Autonomous cars – a fost subiectul abordat azi de Carlos Ghosn, CEO al Renault-Nissan și reprezintă modul în care vede grupul Renault viitorul. Cu siguranță mașinile autonome vor câștiga teren din 2 motive:
- Bateriile sunt tot mai ieftine
- Țările susțin achiziția de mașini electrice
În China există deja cele mai ieftine mașini electrice, recent au introdus un model de 8 000 euro, sperând ca în curând să îl facă disponibil și pe alte piețe. Grupul Renault este primul care și-a asumat producția în masă de mașini electrice încă din 2008, când nu exista încă tehnologia actuală pentru baterii. Strategia grupului este acum să se concentreze pe research, nu se vor mai concentra pe soluții pentru baterii pentru masinile electrice – concurența și ceilalți producători vor duce lucrurile mai departe.
Nissan colaborează cu NASA privind controlul de la disctanță (remote control) pentru a simula deciziile creierului uman în condiții de trafic, în timpul condusului. Legislatia americană a prevăzut 4 stadii ale mașinilor autonome. Un lucru trebuie înțeles, și anume faptul că, în conceptele actuale, deocamdată, șoferul este prezent fizic în mașină. Astfel, stadiile sunt:
- 0 – fară nimic autonom, controlul este 100% în mâna șoferului.
- 4 – vehiculul este complet autonom

Grupul Renault Nissan se concentrează acum pe stagiile 1-2-3 care presupun diverse variante și module intermediare. Un exemplu este modulul de șofer pe autostradă, altul se referă la line driving, condusul pe drumuri marcate. În 2020, mașinile vor „negocia” între ele în oraș și vor exista protocoale de comunicare între mașini.
Challenge-ul va fi să poată funcționa, în orice condiții și să țină cont de diferențele de trafic între Mumbay și Tokyo, de exemplu. Funcționarea fără probleme – flawless – este provocarea. Condițiile de trafic haotic sunt cele mai dificile pentru vehiculele autonome, ținând cont că în orașele civilizate este relativ ușor să faci asta.
Evoluția și progresul trebuie să ajungă la un nivel în care omul acordă încredere acestei tehnologii și solutiilor de autonomous driving. În mod cert se vor face progrese în această direcție, pentru că beneficiile sunt enorme:
- Siguranța
- Detaliile despre trafic
- Organizarea traficului
- Confortul
- Eficiența călătoriei
Sunt doar câteva beneficii ce justifică dezvoltarea soluțiilor pentru mașinile autonome. Când sunt atâtea beneficii la o tehnologie, interesul rămâne, producătorii vor depune mari eforturi și se vor lupta, vor încerca să depășească punctele slabe și să reducă dezavantajele, până când tehnologia va deveni complet sigură și eficientă.
Conexiunea dintre mașini reprezintă o oportunitate imensă între producătorii de mașini. Se discută cu Google și alte companii mari, se fac parteneriate și se realizează chiar achiziții între companiile IT și producătorii auto.
Ca producător, când îți promovezi mațina, conexiunile pe viitor sunt fie un punct tare fie un handicap. Mașina va trece de la mijloc de transport la obiect mobile. Se va schimba arhitectura mașinilor. Probabil vei putea lucra în mașină – asta înseamnă că poziția, scaunele, ecranele, vizibilitatea – toate se pot schimba pe viitor.
În ceea ce privește achiziția clasică a mașinilor, sau orientarea spre sevicii de car-sharing sau ride-sharing gen Uber în defavoarea deținerii de mașini, conducerea Reanault spune că pentru următorii 10 ani nu percepe această amenințare. 90 milioane de mașini sunt estimate a fi vândute în 2016, și o creștere la 93 – 96 milioane de masini în următorii ani. Când discutăm de aceste trenduri, ne uităm tot timpul la societăți și orase dezvoltate gen New York și Tokio, dar utăm că există și Moscova, Mumbai, care echilibrează puțin situația și încetinesc ritmul de adoptare a noilor tehnologii.
Ne bucurăm să împartășim cu voi viitorul văzut de speakerii de la Web Summit din Lisabona 2016.