Pentru cine ridică ștergătoarele

16602
0

Ai parcat pe locul meu? Stai să îți ridic ștergătoarele! Deși articolul de față este util pentru fiecare dintre noi – toți înlocuim ștergătoarele – se adresează celor care obișnuiesc să semnalizeze anumite nereguli sau nedreptăți ridicând ștergătoarele mașinilor.

În primul rând, trebuie știut faptul că cine produce pagube unui autoturism poate fi amendat conform legii; deci ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte să le ridicați.

Inițial, gestul era văzut ca o modalitate elegantă de a semnaliza o situație neplăcută. Stresul în creștere provocat de mărirea parcului auto in raport cu păstrarea aceluiași număr de locuri de parcare a amplificat gestul la un nivel ce nu mai ține cont nici de implicațiile legale: ștergătoarele sunt îndoite sau rupte, oglinzile pot fi vandalizate sau vopseaua mașinii zgâriată. Mai grav este că ștergătoarele nu se mai pot ridica pur si simplu, design-ul și soluțiile constructive ale producătorilor de mașini fac procedeul diferit, de la caz la caz.

Mai jos puteți urmări o filmare cu un exemplu din gama Volkswagen. Imaginile arată ce se poate întâmpla dacă se insistă: puteți avaria brațele ștergătoarelor, capota sau sistemul de prindere al brațului în angrenajul motorașului, pagube care s-ar putea să vă coste mult.

Există însă persoane care au impresia că dacă au fost primii în zonă pot să ocupe trotuarele și spațiile verzi, fiind locuri pentru care nu plătesc parcare, dar sunt și persoane corecte care plătesc locul de parcare și nu pot beneficia de acesta. În ambele cazuri se apelează des la ridicarea ștergatoarelor.

În astfel de situații vă propunem:

  • Să lăsați un număr de telefon – vă încurajăm și pe voi să procedați astfel pentru a facilita comunicarea în locul vandalizării mașinii.
  • Daca ați plătit un loc de parcare și altcineva e parcat pe locul vostru sunați-l, dacă are număr, dacă nu are lasați-i un bilet. Dacă insistă și a doua oară- chemați Poliția Locală pentru a-l amendă și/sau a fi ridicată mașina.
  • În cazul în care v-ați găsit mașina vandalizată pe locuri publice, chiar și parcări plătite, chemați politia și faceți reclamație.
  • Dacă ștergătorul a fost rupt sau furat trebuie să aveți grijă cum așezați capătul brațului peste geam pentru a evita fisurarea parbrizului/lunetei.

Legea, nu poate să fie făcută și aplicată de fiecare dintre noi, ci trebuie să ne raportăm la legile în vigoare. Desigur, dacă vreți să corectați comportamentele nedrepte ale unor colegi de trafic – aveți obligatia să le sesizați! Altfel, nu se vor regla lucrurile.

Conform legilor în vigoare, dacă sunteți victima unei vandalizări aveți posibilitatea să faceti plangere/reclamație – dar realitatea este că doar dacă stiți cine a produs paguba și aveți martori sunt șanse să corectați comportamentul cuiva printr-o sanctiune contravențională. Amenzile incep de la 300 lei dar, valoarea este mai puțin importantă decât faptul că autorul actului este sancționat.

Exemplu personal: în România vs în Germania

Săptămâna trecută m-am întors dintr-o delegație în Germania, pe parcursul căreia am avut un moment în care a fost nevoie să duc telefonul la ureche pe autostradă, deoarece bluetooth-ul mașinii închiriate nu funcționa cum trebuie. Am fost depașit de doi șoferi care m-au mustrat din priviri si m-au criticat cu degetul arătător pentru situația respectivă. În România, de la aeroportul din Sibiu, până în Sebeș, șoferul microbuzului cu care mă întorceam a condus cu o singură mână vorbind nonstop la telefon. Nimeni din microbuz nu avea nici o reacție, până când am realizat si eu ce s-a întâmplat. Prin urmare există și obligații pentru fiecare dintre noi, dacă vrem să corectăm comportamente în societate sau în trafic – să le sesizăm.

 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.