DISTRIBUIȚI

Pentru cei care nu știu ce este debitmetrul, lăsăm explicațiile în a doua jumătate a acestui articol și începem direct cu simptome pe care mulți dintre şoferi ajung fie să le sesizeze, fie să meargă direct la service pentru că mașina nu mai funcționează corespunzător. De ce se defectează debitmetrele? Unii experți susțin că praful este cauza principală datorită faptului că acesta se depune pe fir sau pe circuit. În timp, debitmetrul își pierde din sensibilitate(e obosit) sau circuitul electronic cedează, nu pelicula sensibilă, iar aceste două lucruri sunt greu de diferențiat . Indicat ar fi să îl schimbați odată ce observați următoarele semne:

 • Apar oscilații la relanti care afectează în mod direct funcționarea motorului;
 • Motorul întră în mod avarie și merge pe o setare automată, prestabilită de soft;
 • Atunci când accelerați puternic există o întârziere destul de pronunțată;
 • Crește consumul de combustibil și scade performanța motorului;
 • Puteți observa, mai ales la motoarele diesel, că motorul scoate fum;
 • Defectarea debitmetrului este semnalizată în general în bord cu indicatorul “Check Engine”;
 • Pe unele modele, este limitată puterea motorul până la schimbarea piesei

debitmetru senzor aer senzor masa aer schimb probleme simptome schimb pretÎn mod normal, o parte din simptomele de mai sus pot apărea și în cazul în care filtrul este înfundat, un injector dă rateuri sau poate sonda lambda nu mai funcționează. Înainte să ieșiți pe autostradă să mergeți 100 km cu motorul turat că “poate își revine” mergeți la o diagnoză, astfel aflați exact ce trebuie schimbat.

ATENȚIE! Este posibil ca diagnoza să nu identifice niciun defect, dar aici ar putea fi vorba de o fisură pe galeria de admisie. În acest caz motorul trage aer fals și de aici apar simptomele de mai sus.

Diferența între debitmetru și senzorul presiune aer admisie

Să lămurim situația din start pentru a nu crea confuzie în rândul șoferilor. Discutăm despre doi senzori diferiți, debitmetru și senzor pentru masa de aer. Acești senzori fac aproximativ același lucru, respectiv măsoară cantitatea de aer care intră în cilindrii. Pe mașină aveți un singur model de senzor, fiind usor de identificat, în funcție de poziționarea lui.

În funcție de vârsta mașinii, puteți avea un senzor de masă de aer/debitmetru (MAF) poziționat pe galiria de admisie, între filtru de aer și clapeta obturatoare, sau ,pentru mașinile mai vechi, un senzor de presiune aer admisie (MAP) poziționat după clapeta de acelerație.

Atenția noastă este îndreptată către debitmetru (MAF-Mass Air Flow) care uneori cedează iar câteodată se înfundă din cauză că drumurile din țară sunt pline de praf, dar și pentru că filtrul nu a fost schimbat la timp sau filtrul este de proastă calitate. Dar, mai întâi, să vedem rolul debitmetrului și cum arată.debitmetru aer senzor aer senzor masa aer schimb probleme simptome schimb pret

Debitmetru-Funcție

Funcția lui este să ofere informații despre debitul de aer calculatorului central al mașinii și de acolo, în funcție de motor, datele sunt utilizate astfel:

 1. Pentru motoarele pe benzină informațiile transmise ajută la optimizarea cantității de combustibil ce trebuie injectată pentru un raport aer-benzina ideal.
 2. Pentru motoarele pe motorină informațiile transmise ajută la determinarea debitului de gaze arse care se intoarce in motor prin intermediul clapetei EGR.

Tipuri și Moduri de Funcționare

Sunt două tipuri de tehnologii la acești sensori, unul cu fir cald și celălalt cu peliculă caldă. Chiar dacă, constructiv, senzorii arată diferit principiul de funcționare e identic. Firul/pelicula se încălzește, iar aerul care intră în admisie îl racește generând o rezistența electrică care pleacă ca valoare la ECU.
debitmetru ear senzor aer senzor masa aer schimb probleme simptome schimb pret

Prețul pentru un debitmetru pleacă de la 400 de sute de lei și ajunge și până la 2000 de lei. Din această cauză, pe piață au apărut diverse produse care promit curățarea debitmetrului. Acestea sunt sub forma de soluție sau spray. Unii susțin că ajută, alții sunt de părere că, în timp, fac mai mult rău. Cel mai bine, dacă funcționează, nu încercați să îl curațați. Mai bine schimbați filtrul pentru a preveni depunerile de praf.

În service, schimbarea debitmetrului nu costă foarte mult, fiind vorba despre o piesă ușor de schimbat, uneori nici nu aveți nevoie de programare. În general, service-urile nu au pe stoc piesa, deci trebuie comandată de pe o zi pe alta. Cei mai cunoscuți producători aftermarket sunt: Denso, Hitachi, Herth Buss, Pierburg, Febi, Vemo sau Delphi.

 • Ați întâmpinat probleme cu această componentă?
 • Care au fost cauzele principale ale problemei?

Comentarii

5 COMENTARII

 1. Atunci când accélérée mai puternic devine o întârziere de cateva secunde
  am si consumul de combustibil putin mare
  Am facut si un dianostic si am gasit
  Cine ma poate ajuta va multumesc
  Bmw 530d e60

 2. Buna am si eu o plobema cu bmw 530 d e 60 . Am schibat turbo si galeria de admisie dar dc am fluiera turbina prea tare si perde din putere plecare ieste antarzieata si cad acelerez putin mai tare intra turbina dar simpt ca nui suficent putere

 3. buna ziua
  Am o problema la un golf 4 anul 2000 1.9 90 cai nu mai porneste nici cum, cand dau la automat se scutura foarte tare motorul si nu porneste, am incer sa dau si curent si tot asa face
  daca imi poate zice careva ce ar putea avea.
  Sa fie din Buji,senzor de la clapeta de motorina ETC.

 4. Buna ziua Am un Mitsubishi ASX diesel motor 1,8 . La o anumita perioada de timp in mers imi apare o eroare si masina intra in safe mode. Opresc motorul si apoi il repornesc si eroarea respectiva nu mai apare o perioada de timp dupa care iarasi apare. Mi s a spus ca de vina este senzorul de presiune admisie. Tin sa precizez ca acest martor mi a aparut imediat ce i am anulat Dpf ul. Oare sa fie de vina acest senzor sau de vina este o anulare eronata a dpf ul din calculatorul masinii?

LĂSAȚI UN MESAJ