Unul din lucrurile care ni s-au clarificat suficient de bine la WebSummit 2016 este că, în viitorul apropiat, mașinile pe care le conducem azi se vor transforma doar în device-uri ce oferă soluții de mobilitate. Producătorii de mașini vor introduce soluții de mobilitate în mod agresiv în următoarea perioadă pentru a ajunge la mașini autonome cât mai performante. Nu ne va mai interesa nici să deținem mașini în proprietate sau chirie, iar cel mai greu de acceptat este faptul că în 20 ani este posibil ca nici să nu le mai putem conduce.
Toți, dar absolut toți speakerii de la Websummit 2016 care au vorbit de viitorul mașinilor, și aici ne referim la producătorii de mașini, își fac planurile pentru ca mașinile lor viitoare să dețină noile facilități. În această etapă a industriei auto fie te adaptezi fie… ai șanse mari să dispari.
Viitorul mașinilor și evoluția acestora sunt văzute la fel ca și evoluția telefoanelor mobile. De la telefonul mobil la smartphone e o mare diferență. Vor arăta diferit, se vor utiliza diferit, iar cei care nu se adaptează vor dispărea. Mașinile vor evolua la fel cum au evoluat telefoanele mobile sau piața audio-video, de la vanzarea de casete și CD-uri la streaming online. Este viziunea producatorilor, și aceștia o pun în practică.
Vezi aici un proiect ce se construiește în acest moment în Abu Dhabi:
Simon Sproule, CMO la Aston Martin, a pus punctul pe „i”: „Pe mulți dintre clienții noștri îi oripilează ideea că Aston Martin va începe să facă mașini electrice. Dar o vom face!”. Producătorii de camioane s-au conformat și au dezvoltat sisteme și senzori pentru ca acestea să devină autonome, inclusiv în locații fără acoperire GPS. Pentru toți, ținta este ca șoferul să nu mai conteze, iar acest lucru nu este neaparat rău. Beneficiile anunțate sunt multiple:
- mașinile vor putea fi „învatate”, vor veni singure la tine când ai nevoie de ele
- mașinile se vor parca singure
- mașinile vor fi mai puține, pentru că nu este doar a ta, ci o închiriezi pentru cât timp ai nevoie de ea (mașina actuală care stă 90% din timp în parcare este vazută ca o risipă)
- mașinile vor comunica și negocia între ele
- vor fi mult mai puține accidente
- în orașe, traficul va fi mai puțin aglomerat, poluarea mai mică
- se vor elibera suprafețe mari în orașe, ce pot primi alte destinații
Desigur, viitorul mașinilor nu este clar. Legislația pentru mașinile autonome abia începe să fie definită pentru marile metropole. Responsabilitatea între șofer și mașină va trece printr-o perioadă de tranziție. Nivelul de securitate va fi intens testat și dezvoltat înainte să fie pus în practică. Nu se știe cum se va alimenta mașina autonomă. Nu se știe cum se va curăta de zăpadă. Poate va dispărea meseria de șofer. Dar toate astea sunt detalii ce urmează să se clarifice, iar planul acesta se va concretiza.
Și aici intervine întrebarea: Copii noștri vor mai conduce mașini?
Probabil. Dar vor mai dori? Sau le va permite legislația?
Nimeni nu ne oprește să folosim un telefon Nokia 5301 acum, dar nu o mai facem.
Viitorul se întâmplă, odată cu el vin și beneficiile dar și dezavantajele.
Per total, ar trebui să fie totul mai bine. Bucurați-vă de volan, accelerație, frână și conduceți cu plăcere, în siguranță! Cât timp încă se mai poate 🙂