Noi ca şoferi de multe ori am auzit cazuri în care a fost schimbată în service turbina apoi intercoolerul apoi alţi senzori degeaba problema fiind în altă parte. Totuşi codurile de eroare care apar la o simplă diagnoză au dus în eroare pe mai mulţi mecanici, astfel şoferii au ajuns să plătească scump fără ca problema să le fie rezolvată.
Totuşi trebuie să recunoaştem că este greu să diagnostichezi de multe ori o pierdere de presiune sau de vacuum trebuie inspectate foarte multe piese. Totuşi exact această scăpare pe la furtune, în jurul unor garnituri sau piese poate face că motorul să funcţioneze incorect cu următoarele simptome:
- Probleme la pornire – porneşte greu
- Probleme în funcţionarea motorului
- Pierderi de putere sau limitare
- Check Engine aprins în bord (sau alte semne)
- Fum pe eşapament
- Consum crescut de combustibil
- Şuierat sau fluiera din dreptul motorului
- Fum de sub capotă
De aceea ne-am propus să discutăm despre aceaste probleme şi cum pot fi ele diagnosticate înainte să ajungeţi să înlocuiţi alte piese inutil.
De ce este nevoie de vacuum sau presiune?
În cadrul motorului unele componente sunt legate cu furtune de vacuum care reduc presiunea generată (crează vacuum) de motor şi fac ca totul să funcţioneze în perimetru. Vedeţi mai jos sunt şi alte componente care funcţionează cu acelaşi principiu:
- Vacuum pentru amplificatorul forţei de frânare (servo frâna)
- Vacuum pentru comanda supraalimentării la turbo
- Vacuum comanda supape EGR
- Vacuum alte supape de aer secundar
- Vacuum pentru clapetele de evacuare gaze eşapament
Citiți mai multe în articolul: Pompa de vacuum și problemele care pot apărea!
La fel este nevoie şi de presiune pe instalaţia de admisie, ca în cazul motoarelor turbo unde aerul compresat este împins cu forţa în cilindri. Cunoaşteţi acel fluierat de la motor? Poate fi vorba despre o scurgere de aer pe la furtune care face acest zgomot!
Toate aceste componente sunt legate prin diferite furtune sau galerii care în timp îşi pierd din proprietăţi, încep să crape sau să aibă scăpări pe la îmbinări. Şi dacă au fost înlocuite necorespunzător strânse prea tare sau prea puţin în timp pot să creeze probleme.
Înainte să începeţi să înlocuiţi alte piese puteţi să cereţi service-ului să folosească un tester pentru sisteme de presiune şi vacuum, poate de acolo este problema!
O astfel de trusa are un preţ mic pentru câte teste poate face. De exemplu o astfel de trusa pe care am găsit-o pe Automotive-shop.ro costă 277 de lei şi poate fi folosită pentru testarea sistemelor de aer condiţionat şi a sistemelor de încălzire la vehicule, pentru sistemele de frână ABS, sistemele de combustibil şi a rezervoarelor de vid şi presiune.
https://automotive-shop.ro/auto/motor/tester-pentru-sisteme-de-presiune-si-vacuum-neo-tools-11-267/
Un set complet conține:
- Furtunuri şi adaptoare pentru sistemele de ventilare frâna şi ambreiaj
- Set ventilare sisteme de ambreiaj şi frâna, servodirecţie
- Senzor pentru verificarea supapei de evacuare cu vid de recirculare a gazelor, acceleraţia
- Regulatorului de presiune a combustibilului
- Modulatorul de presiune în transmisii automate
- Rezervoare de vid
- Manometru
După verificarea furtunilor de presiune sau de vacuum se poate trece la următorul pas adică verificarea altor componente cum ar fi verificarea senzorilor de vid, a supapei EGR (supapa recirculare gaze evacuate), verificarea clapetei de acceleraţie, a regulatorului de presiune a combustibilului plus multe altele.
Mai rămân de verificat şi alte puncte unde ar putea ceda anumite garnituri, conexiuni între piese sau faşe slăbite. Au fost şi cazuri în care o anumită piesa a fost înlocuită dar nu au fost montate garnituri noi, din nou de acolo poate pleca o problemă. Dacă furtunele sunt umede în anumite zone poate de acolo ar fi recomandat să începeţi diagnosticarea.
Altă variantă de verificare ar fi să acoperiţi furtunul de admisie de aer. Motorul ar trebui să se oprească pentru că nu ar mai avea de unde să tragă aer. Dacă totuşi motorul nu se opreşte cel mai probabil există o fisură de unde motorul trage aer fals. Dacă pierderea nu poate fi depistată prin pipăire, vizual sau auditiv atunci ar mai fi o soluţie.
În unele service-uri se foloseşte o altă metodă, folosind un aparat de fum (ca în cazul albinelor) care se introduce pe circuitul de turbo-admisie iar apoi se monitorizează motorul pentru scăpări. Mai poate fi împins fum spre motor pentru a se putea observa dacă este împins sau trans înspre motor. Este o soluţie bună mai ales când ştii că există scăpări dar este greu de identificat locul.
Concluzie
Nu rămâne decât să vă recomandăm ca atunci când mai aveţi probleme să insistaţi mai mult pe partea de diagnoză. Cereţi la service să vă facă testele de vacuum sau de presiune pentru a putea exclude această problemă. Poate că 50 de lei investiţi într-un astfel de test vă poate scăpa de o cheltuială inutilă, problema fiind una de etanşeitate.
Ca şi service noi zicem să merită să investiţi într-o astfel de trusa – la 5 verificări v-aţi scos banii pe ea iar de acum sunteţi pe profit. Ajută şi mecanicii la diagnosticare fără să piardă timp inutil cu verificări la mâna sau cu alte metode rudimentare. Clientul de fiecare dată este mulţumit când o diagnoză se face în mod corect…