Cu toţii ne-am făcut planuri pentru acest concediu, unde mergem, cât stăm, care este traseul şi alte detalii ce ţin de preferinţele fiecăruia. Dar maşina? Este gata pentru acest sezon? Ce mai putem face la maşină?
Dacă ne gândim la un concediu de o săptămână cu maşina cel mai probabil trebuie să luaţi în calcul mulţi kilometri la care maşina trebuie să reziste, spaţiu suficient pentru bagajele pasagerilor şi distracţie pentru cei care stau în spate. Dar lista e mult mai lungă aşa că v-am pregătit noi una mai complexă pentru a pleca liniştit în concediu!
1. Verificările tehnice ale maşinii
În primul rând folosiţi anvelope de vară care sunt în stare bună, umflaţi-le la presiunea corespunzătoare pentru pentru aderenţa maximă şi pentru cel mai bun consum de combustibil. Apoi treceţi la elementele de frânare – verificaţi gradul de uzură a plăcutelor să nu fie de sub 1 milimetru. Puteţi să testaţi maşina pe un banc de test – pe noi testarea ne-a costat doar 30 de lei!
Verificaţi să nu vă prindă schimburile de ulei şi consumabile în concediu sau faceţi-le din timp înainte să plecaţi. Înainte să porniţi verificaţi nivelul uleiului şi al antigelului pentru a se încadra în limitele normale. Asiguraţi-vă că aveţi la voi şi nu este expirata trusa de prim ajutor şi stingătorul împreună cu cele două triunghiuri reflectorizante!
Un alt aspect de care trebuie să ţineţi cont mai ales vara este service-ul la clima care în general se face la 24 de luni. Revizia ar trebui să includă încărcarea cu freon a instalaţiei dar şi igienizarea sistemului de ventilaţie. Aici, dacă doriţi pentru un conform ridicat puteţi înlocui filtrul de aer clasic cu unul antialergic pentru nici 50 de lei în plus. Citiţi mai multe în articolul – URMEAZĂ SEZONUL ALERGIILOR – Ce facem la maşină?
2. Bare transversale plus cutie de portbagaj
Pe partea de accesorii aftermarket pentru concediu puteţi opta pentru bare transversale pentru a căra obiecte voluminoase care nu încap în maşină. Aici puteţi prinde unditele pentru pescuit, corturile sau chiar un caiac pentru cei mai sportivi.
Suplimentar o cutie de portbagaj vă poate scăpa de o parte din bagajele din portbagaj, le puteţi muta sus unde vor sta în siguranţă şi vor fi ferite de acţiunile vremii. Unii optează şi pentru suport pentru biciclete care la fel se prind de barele transversale ale maşinii şi care pot fi încuiate!
Nu vrei să le cumperi? Pe piaţa găseşti multe opţiuni să le închiriezi aşa că nu trebuie să investeşti sume mari.
3. Cameră de bord
În principiul motivul e același, având filmarea ai și dovada a ceea ce s-a întâmplat și poate fi extrem de utilă în mai multe situaţii. Instalarea este uşoară, iar alimentarea se face de priză brichetei auto. Camera filmează în bucla asta înseamnă că în funcţie de mărimea cardului de memorie beneficiaţi de spaţiu pentru 3 – 10 ore de video.
Pentru şoferii care îşi doresc cea mai nouă tehnologie exista camere care filmează şi interiorul maşinii şi atunci când maşina este oprită în caz că cineva ţi-o atinge şi fuge de la locul accidentului.
În orice caz am scris un articol intitulat 5 Motive să ai camera de bord în care prezentăm multe din situaţiile în care poate fi pus un şofer!
4. Sistemul multimedia față – spate
Acum există pe piaţa destul de multe opţiuni pentru un upgrade al sistemului multimedia. Unii optează pentru înlocuirea sistemului cu unul mai performant cu sistem android şi cu ecran mai mare iar alţi care au sistem performant din fabrica pot opta pentru un modul care transmite sistem Full Android pe sistemul original. Aici mai putem adăuga, Car Play wireless, camera de marşarier, amplificare sistem, blind spot detection, portbagaj electric şi multe alte opţiuni.
Şi pasagerii din spate au nevoie de distracţie la un drum lung aşa că pentru ei exista tablete pentru tetiera cu sistem Android, rezoluţie mare şi sistem de prindere rabatabil. Dacă nu şi o priză de bricheta dublă pentru încărcarea telefoanelor poate fi de folos.
https://www.edotec.ro/edotec-edt-travel13-3-a-travelmate-tetiera-cu-android-13-3-usb-sd-1080p-internet-touchscreen.html
5. Asigurare asistență rutieră
Există pe piaţa câteva soluţii în caz de defecţiuni tehnice la maşina – Servicii de asistenta rutieră care tractează şi repară maşina totul pe costul asiguratorului. Dacă reparaţia durează mai mult unii dintre aceştia oferă servicii suplimentare cum ar fi cazare, autoturism la schimb, transport chiar şi repatriere.
Costul acestor servicii pleacă de la 90 de lei pentru 7-15 zile şi poate ajunge şi la 350 lei pentru un an de zile. Preţul variază şi în funcţie de vârsta maşinii.
6. Alarmă auto
Merită să luați în considerare și instalarea unei alarme auto, ca şi măsura de protecţie suplimentară. Când vine vorba despre alarme, lucrurile au evoluat şi pe lângă funcţiile ce ţin de alarmarea audio şi serviciile de mobilizare noile alarme auto vin cu funcţii SMART. Aici discutăm despre:
- Monitorizare şi control maşina din telefon
- Monitorizare şi control maşina din Pager
- Pornire motor din aplicaţia mobila
- Opțiuni de preîncălzire Webasto sau Eberspacher
- Alertare şi prin SMS
- Localizare geografică cu vizualizare hartă
După cum vedeți o alarmă auto poate fi considerată şi o dotare suplimentară de confort al maşinii pe lângă celelalte opţiuni pe care le înglobează. O astfel de alarmă care poate fi achiziţionată de AICI pleacă de la 1599 lei cu PAGER și funcţii de pornire motor de la distanţă şi poate merge până la 6600 de lei pentru cea mai premium variantă care poate fi achiziționată de AICI!
Concluzie
Lista mai poate continua dar deja intrăm în prea multe detalii. Noi vă recomandăm să citiţi articolul Resurse online utile oricărui șofer în care discutăm despre toate instrumentele necesare oricărui şofer cum ar fi:
- Platforme de plăţi asigurări, casco sau pod feteşti
- Reminder pentru expirare ITP, asigurare, trusa medicală
- Programare service auto
- Servicii tractări prin aplicaţie mobila
- Întocmire dosar dăuna de pe telefon
- Inspecţie de risc pentru poliţa Casco