Criza de cipuri – cât ne mai afectează?

520
0

Şoferii care au vrut să îşi comande o maşină nouă în ultimul an s-au trezit cu întârziere de peste 6 luni, chiar și un an la livrare pentru unele mărci. Unii au ales să cumpere o maşină deja configurata dacă era pe stoc iar alţii care nu au vrut să mai aştepte s-au orientat pentru una second-hand. În ultimul an a crescut fantastic şi această piaţă şi asta datorită crizei provocate de pandemie.

Haideți să vedem ce s-a întâmplat și care este cauza acestei crize de semiconductori, cum am ajuns în această situaţia şi în cât timp spun experţii că vom reveni la normal.

Criza generată de pandemie

La începutul anului 2020 atunci când toată Europa a intrat în stare de urgentă din cauza răspândirii virusului SARS-CoV-2 au început să apară primele scăderi în achiziţiile de autovehicule noi. Toată lumea era în casă, ce să faci cu o maşină nouă?

Pentru că tot anul 2020 a fost aşa, vânzările au scăzut masiv şi producătorii au redus comenzile pentru ansamblurile maşinii. De fapt, acelaşi lucru s-a întâmplat în multe alte industrii care încă nu și-au revenit până în acest punct.

Lanţuri de aprovizionare globale

Avem şi o criză a lanţurilor de aprovizionare globale, cauzată de lipsa de personal, de condiţiile epidemiologice din diferite ţări şi de condiţiile de carantină. Astfel, pe lângă că este greu să lucrezi cu personal limitat, să produci şi să încarci este şi mai greu să distribui global.

Criza semiconductori lanturi de aprovizionare
photo from – https://www.popsci.com/technology/record-breaking-container-ships-awaiting-entry/

Navele aşteaptă să intre în port să descarce, portul este aglomerat de marfă care nu poate fi trimisă, şoferii de camioane stau blocaţi prin vamă şi cercul se tot extinde.

Criza semiconductorilor

În cazul semiconductorilor problema nu este neapărat cauzată de criza lanţurilor de aprovizionare pentru că dimensiunile şi greutatea redusă îl fac uşor şi rapid de transportat pe cale aeriană.

Aici problema ţine de faptul că mediu de lucru individual a trecut în online şi cererea de procesoare pentru electronice şi electrocasnice (calculatoare, telefoane, console de jocuri etc..) a avut o creștere rapidă într-o scurtă perioadă, în timp ce industria auto a scăzut numărul comenzilor. Producătorii s-au concentrat pe producerea de semiconductori pentru piaţa electronicelor de consum şi au închis multe dintre liniile de producere a semiconductorilor pentru maşini.

Întârzieri au apărut şi din cauza unor probleme la fabricile de producţie cauzate de factori naturali sau de condiţiile de izolare din ţările în care se face producţia.

Rolul semiconductorilor

Fiecare maşină nouă are între 80 şi 120 de semiconductori diferenţa fiind în funcţie de dotările care pot fi găsite ca şi echipare. Găsim semiconductori în absolut toate aparatele electronice şi normal că le găsim în număr mare şi în maşină. Aceşti semiconductori se găsesc în circuite integrate pe plăcile de bază în procesoare şi controlează multe aspecte ale unui circuit.

Criza semiconductori masina

Toate funcţiile electrice ale unei maşini sunt strict legate de aceşti semiconductori cum ar fi: camera de marşarier, bord digital, încălzirea în scaune, volan reglabil, scaune acţionate electric etc…

Impactul din România

Pe lângă faptul că şoferii trebuie să aştepte de cel puţin 3 ori mai mult pentru o maşină nou, fabricile sunt obligate să oprească producţie sau să o reducă. Dacia a oprit liniile de producţie cumulat aproximativ o lună şi a redus de la 3 schimburi pe zi la un singur schimb pe partea de asamblare.

Problema este gravă deoarece în România 14% din PIB ţării este generat de industria automotive care înseamnă aproximativ 40% din totalul exporturilor noastre. În acelaşi timp, peste 200.000 de oameni muncesc în acest domeniu.

Soluţia producătorilor

Unii producători încearcă să se adapteze, produc vehicule fără unele componente electronice, le depozitează iar când acestea revin în stoc le montează şi livrează maşina. Alţii au început să nu mai ofere dotări opţionale cum ar fi cele de confort (scaune electrice, parbrize electrice etc…)

La unele modele producătorii au renunţat la instrumentarul de bord digital şi au revenit la unul clasic – analogic pentru a putea produce şi livra mașini. Vrei instrumental digital – aşteaptă 8 luni, vrei instrumentar clasic cu ace – aşteaptă 4 luni. E alegerea ta!

bord digital vs analogic
Instrumentar bord Analogic vs Digital

Când revenim la normal?

La sfârşitul anului 2021 se auzea în presă ca la începutul anului 2022 lucrurile se vor îndrepta. Însă analizând situaţia cererea a rămas la fel de mare iar timpul de livrare nu a început să scadă ci chiar sa crească de la 4 la 5 luni de zile. Se fac investiţii mari în multe ţări. Uniunea Europeană oferă fonduri pe partea de producţie a semiconductorilor. Problema este că astfel de investiţii durează 2-3 ani până încep să producă semiconductori.

Un razboi activ in Ucraina afecteaza producătorii de componente iar în Rusia din cauza sanctiunilor economice apar blocaje de fabricatie și import-export.

Aşa că gândiţi-vă voi, păstraţi maşina veche şi mai investiţi nişte bani în ea pentru a nu avea probleme? Cel mai bine ar fi să verificaţi şi planificaţi din timp achiziţia unei maşini noi pentru a nu vă face aşteptări nerealiste!

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.