Cu garanție anticoroziune 12 ani mai merită să mai bagi ceară în praguri și portiere?

2435
0

Recent am păţit ca după 4 zile de ploaie, fără pic de soare să descopăr că portierele de la maşină să fie pline de apă. Se auzea un zgomot ca şi cum rezervorul de combustibil ar fi fost direct în maşină iar la curbe şi gropi se auzea lichidul cum se mişca dintr-o parte în alta!

Un pasager chiar a întrebat dacă avem o butelie de GPL în spate ca se aude foarte tare cum lichidul se mişcă. Când am deschis portierele erau pline de apă… Am inspectat partea de jos a portierei să văd dacă nu erau înfundate canalele de scurgere şi am descoperit că nici măcar nu există.

Rugina, ceara, protectie rugina, protectie anticoroziune, spray ceara, probleme rugina, garantie rugina

Doar după ce am desfăcut dopurile de plastic din partea de jos a portierelor a curs apa ca la robinet din toate cele 4 uşi până s-au golit. Vă daţi seama că riscul ca să apară rugina este foarte mare!!! A doua zi la service a venit recomandarea – „Un strat de ceară în uşi ca să protejeze de rugină”

Rugina, ceara, protectie rugina, protectie anticoroziune, spray ceara, probleme rugina, garantie rugina

Interesant este că tot mai mulţi şoferi prefera să protejeze maşină nouă pe care au cumpărat-o să scoată plasticele de dedesubt şi de la praguri şi să injecteze prin diferitele găuri un strat de protecţie anticorozivă din plastic. Motivul? Aflăm de la unii şoferi prezenţi exact pentru această intervenţie ca producătorii oferă această garanţie de 12 ani anticoroziva doar dacă au fost respectate unele clauze specificate cu scris mic în contractul de achiziţie.

Aceste clauze includ de multe ori intervenţii asupra caroseriei doar în reprezentante, piese doar de origine OE şi fără alte modificări ale maşinii în aceşti ani. Desigur aici clauzele pot să difere de la un producător la altul dar ceea ce găsim cam la toţi la modul general este următoarea frază:  8 sau 10 sau 12 ani garanție pentru perforarea prin ruginire a caroseriei modelelor.

Pe scurt asta înseamnă că maşina se repara în garanţie doar dacă stratul de rugină a mâncat atât de mult metalul astfel încât a trecut pe partea cealaltă – fiind vizibilă o gaură. Desigur că rugina să ajungă în situaţia de mai sus are nevoie de mai mult de 12 ani, poate chiar de la 12 ani în sus.

Rugina, ceara, protectie rugina, protectie anticoroziune, spray ceara, probleme rugina, garantie rugina

Dacă sunt puncte de rugină pe caroserie care abia se văd pe sub vopsea sau chiar rugina vizibilă de la distanţă maşina nu se încadrează la o reparaţie pe garanţie până când rugina nu a găurit complet caroseria.

Despre această problemă nu vorbim doar noi, forumurile sunt pline de situaţii în care şoferii nu au beneficiat de această garanţie chiar dacă caroseria este plină de rugină. Singura opţiune rămâne însă să îi acţionăm în judecată pe producători cu şanse mici de succes.

Astfel şoferii, mai ales cei care nu sunt la prima maşină, îşi iau măsuri de precauţie pentru a păstra valoarea de revânzare a maşinii apelând la aceste soluţii anticorozive pe bază de ceară.

Cum funcţionează?

Sunt mai mulţi producători care oferă astfel de soluţii de la 3M, SONAX, WURTH, NIGRIN, PRESTO şi altele care funcţionează pe acelaşi principiu. Oferă un strat suplimentar, protector de ceară care izolează şi oferă protecţie împotriva ruginiei.

Rugina, ceara, protectie rugina, protectie anticoroziune, spray ceara, probleme rugina, garantie rugina

Compusul formează un strat  strat elastic ce protejează de apă (rugina), sare şi lovituri pietre şi poate fi folosit pentru:

  • podea
  • praguri
  • caroserie
  • aripi
  • portiere
  • zone expuse

Rugina, ceara, protectie rugina, protectie anticoroziune, spray ceara, probleme rugina, garantie rugina

Avantajul unui astfel de produs este că poate fi achiziţionat la un preţ relativ mic sub formă de spray şi poate pătrunde în locuri greu accesibile fiind însoţit de un adaptor pentru spaţii înguste.

Ceară fiind hidrofuga nu permite pătrunderea apei, a umidității astfel metalul este protejat permanent având următoarele calităţi:

– Rezistentă ridicată la temperatură mare şi mică
– Miros slab
– Nu picură, la o oră de la aplicare
– Solventul se evapora în 100 de minute rămânând doar stratul de ceară

Atenţie! Înainte de aplicare suprafeţele ce urmează a fi acoperite trebuie curăţate foarte bine de grăsime, rugină şi praf.

Preţul acestor solvenţi pleacă de la 30 de lei pentru 500 de ml şi poate urca până la 70 de lei. Recomandarea mecanicilor a fost 3 spray-uri la o maşină! Deci cu 100 de lei aţi rezolvat maşina. În service, unde această operaţiune să face la un nivel profesionist cu multe piese demontate pentru a ajunge în cât mai multe locuri preţul ar fi 300 de lei.

Concluzie

Merită să nu merită o astfel de intervenţie la maşină? O să mai avem aceeaşi maşină timp de 8 – 10 ani sau o să fie înlocuită cu alta?

Noi credem că se merită, clar sunt avantaje chiar dacă vă decideţi să o vindeţi (la un preţ mai bun) sau vă decideţi să o păstraţi pentru o perioadă mai lungă de timp. Poate chiar în România unde pe drumuri mai găsim pe lângă mizerie și foarte multă sare – merită să protejaţi maşina cu un astfel de strat de protecţie.

În cazul maşinii de la începutul articolului într-un final am optat pentru o astfel de soluţie – mai ales că la următoarea ploaie mai lungă, iar o să fie portierele pline de apă…

Rugina, ceara, protectie rugina, protectie anticoroziune, spray ceara, probleme rugina, garantie rugina

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.