Vă propunem mai jos câteva sfaturi pentru verificarea mașinii înainte de concediu primite de la producătorul de suspensii KYB.
De regulă, pe perioada verii facem cu mașina mai multe deplasări lungi – fie în concediu, fie weekenduri prelungite, evadări din rutina zilnică. Așa cum ne facem rezervare la un hotel, e bine să ne pregătim și mașina de călătorie. O mașină în condiție bună presupune siguranță și confort pe perioada călătoriei.
Toți specialiștii auto recomandă verificarea și remedierea defectelor înaintea unei călătorii mai lungi iar argumentele pentru verificarea suspensiei mașinii sunt următoarele:
Primul este faptul că, chiar și cel mai mic defect îți poate strica vacanța. O pană neașteptată din cauza suspensiei îți poate imobiliza mașina, și în loc să te bucuri de vacanță va trebui să te ocupi de tractarea mașinii spre casă sau către un service apropiat.
Un alt argument pentru verificarea suspensiei sunt kilometrii efectuați. Pe perioada unei vacanțe poți parcurge kilometri aferenți unei perioade de 3 luni de condus normal acasă, deci verificarea trebuie să fie făcută luând în calcul și distanța ce urmează a fi parcursă.
Nu în ultimul rând, un factor specific și important este încărcarea mașinii. Cel mai des se întâmplă ca în concediu să plecăm cu multe bagaje și cu toate locurile ocupate. De aceea, componentele suspensiei mașinii, sistemul de frânare și anvelopele vor fi supuse la o uzură mai mare decât utilizarea standard a mașinii. Condusul pe drumuri proaste ori dificile sau drumuri de munte sinuoase aduce un stres suplimentar asupra componentelor de suspensie, indiferent cât de frumos este peisajul.
Să analizăm un pic ce presupune o verificare a elementelor de suspensie a mașinii ce au impact direct asupra confortului și a siguranței la drum. Pe parcursul acestei verificări puteți descoperi următoarele defecte:
- arc avariat (rupt sau foarte corodat);
- scurgeri de ulei la amortizoare;
- burdufe planetară rupte;
- kituri de protecție amortizoare distruse;
- bucși uzate;
- furtune crăpate sau uzate de frână;
- anvelope uzate sau deformate.
Important! Nu îți face singur inspecția dacă … nu te pricepi și nu ai condițiile tehnice să faci asta. Merită să ajungi la un service, unde un mecanic experimentat va putea verifica toate componentele suspensiei, frânele și anvelopele și poate face o probă de drum.
Un alt pas este să verificăm dacă există zgomote la suspensie în timpul manevrării, de regulă acestea provin de la kiturile de montaj/flanșe, partea superioară în care vin prinse amortizoarele McPearson. În cazul descoperirii acestor sunete, ar trebui decisă înlocuirea imediată a componentelor defecte.
O atenție specială în cadrul acestei verificări trebuie acordată stării amortizoarelor – deoarece fiind în legătură directă cu anvelopele – determină aderența la frânare și în viraje.
Amortizoarele și rolul lor privind siguranța pe drum
Amortizoarele asigură contactul anvelopelor cu suprafața drumului și limitează deplasările necontrolate ale mașinii. Dacă anvelopele pierd contactul cu suprafața de rulare, există un risc major să pierdem controlul mașinii. Pentru asta, amortizoarele sunt printre cele mai importante componente auto ce influențează confortul și siguranța condusului.
Amortizoarele:
Amortizoarele defecte afectează stabilitatea în viraje și cresc de asemenea riscul de acvaplanare.
|
Frânarea:
Amortizoarele uzate/ defecte presupun distanțe mai mari de frânare. O creștere de doar 3m în distanța de frânare este suficientă pentru a face diferența între a opri în siguranță sau a lovi un obstacol. |
Anvelopele:
Amortizoarele uzate accelerează uzura anvelopelor.
|
Amortizoarele defecte/ uzate interferează cu funcțile electronice ABS/ ASR/ ESP (anti-lock braking systems / traction control systems/ electronic stability systems ). La mașinile echipate cu ABS, în momentul frânări la 80km/h pe suprafețe cu denivelări amortizoarele uzate cresc distanța de frânare cu aproximativ 5m în comparație cu mașinile fără ABS. Amortizoarele uzate, cresc distanța de frânare cu aproximativ 14% la toate tipurile de mașini.
IMPORTANT!
Pentru a evita să conduci o mașină cu aceste defecte, e recomandat să verifici starea amortizoarelor regulat – cel puțin o dată pe an sau la fiecare 20.000 km. |
* Un asemenea test ar trebui făcut la o unitate ce efectuează inspecțiile obligatorii ITP.
Aveți pe linkul acesta un formular de ghidare despre ce presupune o verificare rapidă a suspensiei inainte de concediu despre care e bine să știți și voi.
Notă: Când s-au descris activitățile de inspecție în acest articol ne-am concentrat pe elementele de suspensie ce au un impact direct asupra siguranței și confortului la drum. O verificare de concediu presupune și inspectarea altor componente.
KYB este unul din cei mai mari producători de amortizoare originale ce oferă exact aceeași calitate și în produsele destinate pieței aftermarket. În oferta lor puteți găsi: amortizoare, arcuri cu spire, kituri de montaj și protecție. KYB recomandă înlocuirea tuturor amortizoarelor în pereche, pentru redarea performanței suspensiei conform formulei în care mașina a fost proiectată.
Multumesc pentru sfaturi si pentru recomandare!