Primul instinct este să ne asigurăm că filtrul de aer este curat, dacă nu imediat înlocuit. Totuşi mai sunt câţiva paşi pe care ar trebui să îi luaţi în considerare. Sunt de asemenea, pe piaţa multe modele de filtre – cele simple filtrează doar impurităţile mari, particulele de praf, calamina dar nu filtrează sporii şi polenul şi nici nu este anti-alergenic. Cum ne pregătim deci?
- Curăţă interiorul maşinii bine
- Şterge gurile de ventilaţie de praf
- Igienizează instalaţia de climatizare (ozonificare)
- Schimbă filtrul de habitaclu cu unul antialergic
Care sunt variantele?
Pe piaţa sunt mai multe variante de filtre de habitaclu de la cele simple pentru impurităţi, cele de polen care filtrează sporii şi polenul, cele cu cărbune activ pentru neutralizarea mirosurilor şi cel antialergic şi antibacterian care este recomandat pentru cei care au astm sau alergii puternice.
Printre primii producători care au scos pe piaţa filtre care asigură filtrarea în proporţie de 100% a aerului din habitaclu au fost cei de la MANN FILTER, urmat apoi de alţi producători cum ar fi: Filtron, Mahle, Bosch, Valeo, Denso, Plan, UFI, Pilenga, Campion, NIPPARTS, Sakura. Preţul unui filtru antialergic pleacă de la 65 de lei şi poate urca până la 200 lei dacă alegeţi varianta OE de la un anumit producător.
Ce avantaje are un filtru antialergic?
Un filtru antialergic înglobează toate tehnologiile celorlalte filtre la un loc şi îţi oferă cea mai bună filtrare a aerului pentru habitaclul maşinii. Astfel cu achiziţia unui singur filtru ai cea mai bună protecţie de pe piaţa deoarece filtrul conţine 3 straturi:
- Stratul pentru filtrarea particulelor (opreşte praful şi polenul)
- Stratul cu cărbune activ (elimină mirosurile şi gazele)
- Stratul bifuncţional (combate alergenii şi bacteriile)
Cum mă protejează?
Fiind un filtru care înglobează toate cele 3 straturi înseamnă că tu şi pasagerii maşinii aveţi parte de cea mai performantă filtrare a aerului. Avantajele filtrului antialergic sunt:
- Captează şi neutralizează alergenii – fără tuse sau nas înfundat
- Filtrează substanţele toxice – particulele diesel şi alte particule dăunătoare
- Previne formarea mirosurilor neplăcute – omoară bacteriile
La câţi km se înlocuieşte acest filtru?
Filtrul se înlocuieşte în general în funcţie de câţi km aţi parcurs (odată cu schimbul de ulei) dar şi în funcţie de mediu de exploatare – într-un mediu mai umed ar trebui înlocuit mai des. Apoi trebuie să mai fim atenți la următoarele semne:
- Atunci când parbrizul se abureşte
- Atunci când apar mirosuri neplăcute în habitaclu
- Atunci când începi să strănuţi în maşină
Pe final vă lăsăm cu un studiu făcut de cei de la VW care au determinat că dacă strănutaţi la viteza de 50 km/h conduceţi aproximativ 13 metri fără să vedeţi. Dar la 130 de km? Lăsând chestiunea asta la o parte sunt mulţi romani care mor anual din cauza problemelor cauzate de aerul poluat (bronşitele, astmul) şi aproximativ 1 milion suferă de afecţiuni respiratorii.
Problema este şi mai gravă la noi în ţara datorită aglomeraţiei din marile oraşe, a flotei de maşini vechi, dar şi a particulelor generate de motoarele diesel. Mai bine preveniţi plătind câţiva lei în plus pe un filtru de calitate decât să trataţi ulterior!