Foarte mulţi ştiţi cât de importantă este compresia la motor. De aici puteţi diagnostica multe probleme asociate motorului iar de aici poate să vină şi decizia de a achiziţiona sau nu o maşină secondă hand!
Majoritatea şoferilor când îşi achiziţionează o maşină în general o urcă pe tester, verifica starea saşiului, caroseria şi interiorul. După iau o decizie, pozitivă sau negativă. Despre performanţele motorului poţi să îţi formezi o idee doar după ce ai condus maşina şi asta poate fi destul de vag, odată ce nu ai alta cu care să o poţi compara.
Ei bine, mai puteţi face ceva pentru a avea măcar o idee despre performanta motorului, testând compresia pe fiecare cilindru în parte astfel puteţi să observaţi starea unor componente ale motorului. Piesele care se pot uza şi duc la o compresie slabă sunt supapele de admisie şi evacuare, garnitură de chiulasa și inelele pistonului.
Testul se efectuează în service-uri foarte repede preţul fiind de maxim 60 de lei. Aparatul care măsoară compresia se numeşte Compresmetru, iar măsurarea se face la fiecare piston în parte. După acest test puteţi compara rezultatele cu cele cu care maşina a ieşit din fabrică, aceste detalii. Oricum o să fiţi deja avertizaţi de către mecanici!
Operaţiunea este destul de simplă, respectiv se desfac pe rând bujiile, apoi se introduce dispozitivul cu manometru. Se dezactivează alimentarea cu combustibil iar când motorul este pornit indicatorul va afişa cantitatea de compresie generată în fiecare cilindru în parte.
Atenţie! Nu trebuie să existe diferenţe mari de la un cilindru la celălalt şi acesta fiind un indicator că există o problemă. În acelaşi timp sunt unii şoferi care verifica compresia parcând maşina în pantă în viteza întâi, aşteptând să vadă dacă maşina o ia la vale. Acest test nu indică neapărat o compresie proastă, aici ar putea fi vorba şi despre o lipsă de etanşeitate care vine de la supape.
Dacă compresia motorului este mai mică decât limitele acceptate atunci mai bine ziceţi pas şi orientativa spre altceva. Sau dacă chiar doriţi să achiziţionaţi maşina ar fi bine să negociaţi cât mai mult deoarece trebuie să ştiţi că înlocuirea sau reparaţia acestor componente ce ţin de compresia este foarte costisitoare.
Când este nevoie de un test de compresie?
În circumstanţe normale se recomanda un test de compresie atunci când maşina are următoarele simptome:
- Maşina scoate fum excesiv pe evacuare la acceleraţie
- Maşina nu se accelerează normal
- Apariţia de vibraţii la nivelul motorului în timpul conducerii
- Maşina consuma combustibil mai mult ca oricând
- Motorul mănânc ulei
- Motorul maşinii se supraîncălzeşte
Ce înseamnă să refaci compresia la motor?
Problema se rezolvă doar prin segmentarea motorului, adică să înlocuiţi segmenţii de foc care sunt cel mai apropiat de cameră de ardere, segmenţii de etanşare (compresie) şi segmenţii de ungere. Pentru asta trebuie demontat aproape tot motorul, apoi trebuie scoşi cilindri şi de acolo se schimbă segmenţii. Desigur, poţi să ajungi lejer la peste 2000 de lei!
Supapele de admisie sau evacuare au un cost relativ mic dar şi aici manopera vă poate costa mult! Trebuie demontata chiulasa, curăţată, apoi înlocuite supapele defecte iar la final – dacă tot aţi ajuns în acest punct merită să înlocuiţi şi garnitură de chiulasa.
Concluzie!
Când cumperi o maşină merită să verifici compresia la motor – costă 50 lei şi poate aşa nu iei un motor stricat. Pentru cei care au un mic service dacă bagi 150 – 300 lei lei într-un compresmetru, la 3 verificări, deja aceste costuri au fost deja amortizate, aşa că merită să le propuneţi şoferilor astfel de verificări. Este o situaţie câştig – câştig pentru toată lumea!
Pentru ateliere și service-uri auto o astfel de trusă completă pentru mai multe mărci auto pentru verificarea compresiei costă între 150 lei şi 600 de lei. Noi am găsit-o pe Automotive-shop.ro la următoarele preţuri:
Compresmetru motoare Benzina – 138 lei
Compresmetru motoare Motorina – 331 lei