Mulți dintre noi, șoferii, acordăm prea puțină importanță anvelopelor, uitând de fapt că acestea sunt singurele puncte de contact cu șoseaua pe care îl avem atunci când suntem la volan.
De anvelope depinde siguranța noastră și confortul călătoriei. Mai mult, anvelopele de calitate nu sunt chiar ieftine. De aceea, e important să știm cum trebuie să le întreținem corect, astfel încât să conducem în siguranță cât mai mulți kilometri, reducând costurile cu anvelope noi sau riscurile inutile.
Verificarea regulată a uzurii
Verificând periodic adâncimea benzii de rulare, ne asigurăm că anvelopa este capabilă să îndeplinească funcțiile pentru care este destinată. Se recomandă ca anvelopa să fie schimbată dacă adâncimea benzii de rulare ajunge la 1.6 mm, care este și limita legală, de altfel. Majoritatea anvelopelor au și un „martor” de uzură situat între canelurile benzii de rulare care indică momentul în care anvelopa trebuie înlocuită. Se recomandă interschimbarea anvelopelor (față-spate) după fiecare sezon, pentru a uniformiza uzura. Atenție! NU montați anvelope uzate aproape de limită pe puntea spate!
Avantaje:
- benzile de rulare în stare bună asigură aderența maximă
- evităm riscul unei explozii a anvelopei la viteze mari
- canelurile de pe banda de rulare „aruncă” apa de sub anvelopă, prin urmare reducem riscul de acvaplanare pe carosabil ud.
Verificarea presiunii anvelopelor
Se recomandă verificarea presiunii în anvelope lunar și, obligatoriu, înainte de drum lung. Presiunea recomandată nu este inscripționată pe anvelope, ci pe etichetele de pe ușa șoferului, pe capacul bușonului de carburant sau în manualul de utilizare al mașinii. Atenție! Presiunea în anvelope poate scădea odată cu scăderea temperaturii ambientale, mici pori în straturile anvelopei sau chiar în mod normal după perioade îndelungate de timp. Unii șoferi folosesc azot în loc de aer comprimat pentru a umfla anvelopele. Acest lucru, cel puțin teoretic :), menține o presiune constantă în anvelope și asigură un consum mai bun. În cazul în care presiunea scade rapid, este importantă și verificarea supapelor de umflare.
Avantajele unei presiuni corecte în anvelope:
- uzura redusă: presiunea prea mare sau prea mică reduce durata de viață a anvelopei cu până la 10000 km
- economie la carburant: presiunea prea scăzută în anvelope crește simțitor consumul de carburant.
Echilibrarea și alinierea roților
Un aspect foarte important pentru prelungirea duratei de viață a anvelopelor este echilibrarea și verificarea geometriei roților după fiecare înlocuire de anvelopă, element de direcție sau în urma unor șocuri puternice (gropi, borduri sau accidente ușoare). Acest lucru asigură și manevrabilitatea și stabilitatea pe șosea a mașinii și elimină vibrațiile. Recomandăm ca aceste operațiuni să se facă doar în service-uri specializate și dotate cu aparatură modernă.
Avantaje:
- evităm uzura inegală sau accelerată a anvelopelor
- eliminăm vibrațiile
- obținem cea mai bună ținută de drum
- economie la carburant
- protejăm și componentele suspensiei și a direcției
Depozitarea
Mulți dintre noi, șoferii, deținem câte două seturi de anvelope (de vară și de iarnă), pe care le „alternăm” în funcție de anotimp. Poate cel mai important aspect legat de durata de viață a anvelopelor este modul de depozitare a anvelopelor nefolosite.
Anvelopele trebuie păstrate în spații răcoroase, ventilate, uscate, pa cât posibil departe de lumina soarelui și de substanțe chimice. La depozitarea pe termen lung, este recomandat ca anvelopele montate pe jantă și umflate să fie stivuite sau suspendate de jantă (în cazul stivuirii, se recomandă rearanjarea la cel mult 4 săptămâni). Anvelopele demontate de pe jantă trebuie păstrate doar în poziție verticală și rotite la cel puțin 4 săptămâni, pentru a evita deformarea.

Avantajele depozitării corecte:
- anvelopele se păstrează în stare bună mai mult timp
- evităm riscul ca anvelopa să vibreze sau să tragă după repunerea în uz, datorită deformărilor suferite în timpul depozitării
Sursă informații: michelin.ro