele, inclusiv pe modele ale mărcii MINI aparținând tot de grupul BMW. Modelele afectate de acest defect sunt:

 • 118d
 • 120d
 • 123d
 • 318d
 • 320d
 • 520d
 • X1d
 • X3d

Mai jos, puteți să vă documentați despre componentele distribuției și cauzele ce au afectat fiabilitatea în timp.

Distribuția – Cauzele Problemei

Părerea experților este împărțită când vine vorba despre motivul pentru care lanțul cedează:

 • Dinții pinioanelor ar fi prea ascuțiți și uzează mult mai repede lanțul.
 • Aliajul din care este fabricat este de calitate inferioară și de aceea lanțul se slăbește.
 • Atunci când lanțul nu mai este perfect întins, apare acel cloncănit din spatele motorului.
 • În timp, din cauza vibrațiilor întinzătorul din plastic cedează, apoi lanțul cedează.
 • Situația este întâlnită în special la mașinile dotate cu START/STOP, pentru că se uzează mai repede
 • Intervalul de schimb al uleiului la un numar mai mare al kilometri poate avea un efect negativ asupra lanțului de distribuție.
 • Lanțul cedează, moment în care pistoanele ating supapele distrugând mai multe piese din motor.

  Ce trebuie să știu dacă sunt șofer de BMW cu acest motor este că distribuția pe lanț este situată în partea din spate între motor și cutia de viteze. Costurile sunt mari dacă doriți să înlocuiţi distribuția, dar sunt și mai mari dacă nu o faceți și aceasta cedează. Vedeţi mai jos cum trebuie scos motorul din compartiment și abia apoi poate fi schimbată distribuția – asta ca să vă simţiţi mai bine în cazul în care simţiţi că aţi plătit prea mult — e normal, pentru că este mai mult de lucru. După 2011 se pare că o parte din probleme au fost rezolvate din faza de proiectare inclusiv poziţionarea componentelor kitului de distribuţie în faţa motorului şi este iar important să ştiţi acest lucru.

Procesul de înlocuire a distrbuției este unul anevoios.

Durata de viață

O distribuție pe lanț, în general, rezistă cât viața motorului și pe premisa aceasta s-au bazat și inginerii, în cazul acestei mașini. La început, cei de la BMW nu au recunoscut public că motoarele lor au problema. Un numar tot mai mare de mașini care au semnalat ruperea lanțului de distribuție și o serie de petiții semnate de proprietari a determinat grupul BMW, pe 15.01.2015, să emită o rechemare pentru a înlocui întinzătoarele sau, dacă trebuie, și lanțul de distribuție. Puteți citi integral informațiile aici. Atenție, unele service-uri au refuzat schimbul distribuției pe motiv că service-ul regulat nu s-a făcut într-un service acreditat BMW și piesele nu sunt cele originale dar puteți încerca.

Distrbuție BMW N47, piese aftermarket.

Pe piața aftermarket sunt mai mulți producători care au kitul întreg de distribuție pe lanț și am aflat că poate fi mai rezistent decât cel original de la BMW. Cei mai cunoscuți sunt: RUVILLE, INA, FEBI, FAI sau SWAG, iar prețul pentru un kit pleacă de la 800 lei dar manopera este cea care v-a creşte factura oricum.

Cunoaştem mulţi şoferi care au ales acest motor poate şi pentru că la preţ este puţin mai accesibil la cumpărare, dar cunoaştem şi şoferi care au băgat mii de euro în reparaţie pentru că a cedat distribuţia.

Sperăm să ajutăm cel puţin pe unul dintre voi să facă o alegere în cunoştinţă de cauză asumându-şi calculat nişte costuri financiare şi evitând reparaţiile costisitoare la motor dacă fac periodic înlocuirea kitului de distribuţie – chiar dacă e pe lanţ.

 

Comentarii

3 COMENTARII

 1. Salut. Ce parere aveti de acelasi model dar din 2014- 2015? Stie cineva daca sa remediat problema? Sau am mai vazut 518 din 2014-2015. Este acelasi motor? Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ