Mașinile rulate sunt prima opțiune a multor români. Costurile reduse de achiziție, dotările superioare cu care vin multe dintre autoturismele importate, disponibilitatea imediată dar şi gradul mic de devalorizare sunt doar câteva dintre motivele pentru care acestea sunt preferate în detrimentul celor noi.
Totuși, specialiștii atrag atenția că vehiculele rulate sunt riscante, acestea putând avea vicii ascunse ce se pot dovedi a fi costisitoare. Ba mai mult aceștia trag un semnal de alarmă asupra faptului că o mașină cu probleme poate pune în pericol siguranța șoferului şi a pasagerilor.
Care sunt problemele ce cu care se pot confrunta cei ce aleg maşini second hand?
Trebuie să recunoaştem, că în România există numeroase reţele care se ocupă cu importarea de maşini rulate din Europa de Vest. Samsarii, din nefericire omniprezenţi, achiziţionează maşini declarate “daună totală” în state precum Germania, Elveția, Franța, Austria, le cosmetizează şi le vând ca fiind impecabile pe piața internă. Astfel de vehicule nu doar că sunt costisitoare, piese importante picând cu fiecare kilometru parcurs, dar mai grav este că pun siguranța pasagerilor în pericol.
Un alt risc la care se expun cumpărătorii este legat de modificare kilometrajului. Multe mașini ce rulează pe șoselele din România au, din păcate, kilometrajul modificat. Există adevărate rețele care se ocupă cu astfel de practici. Statisticile RAR au scos la iveală că 3 din 4 maşini sunt întinerite prin modificarea numărului de kilometrii. Acest fapt este simțit de cumpărători prin costuri suplimentare pentru înlocuirea pieselor esenţiale.
O maşină uzată, neglijată, fără revizii realizate la timp va genera costuri ridicate cumpărătorilor. Consumabilele vor trebui înlocuite în totalitate, iar schimbul de ulei şi lichide nu vor fi suficiente pentru a face maşina să funcționeze impecabil, de asemenea consumul vehiculului va fi ridicat, în astfel de situații.
Este maşina second-hand o investiție?
Maşina rulată poate fi o achiziție valoroasă, dacă se cunosc de la-nceput toate detaliile cu privire la modul de exploatare, întreținere, kilometrii reali, incidente rutiere anterioare. Un vechiul second hand nu se depreciază la fel de rapid ca unul nou, iar dotările acestuia pot fi excepționale. Corect selectată maşina second-hand poate fi un upgrade, ce îmbunătăţeşte activitatea cotidiană şi confortul personal, deci poate fi considerată o achiziţie.
Cum achiziţionezi inteligent maşini second hand?
Nu este greu să achiziţionezi o maşină perfectă, să faci din vehiculul rulat o investiţie. Luându-ţi câteva măsuri de precauţie, vei avea certitudinea că maşina care ţi-a captat atenţia merită sau nu să fie cumpărată. În acest sens există o serie de unelte eficiente. Cel mai important şi mai valoros dintre acestea este un raport cu istoricul maşinii. Un document ce poate fi solicitat în baza numărului VIN (număr de identificare ce se găseşte pe seria de caroserie sau pe şasiu).
Raportul VIN, furnizează date complete cu privire la tipul maşinii, dotări, fabrica de producție, tipul motorizării, dar şi detalii cu privire la numărul de proprietari anterior, modul de întreţinere, aspecte cu privire la defecte de fabricaţie, modificări realizate la motor sau înlocuire a pieselor principale. Automoli este alături de cei ce doresc să facă din maşina second-hand o investiție şi furnizează raport istoric mașină, în baza numărului VIN. Astfel cei interesaţi află dacă maşina respectivă figurează ca fiind furată, dacă a fost implicată în accidente rutiere minore sau de amploare, dacă maşina are sau nu kilometrajul modificat. Tot în baza raportului se descoperă dacă au fost realizate schimbări la motor ori dacă reviziile periodice au fost realizate la timp.
Foto: Pexels