Tuturor ne place ca mașina noastră să arate ca nouă, pentru cât mai mult timp. Uneori însă nu realizăm faptul că vopseaua și caroseria mașinii sunt elemente sensibile care sunt supuse tot timpul la intemperii: soare puternic, ploaie, gheață, vânt, uși lovite în parcări, pietricele de pe carosabil, zgârieturi, etc. Iar cât timp mașinile vor fi făcute din tablă, va exista inevitabil și rugină. Înainte de a da vina pe condițiile externe, haideți să vedem ce avem noi de făcut pentru a ne păstra mașina „fără pic de rugină”:
- Spală mașina săptămânal iarna, inclusiv pe dedesubt și pe sub aripi și praguri, atunci când se folosește sare pe carosabil. Combinația dintre umezeală și mediu salin este cel mai puternic „inamic” al caroseriei și poate duce la apariția ruginii în scurt timp.
- Identifică și repară orice zgârieturi sau mici puncte în care vopseaua este penetrată – orice porțiune de metal expusă direct la aer și umezeală se va transforma într-un punct de rugină care se va extinde treptat. Mare atenție la margini, colțuri, sau îmbinări de elemente unde poate exista frecare.
- Aplică un strat de ceară pe caroserie cel puțin odată la 6 luni. Acest lucru nu doar face vopseaua să arate mai bine, ci ajută la respingerea apei și la protecția împotriva coroziunii.
- Încearcă să inspectezi șasiul mașinii și să cauți urme de rugină regulat. Dacă nu ai cum să ridici mașina, asigură-te că arunci o privire măcar atunci când mașina e pe elevator la schimbul de ulei sau anvelope.
- Verifică canalele de scurgere ale caroseriei – în special în partea de jos a portierelor sau al capacului portbagajului – elementele caroseriei sunt prevăzute cu canale și găuri de scurgere pentru a împiedica apa să se acumuleze în interiorul acestora; aceste canale, însă, se pot înfunda cu praf și mizerie și vor reține astfel apa în interiorul caroseriei.
- Curăță și interiorul mașinii regulat și verifică să nu existe acumulări de condens, umezeală sau scurgeri în special în zona bordului, al pedalelor sau pe sub mochete; rugina poate apărea și de la interior, de asemenea.
- Dacă vrei să fii sigur, poți apela și la diverse soluții oferite de specialiștii în detailing auto, cum ar fi sprayuri care creează un strat protector deasupra vopselei sau chiar aplicarea unei folii transparente pe toate elementele vopsite.
Dacă ții cu adevărat la mașina ta, punctele de mai sus sunt un must-do. Ca să nu mai spunem că mașina ta va arăta tot timpul bine, vei scuti cheltuieli și bătaie de cap cu reparații și revopsiri și, de ce nu, vei putea vinde mașina mult mai bine.
Voi ce probleme cu rugina ați avut și la ce marcă de mașină?