Instalaţiile GPL au apărut din raţiuni economice, gazul petrolier lichefiat fiind mult mai ieftin decât benzina sau motorină. Aceste instalaţii aftermarket de GPL pot fi montate pe aproape orice maşină pe benzină deoarece poate fi uşor de adaptat!
Din cauza preţurilor tot mai ridicate a combustibililor din ultima perioadă trebuie să recunoaştem că şi noi ne-am gândit la o instalaţie GPL (Gaz Petrol Lichefiat) pentru maşină.
Aşa că de aici au apărut nişte întrebări la care dorim să răspundem pentru a vedea în finalul articolului dacă se merită sau nu o astfel de investiţie şi cât durează până se amortizează. Haideţi să începem cu prima întrebare…
Cât de sigure sunt aceste instalaţii?
Instalaţiile GPL sunt disponibile pe piaţa de mai mulţi ani şi şi-au demonstrat siguranţa. Aceste sisteme au multiple elemente de control care le fac sigure cum ar fi:
- Supapă alimentare uni sens (blochează scurgerile pe conducta de alimentare)
- Supapă de preaplin (întrerupe alimentarea la 80% pentru a permite dilatarea gazului în caz de schimbări de temperatură)
- Electrovalvă (poate bloca debitul de gaz sau benzina către motor)
- Supapă de suprapresiune (în caz de incendiu care creşte presiunea în rezervor aceasta valvă se deschide pentru a elibera gazul evitând exploziile)
Cum este afectat motorul?
Părerile şi experienţe sunt împărţite deoarece peste 90% din şoferi nu au avut probleme deloc iar doar 10% s-au plâns de unele aspecte. Astfel unele motoare se comportă şi rezistă mai bine pe GPL şi după 200.000 de km iar altele pot să aibă după 90.000 de km parcurşi probleme cu supapele arse sau chiulasa distrusă.
De asemenea, ce am observat este ca motoarele care sunt şi supraalimentate rezista în general mai bine pentru că sunt construite la alte norme! De aceea recomandăm să verificaţi pe forumuri dacă există informaţii suplimentare deoarece mulţi şoferi şi-au împărtăşit experienţă.
Cum poţi trece maşina pe GPL şi cât costă?
Pentru a trece maşina de GPL trebuie să ştii că există mai mulţi producători/montatori iar preţurile diferă în funcţie de tipul de motor şi de tipul de instalaţie necesar (cu sau fără injecţie directă). Cei mai cunoscuţi producători sunt: Tomasetto, Prins, Reagas, Fratelli, Zavoli, Landi Renzo.
Preţurile pentru o instalaţie nouă cu tot cu montaj pleacă de la aproximativ 2500 de lei pentru cele fără injecţie directă şi poate urca până la 8500 de lei pentru o instalaţie cu injecţie directă. Instalarea durează între 3 ore şi 6 ore în funcţie de tipul instalaţie dar şi de complexitatea montajului!
După trebuie să ştiţi că trebuie menţionat montajul în cartea de identitate a maşinii după o verificare a emisiilor poluante. Aceasta se face la unităţile teritoriale RAR unde trebuie să prezentaţi următoarele documente:
- Certificat de garanţie instalaţie
- Declaraţie de conformitate de la montator
- Manualul de utilizare sau instrucţiuni
Ce dezavantaje vin cu o instalație GPL?
- Se pierde garanţia maşinii dacă instalaţi un sistem GPL
- Creşte greutatea maşinii datorită instalaţiei
- Creşte consumul de gaz între 10% şi 30 % faţă de benzină
- Ocupa loc în portbagaj sau în locul roţii de rezervă
- Reviziile costă şi se fac anual sau la 15 – 20.000 de km
- Se înlocuieşte filtrul de gaz la fiecare revizie
- Butelia de gaz are valabilitate de 10 ani
- Este interzis accesul în parcările subterane
În cât timp îmi recuperez investiţia?
Pentru instalaţiile fără injecţie directă o să luăm ca reper un preţ de 3000 de lei pentru a acoperi toate cheltuielile aferente. Astfel mai jos puteţi urmări în câţi km o să vă recuperaţi investiţia la preţul actual al combustibilului luând în considerare un plus al consumului de 10% în cazul GPL-ului.
Calcul recuperare investiție GPL (3000 lei) | |
Preț Benzină (lei/litru) | 8.62 |
Preț GPL (lei/litru) | 4.15 |
Consum Benzină L/100km) | 10 |
Rulaj (km) pentru rucuperarea investitiei GPL | 7400 |
Astfel la o medie de 24.000km pe an adică 2000 de km parcurşi într-o lună investiţia se amortizează în 3.7 luni sau în 14 săptămâni! Economiile pe care le-aţi putea face într-un an după recuperarea investiţiei cu instalaţia GPL s-ar situa în jurul sumei de 9732 de lei!
Dacă discutăm despre instalaţiile mai scumpe cu injecţie directă o să luăm ca reper un preţ de 9000 de lei pentru a acoperi toate cheltuielile aferente. Astfel mai jos puteţi urmări în câţi km o să vă recuperaţi investiţia la preţul actual al combustibilului luând în considerare un plus al consumului de 10% în cazul GPL-ului.
Calcul recuperare investiție GPL (9000 lei) | |
Preț Benzină (lei/litru) | 8.62 |
Preț GPL (lei/litru) | 4.15 |
Consum Benzină L/100km) | 10 |
Rulaj (km) pentru rucuperarea investiției GPL | 22.200 |
Astfel la o medie de 24.000km pe an adică 2000 de km parcurşi într-o lună investiţia se amortizează în aproximativ 11 luni. Aici trebuie să luaţi în considerare şi faptul că majoritatea instalaţiilor GPL cu injecţie directă au şi un consum de aproximativ 10% de benzină!
Astfel într-un an de zile după recuperarea investiţiei cu instalaţia GPL la care vom adăugat şi cei 10% consum de benzină la fiecare 100km economiile s-ar situa în jurul sumei de 7819 lei.
Concluzia noastră
Cifrele arată bine, deci pare a fi un moment bun pentru o astfel de investiţie. Având în vedere că în viitorul apropiat preţurile la combustibili nu au cum să scadă atunci clar se merită mai ales dacă sunteţi siguri că nu o să doriţi să schimbaţi maşina în următorii ani. Astfel puteți profita cât mai mult economiile pe care le puteţi face cu o astfel de instalaţie.
Pentru cei care fac taximetrie, uber, bolt sau alte servicii de taxi este o alegere imposibil de bătut chiar şi cu cel mai mic consum al motoarelor diesel!
Povestiţi-ne ce experienţe aţi avut cu aceste instalaţii de GPL mai ales când vine vorba de fiabilitate și consum pentru a ajuta şi alţi şoferi să poată lua o decizie în acest sens mai uşor!