Poate aţi observat în timp că motorul maşinii a început să vibreze urât de tot fără să aveţi probleme mecanice ce ţin de funcţionalitatea lui. Aceste vibraţii excesive care se simt cel mai mult la pornirea maşinii şi la ralanti se transmit la caroseria maşinii prin şasiu cauzând vibraţii în volan, bord, elementele din plastic, geamuri deschise şi aşa mai departe. Cum ar zice unii, te simţi mai mult ca în căruţa decât în maşină…
Verifică suporţii (tampoanele) motorului deoarece din cauza vârstei dar şi din cauza şoselelor pline de gropi sunt principalul element care cedează şi în loc să amortizeze transmite toate aceste vibraţii!
Pe lângă tremuratul motorului şi a caroseriei este posibil să auziţi şi zgomote metalice (cloncănit) atunci când motorul freacă sau atinge altă componentă metalică. De asemenea, se poate să auziţi un zgomot specific când selectaţi trapta R (reverse) marşarier şi înapoi în treaptă 1.
Deci, haideţi să intrăm puţin pe subiect ca să înţelegeţi mai bine de unde pleacă problema!
Ce este suportul de motor şi care este funcţia lui?
Pe scurt aceşti suporţi susţin motorul şi cutia de viteze şi le fixează de caroseria maşinii având şi alte roluri foarte importante:
- Absorb sarcinile din motor
- Atenuează vibraţiile
- Atenuează zgomotele
- Restricţionează mişcarea motorului
În general suporţii sunt fabricaţi din cauciuc cu suport pe metal deoarece cauciucul natural datorită flexibilităţii absoarbe foarte bine vibraţiile şi zgomotele. La fel ca şi anvelopele din cauza uzurii dar şi a faptului că în timp îşi pierde din elasticitate acesta crăpa, cedează şi permite mişcări mai excesive. Acest lucru poate pune stres şi pe alte piese cum ar fi conexiunile sau ţevile de evacuare care ar putea ceda.
Mai există şi alt tip de suporţi care au apărut acum 30 de ani – denumiţi HYDROMOUNT care înlocuieşte suportul de motor din cauciuc-metal cu unu cauciuc tubular care este umplut cu un lichid foarte vâscos (Glicol).
Astfel acest sistem absoarbe mai multe vibraţii fără să mişte motorul foarte mult. Acestea sunt împărţite în două categorii:
- Pasive (fără alte intervenţii care să schimbe caracteristicile)
- Active (care permite rigidizarea sau relaxarea prin acţionare mecanică sau electrică)
Cele active oferă rigidizare în sarcini şi turaţii mari şi moale pentru atenuarea vibraţiilor atunci când maşina este la ralanti. În general şi la cele Pasive şi la cele Active cedează tot cauciucul care permite lichidului (glicol) să se scurgă. În acest caz trebuie înlocuite cât mai repede!
Cea mai nouă tehnologie de pe piaţa este cea a suporţilor Electromagnetici care funcţionează pe bază de lichid încărcat cu particule de metal care sunt controlate de un câmp magnetic pentru a creşte sau a scădea rigiditatea în funcţie de necesitate. Viteza de răspuns este foarte mare şi eficientă la fel!
Când se schimbă suporţii de motor?
Aici nu avem dată clare de la producători fiind o piesă care rezistă destul de mult în timp noi recomandăm înlocuirea lor atunci când observaţi primele semne de care am discutat mai sus. De asemenea, atunci când trageţi de motor ar trebui să fie destul de bine fixat, dacă totuşi se mişca uşor este un semn clar că suporţii sunt foarte slăbiţi iar cauciucul şi-a pierdut din proprietăţi.
În general la motor sunt 3 sau 4 suporţi împărţiţi astfel:
- 1 suport stânga şi 1 suport dreapta
- 1 suport fata sau spate sau doi suporţi fata-spate
Nu este obligatoriu să înlocuiţi toţi suporţii, dacă unul este defect (slăbit) important este să îl înlocuiţi cât mai repede deoarece scade durata de viaţă a celorlalţi. Unii recomanda înlocuirea lor în pereche fiindcă dacă unul a cedat este foarte probabil că şi celălalt să cedeze.
Înlocuirea lor se face doar în service, este o operaţiune riscantă deoarece motorul trebuie susţinut de un suport iar în unele cazuri maşina trebuie urcata pe elevator. Operaţiunea poate să dureze de la 30 de minute la maxim 3 ore în funcţie de poziţionare dar şi de acces.
Atenţie! Trebuie să ştiţi că cauciucul suporţilor este foarte sensibil la fluidele maşini, ulei, benzină, motorină şi ar trebui permanent păstraţi curaţi!
Care sunt producătorii şi care sunt costurile?
Cei mai importanţi şi cunoscuţi producători sunt FEBI BILSTEIN, SWAG, SASIC, ASAM, LEMFORDER, ORIGINAL IMPERIUM, MEYLE, CORTECO, YOMATO, DELPHI.
Când vine vorba de preţuri trebuie să le luăm pe rând:
- Suporţi clasici Metal-Cauciuc între 100 şi 500 de lei
- Suporţi Hydromount între 250 şi 1500 de lei
- Suporţi Electro-Magnetici peste 3500 de lei
Concluzie
La următoarea vizita în service dacă aveţi îndoieli legate de funcţionalitatea corectă a suporţilor puteţi cere o părere. În unele service-uri specializate există echipament pentru a verifica un suport pe bază de lichid dacă este curs sau şi-a pierdut din eficienţa.
De asemenea, nu trebuie neapărat ca un suport să fie distrus ca să îşi piardă din eficienţa astfel dacă doriţi ca maşina să se simtă că atunci când a plecat din fabrica noi vă recomandăm să schimbaţi toţi suporţii, inclusiv cei de la cutia de viteze şi astfel sigur o să observaţi o diferenţă sesizabilă în ceea ce priveşte confortul în maşină!