Geometria direcției vs. echilibrarea roților
Geometria direcției și echilibrarea roților sunt două concepte total diferite care creează totuși confuzie în cazul multor șoferi. „Efectuarea geometriei” presupune reglarea unghiurilor de poziționare ale roților astfel încât acestea să păstreze paralelismul și să maximizeze contactul cu carosabilul (evident, cu limite de toleranță specificate de producător). În schimb, echilibrarea unei anvelope presupune montarea unor mici contragreutăți metalice pe jantă („plumbi”) pentru a elimina vibrațiile roții la viteze mari. Ambele operațiuni se pot efectua doar cu aparatură dedicată în centre și service-uri specializate.
În general, geometria direcției poate fi împărțită în 3 componente: unghiul de fugă, unghiul de cădere și unghiul de convergență.
Unghiul de fugă
Unghiul de fugă este unghiul format între axa pivotului şi axa perpendiculară pe sol, privind vehiculul din lateral. Unghiul de fugă pozitiv asigură atât stabilitatea vehiculului, menținând rularea în linie dreaptă, cât și înclinarea ușoară a roților în viraje.

Unghiul de convergență
Unghiul de convergență se determină prin măsurarea distanței dintre partea anterioară și cea posterioară a roților de pe aceeași punte, atunci când privim autoturismul de sus. Unghiul de convergență influențează puternic uzura anvelopelor și comportamentul vehiculului în viraje.

Unghiul de cădere
Unghiul de cădere este unghiul format de roată cu axa perpendiculară pe sol atunci cand privim vehiculul din față. În imagine este exemplificat unghiul de fugă negativ (stânga) și cel pozitiv (dreapta). Unghiul de cadere se reglează în funcție de nivelul de încărcare la care va fi supusă puntea respectivă și asigură stabilitatea în viraje și o uzură uniformă a anvelopelor.

E important de reținut că unele modele de autoturisme nu permit decât efectuarea unui singur tip de reglaj (de exemplu, adjustarea unghiului de convergență), celelalte fiind presetate din fabrică.
Când trebuie efectuat reglajul geometriei direcției?
În principiu, specialiștii recomandă verificarea geometriei direcției la orice înlocuire de element de direcție sau suspensie, în cazul șocurilor puternice (lovirea gropilor, bordurilor sau mici accidente) sau cel puțin odată pe an sau la 20.000 km parcurși. De asemenea, verificarea trebuie neapărat făcută dacă:
- e nevoie de eforturi suplimentare ale conducătorului auto în a menține traiectoria autovehiculului
- mașina se deplasează în lateral („trage”) dacă volanul este lăsat liber la deplasare în linie dreaptă
- volanul nu revine ușor în poziția neutră după efectuarea unui viraj sau rămâne întors la deplasare în linie dreaptă
- mașina virează mai greu (cu mai mult efort) pe una din direcții (stânga sau dreapta)
- anvelopele se uzează neuniform
- componentele sistemului de direcție și suspensie se uzează rapid
O verificare a geometriei și eventuale adjustări nu pot dura, în general, mai mult de 30 minute, iar costul acestei operațiuni nu este unul ridicat. Așadar, recomandăm efectuarea acestor reglaje ori de câte ori este cazul, pentru a evita costuri suplimentare și a ne putea bucura de un condus plăcut și relaxat.
Surse:
INTRODUCTION TO PROFESSIONAL WHEEL ALIGNMENT © FASEP SRL ITALY
yospeed.com
michelin.ro